Keluarga

Serangkaian faedah jeruk untuk kesihatan kanak-kanak

Rasa jeruk yang masam, manis, dan menyegarkan menjadikan buah ini disukai oleh semua orang, termasuk kanak-kanak. Selain enak, buah sitrus juga mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan anak-anak. kamu tahu.

Walaupun senang didapati dan agak murah, masih ramai ibu bapa yang jarang memberikan buah sitrus kepada anak-anak mereka. Sebenarnya, jeruk kaya dengan nutrien penting yang diperlukan oleh tubuh, seperti karbohidrat, serat, protein, vitamin C, antioksidan, asid folik, kalium, tiamin, dan kalsium.

Manfaat Jeruk untuk Kesihatan Kanak-kanak

Melihat banyak kandungan nutrien dalam jeruk, sangat sesuai untuk anda memasukkan buah ini sebagai sebahagian dari menu sihat si kecil anda. Pelbagai faedah yang dapat diperoleh dari memakan jeruk adalah:

1. Meningkatkan daya tahan

Buah sitrus sangat terkenal dengan kandungan vitamin C mereka. Sebiji oren bersaiz sederhana diketahui memenuhi keperluan vitamin C harian anak.

Sekarang, Pemenuhan keperluan vitamin C sangat penting untuk meningkatkan sistem imun anak. Dengan memakan jeruk secara berkala, dia dapat menghindari pelbagai jenis penyakit yang disebabkan oleh virus, seperti selesema atau COVID-19.

2. Mengurangkan risiko anemia

Vitamin C pada buah sitrus juga berperanan dalam meningkatkan penyerapan zat besi dari makanan yang dimakan sehingga dapat mengurangi risiko anemia pada anak-anak. Selain itu, vitamin C juga dapat menjaga jantung dan saluran darah yang sihat.

3. Menyokong kesihatan sistem pencernaan

Jeruk adalah sumber serat yang baik untuk mengekalkan sistem pencernaan yang sihat. Dengan pemenuhan pengambilan serat anak anda setiap hari, dia akan mengelakkan gangguan pencernaan, seperti sembelit.

Selain itu, serat dalam jeruk juga meningkatkan rasa kenyang lebih lama, sehingga dapat mengurangi keinginan si kecil untuk makan makanan ringan yang tidak sihat.

4. Mencegah penyahhidratan

Manfaat jeruk untuk kanak-kanak seterusnya adalah untuk mengelakkan dehidrasi. Ini kerana dalam sebiji oren, 80% daripadanya adalah air. Namun, tentu saja, anda tidak hanya bergantung pada jeruk, tetapi anda juga harus terus memenuhi keperluan cecair bayi anda melalui air, susu ibu, atau formula.

5. Mengekalkan kulit yang sihat

Bun, jeruk dapat menjaga kesihatan kulit anak-anak, kamu tahu. Manfaat ini diperoleh berkat kandungan antioksidan dan vitamin C yang dapat mencegah kerosakan kulit dan membantu tubuh menghasilkan kolagen sehingga kulit tetap tegap dan lembap.

Itulah rangkaian manfaat jeruk untuk kesihatan anak-anak. Ibu boleh menghidangkan buah ini secara langsung setelah mengupas kulit atau dalam bentuk ais krim Buatan rumah, salad buah, agar-agar, dan jus. Namun, pastikan anda memberikan jus buah ketika anak kecil anda berumur 1 tahun, ya.

Ingat juga bahawa jeruk berasid. Bayi dan kanak-kanak pada amnya lebih peka terhadap rasa masam. Sekiranya diberikan terlalu banyak, asid boleh menyebabkan kerengsaan pada mulut, esofagus, perut, dan usus.

Najis juga boleh lebih berasid dan akhirnya boleh merengsakan kulit di kawasan punggung. Pada bayi, ini akan meningkatkan risiko ruam lampin yang sangat tidak selesa.

Selain itu, buah sitrus boleh menyebabkan alahan pada sesetengah kanak-kanak. Sekiranya anak anda mengalami simptom alergi setelah makan buah sitrus untuk pertama kalinya, seperti gatal, ruam, cirit-birit, dan muntah, segera bawa dia ke doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found