Kesihatan

Mengenali Gejala Difteria pada Kanak-kanak dan Cara Mengubatinya

Difteria pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh banyak perkara, mulai dari kekurangan nutrisi yang baik hingga sejarah imunisasi yang tidak lengkap. Keadaan ini perlu diatasi dengan segera kerana boleh merebak dengan cepat. Oleh itu, anda perlu mengenali simptomnya agar rawatan dapat dijalankan dengan segera.

Difteria adalah penyakit yang menyebabkan gangguan pada selaput lendir hidung dan tekak. Penyakit ini disebabkan oleh jangkitan bakteria Corynebacterium diphtheriae.

Difteria pada kanak-kanak perlu segera dirawat, kerana dapat merebak dengan cepat melalui kontak fizikal dengan seseorang yang mengalami difteria, barang-barang yang tercemar dengan bakteria, atau melalui percikan air liur akibat batuk dan bersin yang disedut secara tidak sengaja.

Pelbagai Gejala Mengiringi Difteria pada Kanak-kanak

Gejala difteria umumnya muncul kira-kira 2-5 hari selepas anak dijangkiti. Sebilangan kanak-kanak mungkin tidak mengalami dan menunjukkan gejala, tetapi ada juga yang mengalami gejala ringan yang menyerupai selesema biasa.

Gejala difteria yang paling ketara adalah pembentukan lapisan kelabu tebal di tekak dan amandel. Sementara itu, gejala difteria lain pada kanak-kanak termasuk:

  • Demam
  • Sakit tekak
  • Hidung berair
  • Sukar bernafas
  • Serak
  • Denyutan jantung meningkat
  • Mengi
  • Kelenjar getah bening yang membesar di leher
  • Bengkak bumbung mulut

Sekiranya anak anda mengalami gejala ini, segera bawa dia ke doktor untuk mendapatkan rawatan yang betul sebelum timbul komplikasi lebih lanjut.

Komplikasi yang disebabkan oleh difteria sangat berbahaya, termasuk keradangan otot jantung dan injap, gangguan irama jantung, hingga penutupan saluran pernafasan oleh membran di kerongkong yang boleh mengancam nyawa.

Rawatan Difteria pada Kanak-kanak dan Cara Mencegahnya

Untuk mengesahkan diagnosis difteria pada kanak-kanak, doktor akan melakukan pemeriksaan fizikal dan mengambil sampel lapisan kelabu pada tonsil dan tekak yang disebabkan oleh pertumbuhan bakteria.

Sekiranya keputusan pemeriksaan menunjukkan bahawa anak itu positif difteria, rawatan di hospital perlu dilakukan. Anak boleh ditempatkan di bilik khas kerana difteria dapat merebak dengan mudah.

Jenis rawatan yang akan dijalankan oleh doktor bergantung kepada gejala, usia, dan keadaan kesihatan keseluruhan anak. Pada dasarnya terdapat 2 jenis ubat yang diberikan:

Antitoksin

Ubat ini disuntik ke dalam vena untuk meneutralkan toksin difteria yang sudah beredar di dalam badan. Sebelum memberi antitoksin, doktor akan melakukan ujian alergi untuk memastikan bahawa anak yang dijangkiti difteria tidak mempunyai alergi terhadap antitoksin.

Antibiotik

Difteria pada kanak-kanak juga dapat dirawat dengan antibiotik, seperti penisilin atau eritromisin. Antibiotik ini dapat membunuh bakteria di dalam badan dan membersihkan jangkitan.

Mencegah Difteria dengan Vaksinasi

Pencegahan difteria pada kanak-kanak boleh dilakukan melalui vaksin difteria. Pada kanak-kanak, vaksin difteria diberikan dalam bentuk vaksin kombinasi DPT-HB-Hib.

Vaksin DPT-HB-Hib mampu melindungi tubuh dari difteria, pertusis, tetanus, hepatitis B, meningitis, dan radang paru-paru yang disebabkan oleh Haemophilus influenzae taip B.

Vaksin DPT-HB-Hib adalah sebahagian daripada imunisasi asas yang mesti diberikan kepada anak-anak. Vaksin ini diberikan 3 kali, iaitu ketika anak berusia 2 bulan, 3 bulan, dan 4 bulan. Imunisasi susulan juga akan diberikan ketika anak berusia 18 bulan.

Selanjutnya, vaksin difteria lebih lanjut dalam bentuk Td (gabungan tetanus dan difteria), dapat diberikan kepada anak-anak pada bulan Imunisasi Anak Sekolah (BIAS).

Walaupun kebanyakan kanak-kanak mempunyai toleransi yang baik terhadap vaksin difteria, vaksin ini kadang-kadang boleh menyebabkan kesan sampingan ringan, seperti kemerahan, sakit di tempat suntikan, dan demam kelas rendah. Walaupun jarang berlaku, terdapat juga komplikasi teruk yang boleh timbul, iaitu reaksi alergi atau anafilaksis yang teruk.

Difteria pada kanak-kanak adalah keadaan yang serius dan memerlukan rawatan segera oleh pakar pediatrik. Oleh itu, jangan biarkan gejala difteria pada kanak-kanak berlarutan untuk mengelakkan komplikasi berbahaya.