Kesihatan

6 Cara Menghilangkan Ketuat yang Boleh Anda Cuba

MWalaupun kecil, kehadiran ketuat sangat mengganggu. Sekiranya anda mengalami ini, terdapat pelbagai cara untuk menghilangkan ketuat yang boleh anda cuba, sama ada menggunakan kaedah mudah atau dengan rawatan perubatan.

Kemunculan ketuat di permukaan kulit disebabkan oleh jangkitan virus HPV yang menyerang lapisan kulit atas dan memasuki badan melalui kulit yang cedera atau sentuhan fizikal.

Ketuat bukan sahaja boleh mempengaruhi orang dewasa, tetapi juga kanak-kanak. Walaupun secara amnya tidak berbahaya, kehadiran mereka dapat menyebabkan rasa sakit, terutama jika ketuat muncul di kawasan badan yang sering mengalami tekanan atau terdedah kepada geseran.

Contohnya, ketuat genital yang muncul di kawasan sekitar alat kelamin dan pangkal paha, ketuat plantar yang terletak di telapak kaki, dan ketuat periungual yang muncul di jari atau jari kaki.

Pelbagai Cara Menghilangkan Ketuat

Ketuat biasanya hilang sendiri dalam beberapa bulan atau bahkan beberapa tahun. Namun, tidak sedikit orang yang terganggu dengan penampilan ketuat dan memutuskan untuk mencari jalan untuk menghilangkan ketuat secepat mungkin.

Nah, ada beberapa cara untuk menghilangkan ketuat yang boleh anda cuba, iaitu:

1. Gunakan plaster yang mengandungi asid salisilat

Rendam ketuat di dalam air selama kira-kira 15 minit. Selepas itu, sapukan tambalan ketuat khas yang mengandungi asid salisilat selama beberapa minggu mengikut arahan pada bungkusan.

Selain bentuk plaster, asid salisilik dalam bentuk salap, krim, atau titisan juga dapat digunakan sebagai ubat untuk menghilangkan ketuat.

2. Teknik pembekuan

Teknik ini juga dikenali sebagai cryotherapy. Sekiranya anda ingin menghilangkan ketuat dengan cepat, anda boleh mencuba kaedah ini. Walau bagaimanapun, teknik pembekuan hanya dapat dilakukan oleh doktor.

Prosedur krioterapi melibatkan penyemburan larutan nitrogen cair yang sangat sejuk di kawasan badan di mana ketuat muncul. Walaupun krioterapi dapat menghilangkan ketuat dengan cepat, teknik ini tidak dapat digunakan untuk menghilangkan semua jenis ketuat.

3. Kuret

Prosedur ini dilakukan dengan memotong ketuat menggunakan pisau bedah. Kaedah kuret boleh menyebabkan penderita mengalami kesakitan untuk beberapa waktu dan mungkin meninggalkan parut. Walau bagaimanapun, kaedah ini diketahui sangat berkesan untuk menghilangkan ketuat.

4. Rasuk laser

Kaedah ini menggunakan sinar laser yang diarahkan ke kawasan di mana ketuat muncul. Pancaran laser dapat membakar tisu ketuat sehingga tisu akan mati dan gugur dengan sendirinya. Walaupun begitu, terapi laser ini juga boleh menyebabkan parut.

5. Pembasmian (pembedahan elektrik)

Tidak jauh berbeza dengan sinar laser, kaedah ini menggunakan arus elektrik yang disalurkan melalui jarum dalam alat cautery untuk membakar tisu ketuat. Namun, bekas luka juga dapat muncul akibat menggunakan kaedah ini.

6. Pita saluran

Kaedah satu ini mungkin membuat anda tertanya-tanya atau sedikit terkejut. Namun, tidak sedikit orang yang berpendapat bahawa penggunaan pita saluran cukup berkesan untuk merawat ketuat yang muncul.

Satu-satunya cara untuk melakukan ini adalah dengan melekatkan sekeping kecil pita saluran tebal pada ketuat selama beberapa hari. Selepas itu, keluarkan pita saluran dan rendam ketuat sambil menggosoknya dengan lembut.

Kaedah ini boleh dilakukan beberapa kali sehingga ketuat hilang dari kulit. Walau bagaimanapun, harap maklum bahawa teknik ini belum terbukti berkesan. Oleh itu, jangan lakukan kaedah ini secara sembarangan dan pastikan keselamatannya dengan berjumpa doktor.

Selain pelbagai cara menghilangkan ketuat di atas, anda juga boleh menggunakan penghilang ketuat di kaunter farmasi. Walau bagaimanapun, jika anda menderita keadaan tertentu, seperti diabetes atau sistem kekebalan tubuh yang terganggu, tidak digalakkan untuk merawat ketuat sendiri.

Ini kerana pesakit diabetes boleh mengalami mati rasa atau mati rasa, jadi risiko kecederaan lebih tinggi. Gula darah tinggi juga boleh menyebabkan gangguan peredaran darah di dalam badan, menyukarkan luka untuk sembuh.

Keadaan ini boleh bertambah buruk kerana risiko jangkitan pada luka pada pesakit diabetes juga lebih tinggi. Begitu juga, ketuat pada kawasan yang cukup sensitif, seperti ketuat di sekitar alat kelamin atau ketuat di wajah.

Anda perlu ingat bahawa jangkitan ketuat boleh menular. Jadi, jangan sentuh bahagian badan dengan jari yang menyentuh ketuat. Elakkan berkongsi peralatan peribadi dengan orang lain, seperti pisau cukur atau tuala, kerana virus HPV di kutil mudah merebak atau merebak.

Jangan teragak-agak untuk berjumpa doktor mengenai cara yang betul untuk menghilangkan ketuat. Ini penting kerana pengendalian yang tidak betul boleh menyebabkan kecederaan atau jangkitan.