Kehidupan yang sihat

Buat Susu Sejat Sendiri dan Dapatkan Faedahnya

Susu menguap adalah produk susu dalam tin yang diperbuat daripada susu segar. Susu segar yang digunakan akan dikurangkan dalam kandungan air. Susu jenis ini juga dikenali sebagai susu pekat tanpa gula.

Proses pembuatan susu menguap bermula dengan menguap kandungan air hingga 60 peratus. Susu yang telah melalui penyejatan ini tidak mengalami penurunan kandungan nutrien. Kandungan protein dan lemak dalam susu menguap masih boleh dicerna oleh badan. Kandungan kalsium, fosforus, dan sebatian lain dalam susu jenis ini juga sama dengan susu segar.

Kandungan Nutrien Susu Sejat

Setiap 100 ml susu sejat mengandungi 74 gram air, selain itu masih ada:

  • 134 kalori
  • 6.8 gram protein
  • 7.5 gram lemak
  • 10 gram karbohidrat

Mineral dalam susu menguap Ini termasuk kalsium, zat besi, magnesium, fosforus, kalium, natrium, dan zink. Sementara itu, terdapat beberapa produk tenusu menguap diperkaya dengan vitamin C, tiamin, riboflavin, niasin, vitamin B-6, vitamin B-12, vitamin A, dan folat. Setengah cawan susu menguap dapat memenuhi sekitar 30 peratus keperluan kalsium harian.

Bagi anda yang mempunyai intoleransi laktosa, susu menguap boleh menjadi alternatif yang baik untuk susu, kerana proses pemanasan dalam susu jenis ini juga memecah laktosa sehingga susu menjadi lebih mudah dicerna.

Membuat Susu Sejat di rumah

Susu menguap sering digunakan untuk membuat makanan atau minuman bertekstur lembut, kerana kandungan lemak dalam susu menguap lebih rendah daripada krim. Beberapa hidangan yang biasanya menggunakan ramuan susu jenis ini adalah pasta, sup, dan puding. Susu menguap Ia juga sering digunakan sebagai campuran kopi dan teh.

Kini terdapat banyak susu menguap siap. Walau bagaimanapun, anda juga boleh membuat sendiri dengan cara berikut:

  • Panaskan 2 cawan (kira-kira 500 ml) susu cair dalam periuk, di atas api sederhana.
  • Biarkan mendidih sambil terus dikacau.
  • Selepas 10 minit, atau setelah jumlah susu berkurang separuh, matikan kompor.

Selain itu, anda juga boleh menggunakan susu tepung untuk membuat susu menguap. Ia mudah. Campurkan susu tepung dengan air hingga pekat, seperti tekstur susu menguap secara umum. Anda boleh menggunakan campuran ini dalam memasak.

Dari segi pemakanan, kandungan nutrien susu menguap Buatan ini bergantung pada susu cair atau susu tepung yang digunakan. Pilih susu cair atau susu tepung yang tidak mengandungi gula dan rasa tambahan.

Susu menguap mempunyai kandungan nutrisi yang tidak jauh berbeza dengan susu segar, sehingga dapat menjadi alternatif untuk memenuhi keperluan kalsium harian. Tambahan lain, susu menguap anda boleh gunakan untuk menyediakan pelbagai hidangan berkhasiat untuk keluarga.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found