Kehidupan yang sihat

Inilah Fakta Mengenai Sayuran Organik Yang Perlu Anda Ketahui

Pada masa ini, semakin banyak pasar raya atau peniaga membezakan label dan penjualan sayur-sayuran organik daripada bukan organik, walaupun bentuknya hampir sama. Sebenarnya, apa neraka Apakah perbezaan antara sayur-sayuran organik dan sayur-sayuran biasa?

Trend hidup sihat yang semakin meningkat mendorong orang untuk mengambil sayur-sayuran organik daripada bukan organik. Ini kerana sayur-sayuran organik dianggap lebih selamat untuk dimakan, kerana tidak mengandungi sisa racun perosak seperti sayur-sayuran bukan organik.

Perbezaan antara Sayuran Organik dan Sayuran Bukan Organik

Sayuran organik adalah sayur-sayuran yang ditanam tanpa menggunakan bahan kimia, baik semasa proses persenyawaan atau semasa penyemburan perosak.

Secara umum, perbezaan antara sayur-sayuran organik dan bukan organik dapat dilihat dari sudut berikut:

1. Pemilihan biji

Benih atau biji sayuran organik diperoleh dari teknik penanaman tanaman semula jadi, sementara benih sayuran bukan organik dapat diperoleh dari teknik genetik atau pembiakan silang.

2. Pemprosesan tanah

Tanah di mana sayur-sayuran organik ditanam umumnya diperlakukan secara minimum, sehingga organisma di dalamnya masih dapat hidup. Kelebihan lain dari proses ini adalah mengurangkan risiko kerosakan tanah.

3. Penggunaan baja

Sebilangan besar baja sayuran organik menggunakan baja dan kompos buatan sendiri, sementara baja sayur bukan organik menggunakan baja kimia buatan kilang.

4. kawalan perosak

Untuk mengawal serangan perosak, sayur organik tidak menggunakan bahan kimia, seperti racun perosak, tetapi hanya menggunakan teknik semula jadi untuk mengurangkan serangan perosak. Namun, penuaian tidak selalu berjaya, kerana serangan perosak masih mungkin dilakukan. Faktor ini menjadikan harga sayur-sayuran organik lebih mahal daripada sayur-sayuran biasa.

Fakta Pemakanan Sayuran Organik

Sebilangan orang mendakwa bahawa sayur-sayuran organik terasa lebih enak. Selain rasa, sayur-sayuran organik juga dikatakan mempunyai kadar antioksidan, vitamin C, zat besi, dan zink yang lebih tinggi daripada sayur-sayuran bukan organik. Namun, ini masih perlu dibuktikan melalui kajian lebih lanjut.

Untuk sebilangan sayur-sayuran, seperti brokoli, kubis, bayam, selada, saderi dan kentang, versi organik juga dianggap lebih sihat, kerana versi bukan organik sayur-sayuran ini diketahui dapat menyerap racun perosak yang cukup banyak.

Walaupun sayur-sayuran organik mempunyai banyak kelebihan, perhatikan kebersihan dan kesegaran sayur-sayuran organik sebelum anda memakannya. Sentiasa basuh semua sayur-sayuran yang anda mahu makan terlebih dahulu dengan air mengalir. Juga, kupas dan buangkan lapisan sayur terluar sebelum anda memproses atau memakannya.

Selain daripada pelbagai kelebihan sayur-sayuran organik, pengambilan sayur-sayuran secara berkala setiap hari sangat digalakkan, baik sayur-sayuran organik dan bukan organik. Sekiranya diproses dengan betul, sayur-sayuran biasa tidak kurang sihat. Macam mana boleh jadi. Sekiranya anda masih ragu-ragu, tanyakan terus kepada doktor anda mengenai jenis sayur-sayuran yang baik untuk dimakan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found