Kehidupan yang sihat

Ini adalah cara menjaga kuku kaki agar tetap sihat

Tidak sedikit orang yang lebih fokus pada kuku jari kaki daripada kuku kaki. Sebenarnya, kuku kaki lebih berisiko mengalami gangguan, seperti jangkitan kulat pada kuku kaki. Penyakit ini cenderung terjadi pada kaki lembap, di mana kulat lebih cenderung muncul dan berkembang.

Bukan hanya jangkitan kulat, kuku kaki juga boleh cedera atau cedera akibat kesalahan ketika melakukannya pedikur. Kecederaan ini boleh menyebabkan paronychia atau kuku kaki yang tumbuh ke dalam. Oleh itu, penting untuk mengetahui cara menjaga kuku kaki dengan betul untuk mengelakkan keadaan ini.

Kuku kaki boleh menjadi bahagian penting badan yang mencerminkan keseluruhan kesihatan badan. Kuku kaki yang sihat dapat dilihat dari kulit merah jambu di bawah kuku dan kuku kaki yang tumbuh juga kelihatan putih dan bersih. Sementara itu, kuku yang berubah warna, seperti hitam atau kekuningan, mungkin menunjukkan keadaan perubatan tertentu.

Petua Memangkas dan Membersihkan Kuku Kuku

Untuk memastikan kuku kaki anda sihat dan bersih, basuh kaki anda dengan kerap menggunakan air dan sabun bersih, kemudian keringkan. Selepas itu, kuku kaki juga perlu dipangkas dan dibersihkan secara berkala agar tetap sihat.

Namun, cara memotong dan membersihkan kuku kaki tidak boleh dilakukan secara sembarangan. Berikut adalah beberapa langkah yang tepat dalam merawat kuku kaki:

1. Jangan biarkan kuku kaki anda terlalu lama

Anda boleh memotong kuku kaki setiap 1-2 minggu. Sekiranya perlu, gunakan alat pemotong kuku yang berkualiti tinggi, atau alat pemotong kuku khas untuk kuku kaki.

2. Potong kuku dengan cara yang betul

Caranya, potong hujung kuku kaki mengikut bentuk jari kaki. Kemudian, gunakan fail kuku untuk melicinkan tepi kuku yang baru saja dipotong dan masih kasar.

Jangan memotong dan membersihkan kutikula dengan cuai untuk mengelakkan jangkitan dan membuat kuku kaki sakit. Kutikula adalah pelindung semula jadi kuku. Sekiranya kutikula dipotong secara sembarangan, ini dapat meningkatkan risiko jangkitan dan mengakibatkan kerosakan kuku.

Juga cuba jangan memotong kuku kaki anda terlalu pendek. Selain sakit dan boleh menyebabkan kuku jari ke dalam, kuku yang dipotong terlalu pendek juga terdedah kepada jangkitan.

3. Potong kuku apabila kuku kaki kering

Untuk menjadikan kuku jari kaki anda lebih mudah dipotong dan memberikan potongan halus, kemas dan bersih, anda harus memotong kuku kaki apabila kaki anda kering.

4. Basuh kuku kaki dengan bersih selepas memotong

Setelah memotong kuku kaki anda, jangan lupa membersihkannya dan kemudian keringkan. Jangan lupa sapukan losyen di kaki, jari kaki, dan kuku kaki anda. Melembapkan kawasan kuku dan kutikula dengan pelembap khas untuk kuku atau mungkin Jeli petroleum.

5. Jangan terlalu kerap menggunakan penghilang cat kuku

Elakkan menggunakan penghilang pengilat kuku atau penghilang cat kuku berasaskan aseton lebih daripada dua kali sebulan. Bahan kimia ini sangat keras pada kuku dan boleh menjadikannya rapuh. Anda juga harus mengelakkan menggunakan kuku kaki tiruan atau kuku tiruan.

Perhatikan penggunaan kasut

Untuk menjaga kesihatan kuku kaki, penting untuk memperhatikan penggunaan kasut atau kasut yang betul. Pakai kasut yang sesuai dan selesa di kaki. Elakkan kasut yang terlalu sempit atau biarkan kuku kaki terlalu lama. Hati-hati jangan sampai menyentuh kuku kaki ke bahagian dalam kasut.

Semasa membeli kasut atau kasut, pilih kasut yang diperbuat daripada bahan berkualiti seperti kulit atau kanvas dan mempunyai peredaran udara yang baik. Udara yang memasuki kawasan kaki dapat menjaga kaki kering dan mencegah kulat kuku berkembang.

Elakkan memakai kasut yang sama selama lebih dari 2 hari, kemudian simpan kasut anda sehingga kering dan tidak lembap. Satu perkara yang lebih penting yang perlu anda lakukan sebagai cara merawat kuku kaki adalah menukar stoking setiap hari. Pakai stoking kapas yang tidak menyebabkan kaki lembap.

Sekiranya anda berada di kolam renang atau di tempat yang basah, pakai sandal untuk mengelakkan jangkitan yang disebabkan oleh jamur masuk ke kuku kaki anda.

Selain itu, makan makanan sihat dengan pemakanan seimbang juga dapat membantu kuku tumbuh sihat dan kuat. Anda boleh mengambil suplemen biotin untuk meningkatkan ketebalan kuku dan mencegahnya menjadi rapuh.

Cara menjaga kuku kaki yang betul akan menjadikan kaki anda kelihatan sihat, cantik dan selesa ketika dalam perjalanan. Sekiranya anda mempunyai masalah dengan kuku kaki, anda boleh berjumpa dengan pakar dermatologi untuk mendapatkan rawatan lanjut.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found