Keluarga

6 Kebimbangan Wanita Hamil Trimester Ketiga

MEmasuki kehamilan trimester ketiga pasti membuatmengandungSaya tidak sabar untuk bertemu dengan bayi kesayangan saya tidak lama lagi. Walau bagaimanapun, pada masa yang sama terdapat pelbagai kerisauan yang timbul di hati wanita hamil. Ini di sini, jenis kebimbangan yang sering dirasakan oleh wanita hamil dan petua untuk mengatasinya.

Perasaan risau yang dirasakan oleh wanita hamil sangat semula jadi. Pertama sekali, semua kehamilan dan kelahiran secara semula jadi berisiko. Kedua, kebimbangan yang dirasakan oleh wanita hamil menunjukkan betapa besarnya cinta mereka terhadap bakal bayi. Jadi, tidak salah, betul, jika wanita hamil berasa cemas?

Walau bagaimanapun, wanita hamil tidak perlu memikirkan perkara ini dengan serius untuk berasa marah. Apa yang dibimbangkan oleh Bumil mempunyai penjelasan, Macam mana boleh jadi.

Ketahui 6 Kebimbangan Wanita Hamil Trimester Ketiga

Berikut adalah beberapa soalan yang sering diajukan oleh wanita hamil pada trimester ketiga kehamilan dan jawapannya:

1. Bolehkah saya pergi jauh??

Perjalanan jarak jauh ketika hamil sebenarnya masih dibenarkan sehingga usia kehamilan 32-34 minggu, kecuali jika ibu berisiko melahirkan sebelum waktunya. Perjalanan jarak jauh pada minggu-minggu terakhir kehamilan tidak digalakkan kerana mempertimbangkan kemungkinan bayi dilahirkan pada bila-bila masa.

Selain itu, duduk terlalu lama dalam perjalanan juga dapat meningkatkan risiko pembentukan bekuan darah yang berbahaya untuk kehamilan. Sekiranya anda benar-benar perlu melakukan perjalanan jauh dengan kereta, cuba luangkan masa untuk berehat dan meregangkan kaki, sekurang-kurangnya setiap satu atau dua jam.

2. Bolehkah saya tidur di punggung?

Wanita hamil yang telah mencapai trimester ketiga tidak digalakkan tidur di punggung. Ketika tidur dalam keadaan seperti ini, rahim berat wanita hamil dapat memampatkan saluran darah dan mengurangkan aliran darah ke janin.

Untuk meningkatkan peredaran darah, tidur di sebelah kiri terbukti menjadi pilihan terbaik. Sekiranya anda merasa tidak selesa dengan kedudukan ini, wanita hamil boleh menggunakan bantal untuk menyokong kaki dan punggung.

3. Adakah perkara biasa?bila janin bberhenti bbergerak?

Pergerakan janin adalah tanda bahawa dia berada dalam keadaan baik. Lalu bagaimana jika Si Kecil tiba-tiba berhenti bergerak. Sebenarnya, terdapat banyak faktor yang menyebabkan bayi berhenti bergerak dan tidak semuanya berbahaya. Walau bagaimanapun, pada trimester ketiga, wanita hamil disarankan untuk memeriksa pergerakan janin secara berkala.

Dalam tempoh ini, pergerakan janin harus lebih aktif dan kuat. Namun, jika janin tidak bergerak seperti biasa, wanita hamil boleh mencuba makan, kemudian berbaring di sebelah kiri. Sekiranya selepas 2 jam janin masih tidak bergerak hingga 10 kali, segera berjumpa pakar sakit puan.

4. Bagaimana jikan cair ketuban tterlalu banyak ssedikit?

Minum lebih banyak air dapat membantu meningkatkan cairan ketuban, serta mendapat rehat yang cukup dan makan makanan rendah lemak. Walau bagaimanapun, jika isipadu cecair amniotik terlalu rendah (oligohidramniosis) berlaku pada kehamilan lebih dari 36 minggu, doktor anda mungkin mengesyorkan induksi bersalin.

Kira-kira 1 dari 25 wanita hamil, terutamanya pada trimester ketiga, berisiko terkena oligohidramnios. Oleh itu, adalah penting bagi wanita hamil untuk memeriksa kehamilan secara berkala agar jumlah cecair amniotik dapat dipantau.

 5. adalah hlmerlu bberhenti atau hlmcantik kbekerja?

Selagi suasana di tempat kerja menyokong dan tugas pejabat tidak membebankan wanita hamil sehingga trimester kehamilannya yang ketiga, tidak mengapa terus bekerja sehingga tiba masanya wanita hamil itu mengambil cuti bersalin.

Namun, jika keadaan kerja mengancam kesihatan wanita hamil dan janin mereka, misalnya bekerja di tempat yang terdedah kepada radiasi, gas kimia, atau pencemaran berat, wanita hamil harus mempertimbangkan untuk berpindah ke tempat kerja yang lebih selamat atau jika perlu, berhenti bekerja terlebih dahulu.

6. Bagaimana jikan doktor memerintahkan pembedahan caesar?

Adalah wajar bahawa wanita hamil benar-benar ingin mengalami perjuangan melahirkan secara normal. Namun, tidak ada yang dapat meneka jika ibu hamil tiba-tiba memerlukan pembedahan caesar. Apa pun alasannya, sudah tentu operasi ini disyorkan untuk kebaikan ibu hamil dan anak kecil mereka. Lagipun, pembedahan caesar tidak semestinya akan mengurangkan martabat wanita hamil sebagai ibu kepada si kecil, Macam mana boleh jadi.

Memandangkan kos pembedahan caesar agak mahal, lebih baik bagi wanita hamil dan pasangannya untuk menyediakan dana untuk melahirkan anak sejak awal kehamilan. Ini berlaku sekiranya anda tiba-tiba terpaksa mengeluarkan banyak wang dan penghantarannya tidak dilindungi oleh insurans.

Selain itu, wanita hamil juga mungkin bimbang apabila mengalami keluhan tertentu, seperti kerap membuang air kecil, keletihan, dan sukar tidur, ketika usia kehamilan telah mencapai trimester ketiga.

Kebimbangan wanita hamil adalah semula jadi. Untuk mengurangkan kebimbangan ini, wanita hamil sangat disyorkan untuk melakukan pemeriksaan kehamilan secara rutin dengan pakar sakit puan. Selain memantau kesihatan wanita hamil dan anak kecil mereka, wanita hamil juga dapat membincangkan persoalan atau masalah yang dialami oleh wanita hamil.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found