Kesihatan

Ketahui Pelbagai Punca Mata Squint

Mata bersilang membuatnya kelihatan seolah-olah penghidap melihat ke dua arah yang berbeza. Punca juling adalah gangguan atau gangguan otot mata, supaya kedudukan dan pergerakan bola mata tidak normal.

Pada mata bersilang atau strabismus, arah kedua mata tidak kelihatan lurus atau selari. Penyakit silang mata boleh dialami oleh sesiapa sahaja, tetapi kebanyakannya berlaku pada kanak-kanak.

Squint berlaku apabila otot mata tidak berfungsi dengan baik, sehingga kedudukan dan pergerakan bola mata terganggu. Akibatnya, otak akan menerima maklumat yang berbeza dari setiap mata. Sekiranya keadaan ini tidak diubati, lama kelamaan mata yang bermasalah boleh menjadi buta.

Mata bersilang boleh terjadi sejak kecil atau dewasa. Inilah penjelasannya:

Punca Mata Melintas pada Kanak-kanak

Sebilangan besar orang dengan juling dilahirkan dengan keadaan ini, atau mengalaminya semasa kecil. Risiko kanak-kanak menderita juling akan lebih besar jika salah seorang ahli keluarganya juga menderita juling.

Gangguan otot mata yang menyebabkan mata melintang boleh disebabkan oleh beberapa keadaan, seperti:

  • Menghidap cerebral palsy atau palsi serebrum.
  • Mempunyai kecacatan kelahiran atau gangguan genetik, seperti sindrom Prader-Willi, sindrom Down, dan sindrom Apert, gangguan genetik yang menyebabkan masalah dengan perkembangan tengkorak, bentuk kepala, dan wajah.
  • Dilahirkan sebelum waktunya.
  • Mengalami jangkitan, seperti rubella, semasa dalam kandungan.
  • Menghidap tumor otak atau hemangioma di dekat mata, ketika

Penyakit Mata Squint pada Orang Dewasa

Mata melintang juga boleh terjadi pada orang dewasa kerana gangguan atau penyakit tertentu, termasuk:

1. Masalah saraf dan otak

Beberapa gangguan yang menyerang saraf dan otak, seperti strok, tumor otak, hidrosefalus (penumpukan cecair di otak), kecederaan kepala yang teruk, dan sindrom Guillain-Barré, boleh menyebabkan kelemahan atau kelumpuhan otot mata, mengakibatkan mata melintang .

2. Kesalahan pembiasan mata tidak diperbetulkan

Masalah dengan ketajaman penglihatan atau kesalahan pembiasan mata, seperti rabun jauh, rabun jauh, dan astigmatisme, akan menjadikan mata berfungsi lebih banyak. Sekiranya mata telah bekerja terlalu keras dan gangguan itu tidak dapat dirawat, maka lama-kelamaan mata akan menjadi bermata silang.

 3. Kecederaan pada mata

Kecederaan yang menyebabkan patah tulang tengkorak di dekat mata, kerosakan pada otot atau saraf mata, dan otot mata yang terkoyak boleh menyebabkan juling. Kecederaan ini sering berlaku akibat kemalangan jalan raya, hentaman atau pukulan ke mata, dan luka pada otot mata.

4. Penyakit kubur

Penyakit Graves adalah penyakit autoimun yang menyerang kelenjar tiroid. Orang dengan penyakit Graves tidak hanya mempunyai masalah dengan metabolisme mereka, tetapi juga dengan mata mereka.

Penyakit Graves boleh menyebabkan penonjolan bola mataexophthalmos), serta kerosakan otot dan saraf pada mata. Inilah yang membuat penderita penyakit Graves mengalami juling.

Selain penyakit di atas, beberapa keadaan perubatan lain, seperti diabetes dan botulisme yang tidak terkawal, juga boleh menyebabkan mata melintas.

Kerana penyebab juling boleh berbeza-beza, penghidapnya perlu mendapatkan pemeriksaan menyeluruh dari pakar oftalmologi. Setelah penyebab juling diketahui, pakar oftalmologi akan memberikan rawatan yang sesuai untuk mengatasinya.

Mata yang bersilang dapat dirawat dengan kacamata khas atau lensa sentuh, tetes atau suntikan pada mata, latihan otot mata, dan pembedahan mata. Penanganan juling perlu dilakukan dengan segera untuk mengelakkan kerosakan mata yang kekal.