Kehidupan yang sihat

Beberapa Makanan yang Tinggi Antioksidan dan Jenis

Penggunaan makanan yang tinggi antioksidan adalah cara semula jadi untuk memenuhi pengambilan antioksidan untuk badan. Antioksidan sendiri berberperanan melindungi tubuh daripada kesan radikal bebas yang boleh menyebabkan pelbagai penyakit. Makanan apa yang boleh anda makan sebagai sumber antioksidan?

Tubuh secara semula jadi akan menghasilkan radikal bebas sebagai bahan buangan dari metabolisme. Namun, tahap radikal bebas dapat meningkat jika tubuh sering terkena radiasi atau bahan toksik yang terdapat dalam asap rokok, pencemaran, racun perosak, sisa kilang, atau makanan olahan yang mengandung bahan pengawet.

Sekiranya jumlahnya berlebihan, radikal bebas dapat menyebabkan kerosakan pada sel tubuh dan sering dikaitkan dengan pelbagai jenis penyakit, seperti diabetes, katarak, penyakit jantung, dan barah.

Untuk mengelakkan kerosakan sel akibat radikal bebas yang terkumpul di dalam badan, anda perlu makan makanan berkhasiat yang kaya dengan antioksidan.

Jenis Antioksidan dan Pelbagai Makanan Antioksidan Tinggi

Berikut adalah beberapa jenis antioksidan berikut makanan yang kaya dengan antioksidan ini:

1. Flavonoid

Flavonoid adalah sekumpulan bahan kimia yang terdapat dalam banyak buah, sayur-sayuran, dan akar tanaman. Flavonoid mempunyai sifat antioksidan yang dapat mengatasi kesan radikal bebas dan mengurangkan keradangan.

Beberapa kajian mengatakan bahawa pengambilan makanan yang tinggi antioksidan yang mengandung flavonoid dapat mencegah penyakit jantung, barah, strok, dan diabetes. Walaupun begitu, penyelidikan lebih lanjut diperlukan untuk membuktikan kesannya secara klinikal pada manusia.

Flavonoid terdapat dalam banyak minuman atau makanan yang tinggi oksidan, seperti teh, coklat gelap, kacang kedelai, dan buah-buahan dan sayur-sayuran, termasuk epal, jeruk, mangga, manggis (buah dan kulit), jambu biji, sirsak, bayam, dan brokoli.

2. Antosianin

Anthocyanin adalah pewarna yang memberi tanaman warna merah, ungu, oren, hijau, dan biru. Bahan ini tergolong dalam kelas antioksidan flavonoid.

Anthocyanin dipercayai dapat mencegah penyumbatan saluran darah, penyakit jantung, barah, diabetes, gangguan metabolik, dan membantu melawan jangkitan. Sebatian ini juga kelihatan baik untuk menjaga otak, saraf, dan mata yang sehat.

Beberapa jenis makanan yang tinggi antioksidan yang mengandung antosianin termasuk tomato, anggur, delima, nasi melekat hitam, kacang merah, lada, dan buah beri.

3. Beta karotena

Sifat antioksidan beta karoten baik untuk menjaga kesihatan mata, kulit, dan organ pembiakan, serta menjaga sistem kekebalan tubuh yang kuat terhadap jangkitan. Di dalam badan, beta karoten akan diproses menjadi vitamin A.

Sebilangan besar antioksidan beta-karoten boleh didapati dalam buah-buahan dan sayur-sayuran merah, oren, atau kuning.

Contoh makanan antioksidan tinggi yang mengandungi banyak beta-karoten adalah wortel, ubi jalar, labu, tomato, bit, buah kawista, semangka, lada, dan cili. Namun, ada beberapa sayuran hijau yang juga mengandungi beta karoten, seperti bayam, brokoli, dan kacang polong.

4. Lycopene

Sebilangan orang mungkin mengambil makanan tambahan yang mengandungi lycopene untuk mengekalkan kesihatan badan. Sebenarnya, likopena dapat diperoleh dengan mudah. Caranya adalah dengan memakan buah-buahan atau sayur-sayuran berwarna terang, seperti tomato, semangka, limau gedang, jambu biji, dan betik.

Antioksidan lycopene ini mempunyai beberapa sifat yang dipercayai baik untuk kesihatan tubuh, seperti mencegah barah (termasuk barah prostat), melindungi kulit dari kerusakan akibat sinar matahari, menjaga fungsi otak dan kesihatan mata, dan menguatkan tulang.

Walau bagaimanapun, tuntutan manfaat likopena sebagai rawatan masih perlu dikaji lebih lanjut.

5. Polifenol

Polifenol dipercayai mempunyai banyak manfaat, seperti menurunkan kadar gula dalam darah, mengurangi risiko penyakit jantung, diabetes, strok dan barah, menjaga sistem pencernaan yang sihat, dan menjaga fungsi otak.

Anda boleh mendapatkan faedah ini dengan memakan makanan atau minuman yang tinggi polifenol, seperti teh, kopi, coklat gelap, anggur, beri, brokoli, wortel, bayam, kacang kedelai, tauge, kayu manis, cengkeh, halia, dan jintan.

Selain beberapa jenis antioksidan di atas, ada juga vitamin dan mineral yang memiliki sifat antioksidan, termasuk vitamin C, vitamin E, selenium, dan zink. zink.

Untuk memenuhi keperluan antioksidan setiap hari, biasanya cukup untuk menjalani diet yang sihat dan makan pelbagai makanan di atas. Walau bagaimanapun, jika anda ingin mengambil makanan tambahan antioksidan, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda supaya dos dan jenis makanan tambahan dapat disesuaikan dengan keadaan badan anda.