Kehidupan yang sihat

8 Fakta mengenai Asid Lemak Tepu yang Perlu Anda Ketahui

Asid lemak tepu juga dikenali sebagai lemak jahat. Kenapa begitu? Kerana lemak jenis ini berpotensi menyebabkan pelbagai penyakit jika dibiarkan terkumpul di dalam badan. Fahami lebih banyak fakta mengenai asid lemak tepu, supaya anda lebih berwaspada.

Secara umum, terdapat dua jenis asid lemak, iaitu asid lemak tak jenuh dan asid lemak jenuh. Asid lemak tak jenuh dikenali sebagai lemak yang baik untuk tubuh. Jenis asid lemak ini boleh didapati dalam kacang, biji, alpukat, salmon, dan tuna.

Sebaliknya, asid lemak tepu diketahui buruk untuk kesihatan. Pengambilan makanan berlebihan yang mengandungi asid lemak jenis ini dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit, seperti penyakit jantung, strok, dan diabetes jenis 2.

Fakta Mengenai Asid Lemak Tepu

Untuk mengetahui lebih lanjut mengenai asid lemak tepu, ada beberapa fakta yang perlu anda ketahui, iaitu:

1. Berasal dari makanan haiwan

Sebilangan besar sumber lemak yang berasal dari haiwan mengandungi asam lemak tepu, seperti daging merah, roti, susu, dan produk olahan seperti sosej, mentega, dan daging.

Selain itu, beberapa minyak tumbuhan, seperti minyak kelapa dan minyak sawit, juga tinggi asam lemak jenuh.

2. Dapat meningkatkan kolesterol dalam darah

Kolesterol terbahagi kepada kolesterol baik (HDL) dan kolesterol jahat (LDL). Satu kajian mengemukakan fakta bahawa asid lemak jenuh dapat meningkatkan kadar LDL dalam darah. Namun, HDL atau kolesterol baik juga dapat meningkat ketika Anda makan makanan yang tinggi asam lemak jenuh.

Walau bagaimanapun, para pakar tetap mengesyorkan untuk membatasi pengambilan makanan yang mengandungi asid lemak jenuh untuk mencegah pelbagai masalah kesihatan kerana peningkatan kadar LDL dalam darah

3. Berkaitan dengan penyakit kardiovaskular

Menurut para pakar, pengambilan asid lemak jenuh yang berlebihan dianggap berkaitan dengan risiko penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung, serangan jantung, dan tekanan darah tinggi.

Ini berkaitan dengan penumpukan kolesterol jahat dan keradangan yang dapat merosakkan saluran darah jantung.

4. Dapat meningkatkan risiko terkena barah

Penyelidikan menunjukkan bahawa asid lemak jenuh dapat dikaitkan dengan beberapa jenis barah, seperti barah payudara, barah usus besar, barah rahim, barah perut, barah prostat, dan barah ovari. Walau bagaimanapun, penemuan ini masih memerlukan kajian lebih lanjut.

5. Hadkan pengambilan asid lemak tepu setiap hari

Seperti disebutkan sebelumnya, diet tinggi asam lemak jenuh dapat meningkatkan kolesterol darah, jadi perlu untuk membatasi penggunaannya. Pengambilan asid lemak tepu tidak boleh melebihi 120 kalori atau kira-kira 13 gram sehari.

6. Masukkan makanan yang sihat

Pelbagai risiko kesihatan yang boleh berlaku kerana asid lemak jenuh, tidak membuat anda segera menjauhkan diri atau bahkan tidak makan makanan asid lemak jenuh sama sekali.

Anda masih dibenarkan makan daging merah, mentega, atau makanan olahan lain selagi tidak berlebihan dan disertai dengan makanan yang sihat, seperti makan buah-buahan, sayur-sayuran, ikan, dan biji-bijian.

7. Berkaitan dengan penyakit autoimun

Penyakit autoimun berlaku apabila sistem ketahanan badan menyerang dan merosakkan sel-sel tubuh sendiri. Diet yang tinggi lemak jenuh dianggap berkaitan dengan peningkatan risiko terkena penyakit autoimun. Walau bagaimanapun, penemuan ini masih perlu diselidiki lebih lanjut.

8. Kesannya kepada pesakit kencing manis

Peningkatan kadar gula darah pada penderita diabetes akan semakin sukar dikendalikan jika diet yang diikuti tidak sihat, termasuk pengambilan makanan yang tinggi asam lemak jenuh. Sekiranya berlanjutan, pesakit diabetes berisiko mengalami komplikasi diabetes, seperti penyakit jantung.

Selain memperhatikan diet sehat yang tidak mengandung asam lemak jenuh berlebihan, juga penting untuk menerapkan gaya hidup sehat yang lain. Mulailah bersenam secara teratur, hindari tekanan yang berlebihan, berhenti merokok, dan berehat secukupnya.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai asid lemak jenuh atau mempunyai keadaan tertentu dan ingin mengetahui jenis makanan yang baik atau buruk untuk kesihatan anda, berjumpa dengan doktor anda untuk mengetahui jawapannya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found