Keluarga

Peraturan dan Garis Panduan untuk Menggunakan Piala Sippy di Balita

Cawan sippy adalah cawan penyedut yang biasanya digunakan sebagai alat untuk kanak-kanak belajar minum dari gelas mereka sendiri. sekarang, penggunaan cawan kecil ini mestilah sesuai dan mengikut peraturan, ya, Bun, agar berkesan dan selamat digunakan oleh Si Kecil.

Cawan sippy adalah gelas atau cawan yang direka khas untuk kanak-kanak kecil dan tidak mudah tumpah. Kaca ini mempunyai cerat rata yang mempunyai beberapa lubang dan biasanya dilengkapi dengan pemegang untuk mencengkam. Kaca cawan sippy umumnya diperbuat daripada plastik dengan pelbagai saiz dan reka bentuk dan warna yang menarik.

Manfaat Melatih Kanak-kanak untuk minum Piala Sippy

Semasa kanak-kanak membesar dan berkembang, mereka perlu dilatih untuk dapat makan dan minum sendiri. Salah satu cara untuk mengasah kemahiran makan dan minum kanak-kanak adalah dengan memperkenalkannya cawan sippy.

Penggunaan gelas ini bertujuan untuk melatih kanak-kanak minum secara bebas dengan gelas tanpa menumpahkan isinya. Ini berguna untuk memudahkan anak beralih dari kebiasaan makan payudara ibu atau sebotol susu ke tabiat minum baru menggunakan gelas biasa.

Di samping itu, latih anak minum cawan sippy Ia juga dapat merangsang kemahiran motorik kanak-kanak, terutama kemampuan menggerakkan tangan dan mulut secara serentak. Dengan latihan ini, anak akan terbiasa minum dari gelasnya sendiri, sehingga kebiasaan minum dengan botol susu dapat dikurangkan secara perlahan.

Petua untuk Melatih Anak-anak Minum dengan Piala Sippy

Seorang kanak-kanak biasanya mula diajar untuk menggunakan cawan sippy ketika dia mencapai 6 bulan atau ketika dia dapat diberi makanan pejal atau makanan pejal.

Walau bagaimanapun, tidak semua kanak-kanak bersedia atau bersedia untuk digunakan cawan sippy. Sekiranya dia tidak mahu menggunakan penyedut, anda boleh melatih si kecil anda untuk menggunakannya cawan sippy kembali beberapa bulan kemudian, contohnya ketika anak kecil anda berumur 9 atau 12 bulan.

Apabila anda ingin membiasakan diri dengan si kecil anda minum cawan sippyAnda boleh mencuba beberapa petua berikut:

menggunakan sippycawan terutamanya untuk pemula

Pada peringkat awal, anda boleh memberi anak anda secawan penyedut khas untuk pemula bayi. Cawan penyedut ini biasanya mempunyai cerat lembut, kenyal, dan lembut. Tekstur corong seperti ini akan menjadikan bayi lebih berminat untuk menghisapnya kerana menyerupai puting ibu.

Lain daripada itu, cawan sippy terutamanya untuk bayi yang baru belajar biasanya bersaiz kecil dengan pemegang plastik yang tidak licin. Ini untuk memudahkan anak memegang cawan itu sendiri.

Tunjukkan kepada kanak-kanak cara menggunakannya

Anak-anak adalah peniru yang hebat. Oleh itu, kaedah terbaik untuk mengajar anak kecil anda adalah dengan memberi contoh. Anda boleh menunjukkan kepada anak kecil anda cara memegang, mengangkat, dan mengarahkan cawan sippy ke mulut.

Agar si kecil tidak tersedak, Ibu dapat membantunya memiringkan gelas perlahan sehingga si kecil dapat minum isi gelas cawan sippy.

Latih anak dengan kerap

Supaya anak kecil anda terbiasa cawan sippyIbu perlu membiasakan diri menggunakan gelas dengan kerap. Cuba buat suasana yang menyenangkan ketika memberikan anak kecil anda cawan sippy, misalnya ketika menonton filem kegemarannya.

Jangan lupa untuk memuji anak anda atau hanya bertepuk tangan ketika dia berjaya minum cawan sippy.

Sekiranya si kecil kelihatan tidak selesa atau tidak dapat menggunakannya cawan sippy anda tidak perlu merasa putus asa. Bersabarlah. Anda boleh mencubanya lain kali dan melakukannya berulang kali sehingga si kecil dapat dan mahu menggunakannya cawan sippy.

Trik untuk Anak-anak Piala Sippy

Tidak ada keperluan untuk kanak-kanak menggunakan penyedut ini, jadi anda tidak perlu stres jika si kecil menolaknya secara berterusan. Tidak sedikit Macam mana boleh jadi kanak-kanak yang tidak memerlukan pertolongan cawan sippy untuk dapat minum dengan lancar menggunakan gelas.

Sebelum berputus asa cawan sippyIbu boleh menggunakan silap mata berikut untuk membuat anak anda minum dari cawan penyedut:

1. Celupkan corong cawan sippy kepada susu ibu

Dengan mencelupkan hujung corong cawan sippy Untuk susu ibu atau formula yang biasa diminum oleh si kecil anda, dia akan tertarik dengan aroma sehingga dia mahu menyedut dari cawannya.

2. Rangsangan refleks menghisap si Kecil

Sentuh alat pacu bayi tanpa botol ke bumbung mulut si kecil untuk merangsang refleks menghisapnya. Sebaik sahaja dia mula menghisap, segera tekan corong cawan sippy. Selain pacifier, anda juga boleh menggunakan hujungnya secara langsung cawan sippy.

3. Bahagikan susu menjadi dua bahagian

Sekiranya si kecil terbiasa meminum susu dari botol atau pacifier, masukkan separuh susu ke dalam dot dan separuh lagi di dot cawan sippy. Apabila kosong, ganti puting dengan cawan sippy mengandungi baki susu.

4. Gunakan cawan sippy model lain

Cuba gunakan cawan sippy model lain dengan bentuk hujung kaca yang berbeza. Contohnya, jika muncung cawan sippy bertekstur keras, cuba gantikan dengan moncong bertekstur lembut.

5. Cuba buang jerami terlebih dahulu

Cuba berikan jerami terlebih dahulu. Sebilangan cawan sippy Dilengkapi dengan straw yang memudahkan anak minum. Setelah dia fasih menggunakan jerami, anda boleh mula memberikan anak anda cawan sippy.

Silap mata lain yang boleh anda gunakan untuk membuat anak anda beralih dari botol ke botol cawan sippy adalah dengan mengganti isi botol susu dengan air dan mengisinya cawan sippy dengan susu. Dengan cara itu, kanak-kanak mungkin lebih berminat untuk menggunakan cawan sippy.

Perkara Penting untuk Diperhatikan dalam Penggunaan Piala Sippy

Pada asasnya, cawan sippy selamat digunakan oleh bayi dan cukup berkesan untuk membantu bayi beralih dari botol atau payudara ke cawan. Walau bagaimanapun, ada beberapa perkara yang mesti dipertimbangkan dalam penggunaannya cawan sippy, termasuk:

1. Pastikan cawan sippy diperbuat daripada bahan selamat

Sebelum membelinya, anda boleh memeriksa kod segitiga di bawah bungkusan cawan sippy. Semasa memilih cawan sippy plastik, pastikan bahan tersebut menggunakan plastik bebas BPA.

Cuba jangan gunakan cawan sippy diperbuat daripada plastik kitar semula dengan kod 3 atau polivinil klorida (PVC) dan kod plastik 6 atau polisterin (PS).

Periksa keadaan cawan sippy sebelum memberikannya kepada anak kecil anda. Elakkan memberi anak anda cawan sippy rosak, kelihatan kotor, atau berlumut.

2. Bersih cawan sippy dengan kerap dengan betul

Cawan sippy perlu dibersihkan sebaik sahaja digunakan. Semasa membersihkannya, basuh semua bahagian cawan sippy hingga bersih, termasuk hujung corong kerana bahagian ini rentan ditumbuhi kulat. Gunakan berus botol untuk mencapai kawasan yang sukar dibersihkan, kemudian bilas dengan air suam.

3. Perhatikan minuman yang boleh dinikmati oleh bayi cawan sippy

Sekiranya usia Si Kecil belum mencapai 6 bulan, Ibu boleh memberi cawan sippy mengandungi susu ibu sahaja. Sekiranya anak anda berumur lebih dari 6 bulan atau sudah boleh memakan makanan pejal dan minuman lain, anda boleh mengisinya cawan sippy dengan minuman lain seperti air dan jus buah.

Semasa memberi minuman melalui cawan sippy kepada si kecil, anda tidak boleh memberikan minuman manis si kecil, seperti jus buah bungkus atau susu lembu, sebelum tidur. Ini kerana pengambilan minuman bergula pada masa itu boleh menyebabkan gigi anak anda lebih mudah rosak.

4. Perhatikan tempoh penggunaan cawan sippy

Seperti penggunaan botol susu, penggunaan cawan sippy juga tidak boleh terlalu kerap, terutamanya dalam jangka masa panjang. Hadkan memberi jus atau susu dari cawan sippy, contohnya semasa makan tengah hari atau semasa snek.

Terlalu kerap memberi minuman atau susu dari cawan sippy boleh menyebabkan anak tidak lapar ketika makan kerana dia minum terlalu banyak cecair dari cawan sippy. Menghisap cawan sippy mengandungi susu sepanjang hari juga tidak baik kerana boleh menyebabkan berlakunya rongga.

Sekiranya si kecil anda sudah minum dari cawan sippy, sudah tiba masanya dia beralih minum dengan gelas biasa.

Sama seperti semasa memperkenalkannya cawan sippyIbu perlu membiasakan diri dengan Si Kecil minum dari gelas biasa secara perlahan dan sedikit demi sedikit sehingga dia terbiasa dan tidak perlu menggunakan alat menenangkan, botol susu, dan cawan sippy lagi.

Perkara yang perlu anda ingat ialah proses pembelajaran ini bukan sahaja memerlukan kemahiran si kecil, tetapi juga kesabaran anda. Oleh itu, Ibu, jangan cepat berputus asa, terus menemani anak kecil anda dan memberikan kehangatan dalam bentuk pelukan atau pangkuan, sehingga meningkatkan keselesaannya ketika belajar minum dari cawan sippy.

Sekiranya si kecil masih tidak mahu menggunakan cawan sippy sama sekali, walaupun anda telah mencuba semuanya, anda boleh berjumpa dengan pakar pediatrik anda melalui aplikasi ALODOKTER.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found