Kesihatan

Gejala dan Rawatan Kanser Otak Tahap 4

Penting bagi anda untuk mengetahui simptom dan rawatan barah otak, terutama yang telah memasuki tahap 4. Kanser otak tahap 4 yang langsung tidak tersedia dalamboleh mengancam nyawa penghidapnya.

Tahap atau keparahan barah adalah petunjuk pertumbuhan sel barah dan sejauh mana penyebarannya. Pada barah otak tahap 4, sel barah tumbuh secara agresif dan besar-besaran, hampir semua sel berbentuk tidak normal, dan penyebarannya pada umumnya cukup luas dan bahkan merebak ke bahagian luar otak, seperti tulang belakang.

Gejala Mengiringi Kanser Otak Tahap 4

Gejala yang dapat dijumpai pada barah otak tahap 4 adalah sakit kepala yang teruk yang berlaku secara kekal atau berulang kali. Sebagai contoh, penghidapnya mungkin mengalami sakit kepala yang sangat menyakitkan selama berminggu-minggu sehingga mereka berterusan walaupun setelah mengambil ubat penghilang rasa sakit, seperti paracetamol, aspirin, atau ibuprofen.

Selain sakit kepala yang teruk, barah otak tahap 4 juga dapat disertai dengan gejala seperti:

  • Pening dan muntah
  • Otot melemah, jadi pergerakan badan menjadi terhad
  • Kehilangan keseimbangan
  • Kejang
  • Penglihatan kabur
  • Sukar untuk bercakap
  • Hilang ingatan
  • halusinasi
  • Kehilangan kesedaran

Rawatan Kanser Otak Tahap 4

Kanser otak tahap 4 umumnya sukar disembuhkan. Walau bagaimanapun, rawatan yang cepat dan sesuai dapat mengurangkan keluhan dan memperlambat pertumbuhan sel barah.

Beberapa jenis rawatan perubatan yang boleh dilakukan untuk merawat barah otak tahap 4 adalah:

1. Operasi

Dalam beberapa kes, pembedahan dapat dilakukan untuk merawat barah otak tahap 4. Prosedur pembedahan dilakukan dengan membuka tengkorak (kraniotomi) dan membuang tumor ganas yang tersimpan di otak.

2. Radioterapi

Radioterapi biasanya dilakukan setelah pesakit barah otak tahap 4 menjalani pembedahan. Radioterapi bertujuan untuk membunuh sel barah yang mungkin masih tersisa, serta memperlambat pertumbuhan sel barah yang tidak dapat dikeluarkan dengan pembedahan.

3. Kemoterapi

Kemoterapi dilakukan dengan memberi ubat antikanker kepada pesakit, baik dalam bentuk tablet atau suntikan. Tujuannya adalah untuk membunuh dan memusnahkan sel barah yang tersimpan di otak. Agar hasil kemoterapi berkesan, pentadbiran ubat mesti dilakukan secara berkala.

4. Terapi yang disasarkan

Sama seperti kemoterapi, terapi yang disasarkan juga menggunakan ubat-ubatan untuk menghalang pertumbuhan dan perkembangan sel barah. Tetapi perbezaannya adalah bahawa terapi ini secara langsung menargetkan sel-sel abnormal yang tersimpan di otak, tanpa merosakkan tisu sel yang sihat di sekitarnya. Sebagai tambahan, terapi yang disasarkan pada umumnya bertujuan untuk menghambat pertumbuhan dan penyebaran sel-sel barah, daripada membunuhnya.

Itulah maklumat mengenai gejala barah otak tahap 4 dan beberapa rawatan yang boleh dilakukan untuk mengatasinya. Anda perlu ingat, barah otak yang dikesan lebih awal akan meningkatkan peluang penyembuhan.

Oleh itu, jika anda merasakan anda mengalami gejala barah otak, terutamanya jika anda mengalami sakit kepala yang berterusan dan semakin teruk, jangan ragu untuk segera berjumpa doktor.