Kehidupan yang sihat

Kenali Bahaya Telur yang Tidak Memasak untuk Kesihatan

Telur separuh rebus memang sedap. Walau bagaimanapun, telur yang tidak dimasak rentan terhadap pencemaran bakteria Salmonella yang boleh menyebabkan keracunan makanan dan masalah kesihatan yang lain. Ketahui apa bahaya telur yang tidak dimasak dan bagaimana memakannya dengan selamat.

Jangkitan bakteria Salmonella Ia biasanya disebabkan oleh memakan makanan mentah atau kurang dimasak, termasuk telur yang belum dimasak. Bakteria ini boleh dijumpai di bahagian luar (cangkang) atau di dalam telur dan tidak mengubah bentuk, bau, bahkan rasa telur.

Walau bagaimanapun, bakteria ini boleh mati jika anda memasak telur atau sumber protein lain dengan teliti. Telur yang masih separuh masak atau belum matang dapat dilihat dari struktur kuning cecair.

Bahaya Bakteria Salmonella dalam Telur Rebus Separuh

Seseorang yang dijangkiti bakteria Salmonella Hasil daripada memakan telur separuh masak, anda dapat mengalami gejala seperti mual, muntah, demam, menggigil, sakit kepala, kekejangan perut, dan pergerakan usus yang berdarah. Gejala ini boleh bertahan 4-7 hari dan bahkan boleh mencapai 10 hari jika disertai dengan cirit-birit.

Jangkitan bakteria Salmonella juga boleh menyebabkan demam kepialu atau demam kepialu dan boleh mengakibatkan kematian sekiranya tidak dirawat dengan segera.

Di samping itu, terdapat beberapa kumpulan yang cenderung mengalami masalah kesihatan yang serius ketika dijangkiti bakteria Salmonella pada telur yang belum matang, seperti wanita hamil, bayi dan balita, orang tua, dan orang dengan sistem imun yang lemah.

Sekiranya beberapa orang dapat pulih dalam masa yang singkat, beberapa kumpulan yang rentan di atas akan pulih lebih lama dan mempunyai gejala yang lebih teruk apabila dijangkiti bakteria Salmonella dari telur yang belum dimasak atau makanan lain yang tidak dimasak.

Cara Mencegah Jangkitan Bakteria Salmonella dari Telur Separuh Rebus

Jangkitan bakteria Salmonella sebenarnya boleh dicegah dengan memvaksinasi ayam, jadi masih selamat walaupun anda makan telur separuh masak. Namun, selagi tidak pasti sama ada ayam dari telur telah divaksinasi, anda dinasihatkan untuk memasak telur sehingga dimasak.

Selain diproses sendiri, telur separuh rebus juga banyak terdapat dalam produk siap makan, seperti mayonis, tiramisu, ais krim, dan salad dressing.

Sekiranya anda ingin membuat makanan berdasarkan telur yang belum dimasak, cubalah menggunakan telur pasteur yang terdapat di pasar raya, kerana memanaskan telur dengan proses pasteurisasi dapat membunuh bakteria. Salmonella pada telur.

Selain memasak telur sehingga dimasak sepenuhnya, ada juga beberapa cara yang boleh anda lakukan untuk mengelakkan jangkitan kuman Salmonella, itu dia:

  • Segera makan makanan yang mengandungi telur atau simpan di dalam peti sejuk. Elakkan menyimpan telur atau makanan yang mengandungi telur pada suhu bilik selama lebih dari 2 jam.
  • Goreng telur secara merata di kedua sisi atau rebus telur sekurang-kurangnya 7 minit dalam air mendidih.
  • Pastikan tidak menyimpan telur lebih dari 28 hari.
  • Letakkan telur secara berasingan dari makanan lain di dalam peti sejuk.
  • Elakkan membeli dan memproses telur dengan kerang retak.
  • Elakkan menyimpan telur rebus di dalam peti sejuk selama lebih dari 3 hari.
  • Basuh tangan anda sebelum dan selepas mengendalikan telur untuk mengelakkan penyebaran bakteria.
  • Bersihkan perkakas untuk memasak telur dengan air suam.
  • Jaga kebersihan permukaan dapur dengan menyemburkan cecair antibakteria atau air panas setelah memproses telur.
  • Pastikan memilih telur yang berlabel pasteur jika anda ingin menikmati telur rebus.

Tidak sedikit orang yang suka pengambilan telur separuh rebus. Walau bagaimanapun, makan telur yang dimasak disyorkan untuk mencegah jangkitan bakteria Salmonella itu boleh berlaku. Agar selamat, anda boleh memproses telur dengan mendidih tanpa garam atau kacau tanpa mentega.

Elakkan menggoreng telur dalam mandi minyak kerana akan meningkatkan kandungan lemak yang dapat memicu peningkatan kadar kolesterol darah.

Sekiranya anda mengalami gejala keracunan makanan setelah memakan telur yang tidak dimasak seperti yang disebutkan di atas, segera hubungi doktor anda untuk mendapatkan rawatan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found