Kehidupan yang sihat

Jus Aloe Vera, Khasiat dan Kesan Sampingan Ini!

Aloe vera yang banyak diproses menjadi produk kecantikan juga boleh dijadikan jus lidah buaya. Selain terkenal dengan rasa yang menyegarkan, jus lidah buaya juga mempunyai manfaat kesihatan. Walau bagaimanapun, terdapat risiko kesan sampingan jus lidah buaya yang perlu anda ketahui sebelum meminumnya.

Tumbuhan lidah buaya atau lidah buaya mengandungi pelbagai nutrien yang baik untuk kesihatan tubuh. Beberapa zat yang terdapat dalam lidah buaya adalah gula, sejumlah enzim, vitamin, mineral, sterol, saponin, asam amino, asam salisilat, dan sebatian khas, sepertianthraquinones.

M pelbagaiKhasiat Jus Aloe Vera untuk Kesihatan

Orang yang telah menjalani diet alkali pasti biasa dengan minuman ini. Jus lidah buaya adalah salah satu minuman yang dimakan semasa diet. Ini kerana jus ini mempunyai sifat alkali, sehingga dapat mengurangkan tahap keasidan dalam tubuh.

Selain beralkali, jus lidah buaya juga mempunyai pelbagai manfaat kesihatan, seperti:

1. Mencegah penyahhidratan

Tumbuhan lidah buaya kaya dengan air yang dapat mencegah dan merawat dehidrasi. Bagi anda yang kerap bersenam, jus lidah buaya boleh menjadi minuman yang dapat memulihkan stamina, dan dapat membantu membersihkan asid laktik yang terkumpul setelah bersenam.

2. Kulit sihat

Lidah buaya yang mempunyai kesan penghidratan juga dipercayai dapat mengurangkan risiko jerawat. Selain itu, lidah buaya juga mengandungi vitamin C yang merupakan antioksidan semula jadi yang dapat mengurangkan keradangan.

3. Mengatasi masalah sembelit

Bagi anda yang mengalami sembelit, cubalah minum jus lidah buaya. Ini kerana kandungannyaanthraquinones di dalamnya mempunyai kesan pencahar. Namun, penggunaannya harus sangat berhati-hati, kerana keselamatannya belum terbukti, terutama jika dimakan dalam jumlah besar dan untuk jangka waktu yang lama.

4. Mengawal kadar gula dalam darah

Menurut satu kajian, jus lidah buaya dapat mengawal kadar gula dalam darah. Namun, faedah ini masih kontroversial, kerana ada kajian lain yang menunjukkan hasil yang sebaliknya.

Ketahui Risiko E.Kesan Sampingan Jus Aloe Vera

Walaupun dipercayai mempunyai manfaat kesihatan, anda juga perlu mengetahui beberapa kesan sampingan jus lidah buaya, iaitu:

  • Meningkatkan risiko keguguran.
  • Menyebabkan kekejangan dan sakit perut, jika dikonsumsi secara berlebihan. Mengonsumsi produk lidah buaya yang masih mengandungi banyak susu getah juga boleh menyebabkan cirit-birit, gangguan buah pinggang, gangguan elektrolit, dan gangguan fungsi hati.

Jus lidah buaya juga boleh berinteraksi dengan ubat-ubatan tertentu. Oleh itu, jika anda menggunakan ubat, tanyakan kepada doktor anda jika tidak minum jus lidah buaya. Sebabnya, jus lidah buaya boleh meningkatkan kesan sampingan ubat yang anda ambil.

Jus lidah buaya dapat membantu mengekalkan tubuh yang sihat. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan kesihatan yang istimewa, anda harus terlebih dahulu berjumpa dengan doktor anda sebelum memutuskan untuk mengambil jus lidah buaya.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found