Kesihatan

Ini Menyebabkan Katarak pada Usia Muda

Walaupun lebih banyak dijumpai pada orang tua (tua), orang muda juga boleh mendapat katarak. Lihat artikel berikut untuk mengetahui apa yang menyebabkan katarak pada usia muda yang perlu anda perhatikan.

Katarak adalah keadaan di mana lensa mata menjadi keruh. Keadaan ini adalah penyebab utama kebutaan di dunia. Itulah sebabnya, anda harus menyedarinya sejak usia dini. Kerana katarak boleh berlaku pada usia muda.

Terdapat pelbagai penyebab katarak pada usia muda yang boleh berlaku kepada anda. Sebahagian daripada mereka kelihatan remeh dan sering diabaikan.

Punca Katarak pada Zaman Muda

Berikut adalah beberapa faktor yang boleh menyebabkan katarak pada usia muda:

1. Kecederaan mata

Kecederaan mata boleh berlaku bila-bila masa dan kepada sesiapa sahaja. Kecederaan tumpul, seperti benturan, atau cedera tajam, seperti tusukan pada mata, dapat menyebabkan katarak trauma. Katarak jenis ini berlaku kerana kerosakan pada struktur lensa akibat kecederaan. Keadaan ini akan menutupi lensa mata dan menyebabkan katarak berlaku secara langsung atau perlahan, walaupun pada kanak-kanak.

2. Pendedahan cahaya matahari

Penyebab katarak berikutnya pada usia muda adalah pendedahan cahaya ultraviolet (sinar UV) dari matahari. Sinar UV, terutamanya sinar UVA, dapat menembusi kornea dan sampai ke lensa dan retina mata.

Pendedahan yang berlebihan terhadap sinar ini diketahui menyebabkan kecederaan pada kornea dan mencetuskan katarak. Untuk mengurangkan risiko terkena katarak kerana terdedah kepada sinar UV, disarankan agar anda memakai cermin mata hitam ketika anda berada di luar pada siang hari.

3. Diabetes

Sekiranya anda menghidap diabetes pada usia muda, risiko terkena katarak juga lebih tinggi, terutama jenis kortikal. Penumpukan gula (sorbitol) yang dipicu oleh diabetes boleh membentuk awan mendung yang memenuhi lensa mata.

Akibatnya, cahaya tidak dapat melewati lensa dan penglihatan menjadi kabur. Selain katarak, penderita diabetes juga lebih berisiko terkena penyakit mata lain, seperti glaukoma dan retinopati diabetes.

4. Faktor keturunan

Faktor keturunan boleh menjadi penyebab katarak pada usia muda. Faktor ini bahkan merupakan salah satu penyebab katarak pada bayi yang paling biasa. Risiko anda menghidap katarak pada usia muda akan lebih tinggi jika anda mempunyai ahli keluarga yang mempunyai sejarah katarak, terutama jika katarak yang mereka alami juga terjadi pada usia muda.

5. Rokok dan alkohol

Perokok berat tiga kali lebih mungkin menghidap katarak. Bukan hanya perokok, alkoholik juga berisiko tinggi terkena katarak pada usia muda.

Selain lima perkara ini, penggunaan jangka panjang atau penggunaan ubat kortikosteroid, diet yang buruk, dan kegemukan juga dapat meningkatkan risiko terkena katarak pada usia muda.

Penyebab katarak pada usia muda boleh berlaku dari bayi hingga dewasa muda. Semakin cepat katarak dijumpai, semakin baik hasil rawatannya. Oleh itu, jika anda melihat ada gejala katarak pada diri anda atau anak anda, seperti penglihatan kabur atau hantu dan sukar melihat dengan jelas pada waktu malam, segera berjumpa doktor untuk pemeriksaan.