Kehidupan yang sihat

Manfaat Kesihatan Risiko Pengudaraan dan Pencemaran Udara di Rumah

Manfaat pengudaraan yang baik bukan sahaja dapat rumah terasa lebih selesa, tetapi juga menjadikan penghuni lebih sihat. Rumah yang tidak mempunyai saluran pengudaraan dapat meningkatkan risiko jangkitan pernafasan dan penyebaran penyakit yang dialami oleh penghuni rumah tersebut.

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) menyatakan bahawa kualiti udara dalaman yang buruk dianggap sebagai salah satu penyebab utama peningkatan penyebaran penyakit berjangkit dan kematian di negara-negara membangun. Kanak-kanak dan suri rumah paling berisiko. Oleh itu, pengudaraan yang baik dapat menjadi satu jalan keluar untuk keadaan yang sering tidak disedari dan diabaikan ini.

Ketahui Kebaikannya Pengudaraan yang baik untuk kesihatan

Secara umum, ventilasi berfungsi untuk mengedarkan udara dari luar ke dalam ruangan dan sebaliknya, sehingga ada pertukaran udara yang sihat untuk bernafas. Seiring dengan pembebasan udara dari dalam, pengudaraan juga merupakan saluran keluarnya pencemaran dari dalam rumah.

Peredaran udara ini bertujuan untuk mewujudkan ketersediaan udara bersih yang rendah pencemaran dengan tujuan menjaga kelembapan dan suhu yang selesa bagi penghuni di bangunan. Pengudaraan yang baik adalah faktor penting yang dapat memberi kesan, bukan hanya pada produktiviti dan aktiviti penghuni, tetapi juga dapat mengurangi penyebaran jangkitan saluran pernafasan.

Terdapat beberapa perkara yang perlu dipertimbangkan semasa membina ventilasi:

 • Isipadu dan kualiti udara luar yang dapat masuk melalui lubang udara. Pengudaraan yang baik bukan sahaja dapat beredar, tetapi juga dapat menyaring udara.
 • Arah pergerakan udara, sebanyak mungkin dari kawasan yang bersih ke kawasan yang kotor.
 • Udara dari luar mesti dapat memasuki setiap bilik, menggantikan udara kotor dan pencemaran yang berlaku di dalam rumah.

Secara amnya terdapat dua jenis ventilasi, iaitu ventilasi semula jadi dan ventilasi mekanikal. Pengudaraan semula jadi biasanya memanfaatkan angin yang masuk melalui tingkap, pintu, dan lubang di atas pintu atau tingkap. Sementara ventilasi mekanikal menggunakan kipas yang diletakkan di dalam bilik atau dipasang di dinding untuk mengusir dan memasukkan udara ke dalam bilik.

Pelbagai Risiko Kesihatan Kerana Pencemaran Udara di Rumah

Ramai orang tidak menyedari bahawa sumber pencemaran bukan sahaja berasal dari luar, tetapi juga dari dalam rumah. Contoh pencemaran dalaman adalah asap rokok, bakteria dan kulat, karbon dioksida, karbon monoksida, bau pembersih rumah, mesin mesin pencetak, racun perosak, dan pencemaran dari kenderaan bermotor yang diparkir di dalam rumah.

Berikut adalah beberapa butiran yang perlu dipertimbangkan untuk mengetahui peranan penting pengudaraan:

 • Kompor mengeluarkan salah satu gas yang paling berbahaya jika disedut terus oleh manusia, iaitu nitrogen dioksida. Gas ini boleh menyebabkan mengi, walaupun orang yang menghirupnya tidak menghidap asma.
 • Semasa membersihkan rumah anda, anda sebenarnya boleh memperburuk kualiti udara di rumah anda jika pembersih yang anda gunakan mengandungi bahan yang berbahaya dan boleh dihirup. Sebilangan pembersih mengandungi ammonia, klorin, dan sebatian organik yang tidak menentu (VOC) yang kemudian menguap ke udara sebagai gas. Bahan ini juga boleh terkandung dalam cat dinding.
 • Haiwan peliharaan yang tinggal di rumah, terutama di bilik tidur, boleh memberi kesan terhadap kualiti udara di dalam bilik. Walaupun anda benar-benar mementingkan mereka, kehadiran mereka boleh membawa bahan pencemar udara, seperti tungau debu yang boleh menyebabkan alahan. Tungau debu ini terdapat pada benda-benda di rumah, seperti permaidani dan bantal.
 • Penghuni yang merokok di dalam rumah berisiko membawa bahaya, seperti asma, bronkitis, dan barah paru-paru, kepada perokok pasif yang tinggal bersama mereka. Asap yang terperangkap di dalam rumah atau bangunan juga berisiko menyebabkan sakit tekak dan sakit kepala. Sisa toksik dalam rokok boleh melekat pada beberapa objek di dalam rumah untuk jangka masa yang lama. Contohnya di bantal, pakaian, atau permaidani.
 • Kualiti udara yang buruk mempunyai risiko menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti batuk, sakit tekak, mata berair, atau sesak nafas. Penghidap asma mungkin mengalami serangan asma. Dalam jangka masa panjang, kualiti udara yang buruk dapat menyebabkan isi rumah mengalami selesema yang berterusan, bronkitis, sakit kepala berulang, dan kerap timbulnya asma.
 • Rumah yang terlalu lembap menyebabkan pertumbuhan acuan, malah dalam jangka masa panjang boleh menyebabkan kerosakan pada rumah.
 • WHO menyatakan bahawa asap dari pembakaran di dalam rumah, seperti dapur untuk memasak, menyebabkan sekurang-kurangnya empat juta orang mati setiap tahun. Pembakaran ini menghasilkan sebatian kimia berbahaya, seperti karbon monoksida, yang dapat menurunkan sistem imun dan meningkatkan risiko penyakit pernafasan, termasuk radang paru-paru dan penyakit paru obstruktif kronik (COPD).

Faktor Penyokong Pengudaraan Yang Baik

Untuk mengurangkan risiko buruk di atas, penempatan ventilasi perlu disertakan dengan langkah-langkah berikut:

 • Tingkap terbuka lebar untuk membiarkan udara masuk ke dalam bilik. Tetapi tingkap ini juga membenarkan pencemaran dari luar memasuki rumah, seperti asap kenderaan bermotor, asap kilang, dan habuk dari jalan raya. Penyelesaian yang lebih baik adalah tingkap yang mempunyai penapis, seperti layar yang dapat membiarkan udara masuk, tetapi dapat mencegah debu masuk ke dalam rumah.
 • Hidupkan penghawa dingin agar bilik tidak lembap.
 • Untuk mengurangkan risiko gas berbahaya, pilih agen pembersih dan cat yang bertuliskan 'tidak ada VOC'. Jenis pembersih dalam bentuk semburan akan mencetuskan pembebasan gas berbahaya ke udara. Oleh itu, lebih baik menggunakan produk dalam bentuk cecair atau pes.
 • Rumah yang terlalu lembap selalunya merupakan hasil aliran air yang tidak terkawal. Tutup tempat di mana air bocor, menetes, atau meresap, seperti gudang, loteng, atau garaj. Periksa dan baiki segera sekiranya terdapat bumbung yang bocor. Seboleh-bolehnya, keringkan pakaian di luar.
 • Untuk mengelakkan gas dari dapur terperangkap di dapur, hidupkan kipas angin atau pastikan membuka tingkap di sekitar dapur. Di samping itu, servis dan bersihkan hob anda secara berkala untuk mengurangkan risiko pengeluaran gas berbahaya.
 • Tungau debu biasanya berkembang biak di bilik lembap. Meningkatkan pengudaraan dan menghidupkan penghawa dingin dapat menjadikan bilik kering. Sebanyak mungkin tidak perlu menutup lantai atau dinding dengan permaidani kerana ada risiko menjadi tempat tinggal tungau debu. Bersihkan habuk di perabot dengan kerap penyedut habuk dan lap.
 • Langkah utama untuk membebaskan rumah dari asap rokok adalah membuat semua penduduk berhenti merokok. Tetapi jika itu tidak mungkin, sekurang-kurangnya anda boleh meminta perokok merokok di luar rumah.
 • Seboleh-bolehnya, pastikan lubang dapur dan bilik mandi terus dihubungkan ke udara luar. Kedua-dua bilik ini adalah sumber utama tahap kelembapan tinggi di udara di dalam rumah.

Kesihatan betul-betul bermula di rumah. Periksa bahawa tempat di mana anda tinggal atau bekerja memenuhi standard kesihatan, termasuk piawai pengudaraan yang baik. Sekiranya anda mencari tempat tinggal baru, pastikan untuk memeriksa saluran udara yang betul untuk memastikan persekitaran hidup yang sihat untuk keluarga.

Copyright pitorriroma.com 2023

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found