Keluarga

Wanita yang sedang haid tidak dibenarkan mencuci rambut: Mitos atau Fakta?

Terdapat banyak mitos yang beredar mengenai wanita yang sedang haid. Salah satunya adalah larangan mencuci rambut atau mencuci rambut semasa tetamu bulanan. Jadi, adakah benar anda tidak boleh mencuci rambut semasa anda sedang haid?

Syampu adalah bentuk penjagaan rambut yang harus dilakukan secara teratur. Selain berguna untuk menghilangkan kotoran dan minyak pada kulit kepala, pencucian juga dapat mencegah pertumbuhan kulat dan bakteria yang lebih mudah tumbuh di kulit kepala berminyak.

Mencuci Rambut Semasa Menstruasi Boleh Dilakukan

Walaupun tujuan mencuci rambut sangat baik untuk kesihatan dan menjaga penampilan, tidak sedikit wanita yang percaya bahawa mencuci rambut atau mencuci rambut semasa haid boleh membahayakan kesihatan.

Sebilangan dari mereka percaya bahawa ketika mereka sedang haid, liang-liang di kulit kepala akan terbuka lebar, sehingga syampu pada waktu ini dapat mencetuskan sakit kepala. Yang lain berpendapat bahawa keramas semasa haid dapat meningkatkan darah haid yang keluar atau sebaliknya, menghalang aliran darah.

Sebenarnya, anggapan ini adalah mitos yang tidak perlu anda percayai. Sehingga kini, tidak ada kajian atau kajian kes yang melaporkan bahaya syampu semasa haid.

Sebenarnya, mencuci rambut semasa haid perlu dilakukan lebih kerap daripada biasa. Ini kerana semasa haid, pengeluaran sebum atau minyak pada kulit kepala akan meningkat. Jadi, semasa haid anda mungkin merasakan rambut anda lebih mudah lemas berbanding ketika anda tidak haid.

Bayangkan jika anda tidak mencuci rambut dalam tempoh anda, sedangkan pada umumnya haid anda adalah 2-7 hari. Minyak pada kulit kepala anda boleh menumpuk dan menyebabkan keradangan. Hasilnya, anda boleh mengalami kulit kepala gatal, kelemumur, dan bau yang tidak menyenangkan di rambut anda.

Selain tidak dibenarkan mencuci rambut, ada juga mitos bahawa semasa haid wanita dilarang mandi. Larangan ini sama sekali tidak masuk akal dan tidak perlu dipatuhi, ya. Sebenarnya, mandi semasa haid anda, terutama menggunakan air suam, dapat membantu melegakan kekejangan perut dan meningkatkan aliran darah anda.

Petua Menjaga Kebersihan Semasa Menstruasi

Menjaga kebersihan sebenarnya harus ditingkatkan ketika anda sedang haid. Untuk itu, ada beberapa petua yang boleh anda ikuti, termasuk:

  • Gunakan pad dan ganti setiap 3 atau 5 jam.
  • Sekiranya anda menggunakan pembalut sekali pakai, bungkus pembalut bekas dalam beg plastik atau kertas, kemudian buang ke dalam tong sampah.
  • Semasa anda menggunakan cawan haid atau pad haid yang boleh digunakan semula, basuh dengan sabun dan keringkan di bawah sinar matahari hingga kering sebelum menggunakannya lagi.
  • Terus mandi dengan kerap 2 kali sehari.
  • Basuh rambut atau syampu anda jika rambut anda terasa lemas.
  • Bersihkan kawasan faraj selepas membuang air kecil, buang air besar, atau ketika menukar pembalut. Pastikan anda mengutamakan mencuci vagina di atas dubur, bukan sebaliknya.
  • Jangan lupa mencuci tangan dengan sabun sehingga bersih selepas setiap bilik mandi dan sebelum melakukan aktiviti seterusnya.

Dengan mengetahui maklumat di atas, sekarang anda tidak perlu ragu-ragu untuk mandi atau mencuci rambut semasa haid, bukan? Adakah anda haid atau tidak, anda masih harus menjaga kebersihan diri, agar anda dilindungi dari pelbagai jenis penyakit.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai haid atau kebersihan badan semasa haid, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor anda. Anda boleh terus berunding melalui berbual dengan doktor dalam aplikasi ALODOKTER.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found