Keluarga

Cara Selamat Mengatasi Jerawat Semasa Mengandung

Pada tiga bulan pertama kehamilan, wanita hamil akan mengalami peningkatan hormon dalam badan. Ini boleh mencetuskan jerawat di wajah. Wanita hamil tidak perlu resah jika mengalami perkara ini, kerana ada cara selamat yang boleh dilakukan untuk menghilangkan jerawat di wajah.

Hormon androgen yang meningkat bertanggungjawab untuk jerawat pada wajah ibu hamil. Hormon ini dapat merangsang kulit untuk menghasilkan lebih banyak minyak yang disebut sebum. Jerawat boleh muncul ketika sebum bercampur dengan sel kulit mati. Pertemuan ini dapat menutup pori-pori kulit dan memicu bakteria tumbuh dengan cepat.

Ubat Jerawat yang Selamat untuk Wanita Hamil

Beberapa jenis ubat boleh mempengaruhi rahim dan janin, termasuk ubat jerawat. Oleh itu, wanita hamil disarankan untuk menggunakan ubat jerawat dengan berhati-hati untuk mengelakkan risiko mengandung bayi dengan kecacatan kelahiran.

Terdapat beberapa jenis zat dalam ubat jerawat yang selamat dan masih boleh digunakan oleh wanita hamil, yaitu: asid azelaic, eritromisin, benzoil peroksida, clindamycin, gasid likolik. Kadar penyerapan kelima bahan ini hanya sekitar 5 peratus, jadi dipercayai bahawa ia tidak akan mempengaruhi janin. Walau bagaimanapun, dos dan kepekatan setiap ubat mesti sesuai dengan cadangan doktor.

Wanita hamil juga harus berhati-hati kerana banyak ubat jerawat belum diuji keselamatannya untuk digunakan oleh wanita hamil. Atas sebab ini, wanita hamil disyorkan untuk berjumpa doktor sebelum memutuskan untuk menggunakan ubat jerawat.

Ubat Jerawat Wanita Hamil Harus Dielakkan

Untuk mengelakkan kesan sampingan berbahaya pada janin, wanita hamil mesti mengelakkan jenis ubat berikut:

 • Isotretinoin

  Elakkan menggunakan ubat jerawat berasaskan isotretinoin semasa hamil. Kerana, ubat dengan bahan ini berisiko menyebabkan kecacatan pada janin.

 • Asid salisilik

  Wanita hamil perlu lebih waspada ketika memilih ubat jerawat, kerana zat ini terdapat dalam banyak ubat jerawat.

 • Tetrabasikal

  Tetrasiklin dapat menghalang pertumbuhan tulang janin dan mengubah warna gigi mereka secara kekal. Kelas ubat ini adalah antibiotik, termasuk tetrasiklin dan doxycycline.

 • Retinoid

  Retinoid, termasuk tretinoin, menyesuaikan diri, dan tazarotena. Kadar penyerapan bahan ini ke dalam kulit agak rendah. Walaupun begitu, masih dikhuatiri boleh meningkatkan risiko bayi dilahirkan dengan kecacatan.

Kembali ke Bahan Asli

Sekiranya wanita hamil bimbang penggunaan ubat jerawat berasaskan kimia boleh mempengaruhi janin, beberapa bahan semula jadi di bawah dapat digunakan sebagai pilihan:

 • Serbuk penaik

  Untuk menyembuhkan jerawat dengan baking soda, wanita hamil dapat membuatnya dengan mencampurkan 1 sudu besar baking soda dan air untuk membuat pasta. Sapukan pada jerawat dan biarkan kering sebelum mencucinya.

 • Lemon

  Lemon mengandungi zat asid alfa hidroksi (AHA). Apabila digunakan secara topikal, bahan ini dapat membuang sel-sel kulit mati dan membantu membuka pori-pori yang tersumbat. Wanita hamil hanya celupkan kapas ke dalam jus lemon, kemudian sapukan pada jerawat, biarkan kering, kemudian bilas dengan air sejuk.

 • Sayang

  Madu dapat menenangkan kulit. Ia juga mengandungi sifat antiseptik dan antibakteria. Untuk merasakan faedahnya, wanita hamil mesti mencuci muka dengan air suam, kemudian menyapu madu ke kawasan yang diinginkan. Biarkan selama 30 minit kemudian bilas dengan air suam.

 • Minyak kelapa tulen

  Minyak ini mempunyai sifat antijamur dan antibakteria yang dapat membantu merawat jerawat. Selain itu, minyak kelapa juga dapat menenangkan kulit. Minyak kelapa lebih baik daripada pelembap sebelum tidur.

Sebagai tambahan kepada perkara-perkara di atas, wanita hamil juga diminta memperhatikan beberapa cara untuk menjaga wajah mereka semasa hamil, seperti membersihkan wajah dengan betul agar tidak pecah. Namun, jangan cuci muka secara berlebihan, cukup dua kali sehari sudah cukup. Wanita hamil harus menggunakan sabun ringan atau pencuci muka, dan jangan menggunakan tuala untuk menggosok kulit. Elakkan kebiasaan menyentuh atau memerah jerawat untuk mengelakkan kerengsaan dan memburukkan lagi jerawat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found