Kesihatan

Mengenali Kista semasa Kehamilan dari Gejala dan Rawatannya

Kemunculan sista ketika mengandungboleh menjadikan wanita hamil sayarasa risau, terutamanya jika ini adalah kehamilan pertama dan dikesan pada trimester pertama kehamilan. Kista semasa mengandung boleh dirawat dengan beberapa rawatan, tetapi mesti disesuaikan dengan keadaan wanita hamil dan ukuran kista.

Kista semasa kehamilan mungkin muncul, dan yang paling biasa adalah kista ovari. Secara amnya, sista telah terbentuk sebelum persenyawaan dengan berbagai ukuran, tetapi selalunya kista baru ditemui ketika wanita hamil melakukan pemeriksaan ultrasound (USG).

Kista yang muncul pada awal kehamilan biasanya akan menyusut sekitar minggu ke-14 dan hilang pada minggu ke-16 kehamilan.

Gejala Cyst saat mengandung

Apabila kista timbul di salah satu ovari (ovari), gejalanya tidak biasa, kadang-kadang bahkan tanpa gejala. Walau bagaimanapun, jika kista bertambah besar, gejala akan muncul dalam bentuk:

  • Kitaran haid yang tidak teratur
  • Sakit perut di atas sakit kemaluan atau pelvis
  • Cepat rasa kenyang
  • Kembung
  • Kerap membuang air kecil
  • Pendarahan faraj
  • Mual atau muntah
  • Sakit semasa hubungan seksual

Gejala ini sangat serupa dengan gejala kehamilan di luar rahim (kehamilan ektopik). Oleh itu, segeralah berjumpa pakar sakit puan sekiranya anda merasakan terdapat perubahan yang tidak biasa semasa mengandung.

Kesan Sista padaKehamilan

Setelah mengesan kehadiran sista di ovari wanita hamil, biasanya doktor akan memantau perkembangan kista terlebih dahulu untuk menentukan tindakan yang diperlukan. Sebabnya, sista semasa mengandung tidak semestinya menimbulkan masalah semasa hamil.

Sekiranya ukuran sista pada wanita hamil kecil dan tidak berbahaya, doktor hanya akan mengesyorkan pemeriksaan rutin dan ultrasound kepada pakar obstetrik. Ini dilakukan untuk memantau perkembangan kista, sama ada ia mengecut, hilang sepenuhnya, atau membesar.

Selain mengecut dan kemudian hilang dengan sendirinya, kista di ovari juga boleh hilang kerana pecah. Biasanya pecahnya kista kecil tidak akan menunjukkan sebarang gejala atau tanda pada wanita hamil. Walau bagaimanapun, jika sista yang pecah itu besar atau melebihi 5 cm, wanita hamil akan merasa sakit yang teruk.

Dalam beberapa kes, pecahnya kista boleh menyebabkan pendarahan di perut yang berpotensi mengganggu kehamilan.

Rawatan Kista semasa Kehamilan

Kista secara amnya tidak mempengaruhi kehamilan atau janin. Walau bagaimanapun, anda harus kerap berjumpa doktor jika anda menemui sista semasa mengandung. Doktor akan melakukan pemeriksaan dan memberikan rawatan mengikut sebab, ukuran, usia wanita hamil, dan penampilan sista pada pemeriksaan ultrasound.

Kaedah menangani sista semasa kehamilan terbahagi kepada 2, iaitu:

Pemantauan berkala

Pemantauan rutin biasanya dilakukan jika kista asimtomatik dikesan. Kista ini tidak memerlukan rawatan khas dan boleh hilang sendiri dengan meningkatnya usia kehamilan. Yang pasti, anda boleh menjalani pemeriksaan ultrasound rutin.

Prosedur operasi

Sekiranya sista itu besar dan berpotensi menyekat saluran kelahiran bayi semasa bersalin, pakar obstetrik boleh melakukan pembedahan membuang kista.

Pembuangan sista secara pembedahan harus dilakukan ketika usia kehamilan memasuki awal trimester kehamilan kedua. Walaupun begitu, operasi ini mesti dilakukan dengan berhati-hati kerana risiko mengganggu kehamilan dan janin.

Kista semasa mengandung cenderung jinak dan akan hilang dengan usia kehamilan yang semakin meningkat. Walau bagaimanapun, anda masih perlu melakukan pemeriksaan rutin dengan pakar obstetrik anda untuk memantau pertumbuhan kista, terutamanya jika sista tersebut menyebabkan aduan.