Kesihatan

Pelbagai Punca Bengkak Mata pada Kanak-kanak dan Cara Mengatasinya

Mata bengkak pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh pelbagai perkara. Sekiranya anak anda mengalami keadaan ini, sebagai ibu bapa, anda perlu mengetahui sebab dan cara mengatasinya.

Penyebab mata bengkak pada kanak-kanak berbeza-beza, mulai dari kebiasaan menggosok mata hingga jangkitan mata. Setiap penyebab mempunyai perlakuan yang berbeza. Untuk keterangan lebih lanjut, lihat keterangan berikut.

Punca dan Cara Mengatasi Mata Bengkak pada Kanak-kanak

Berikut adalah pelbagai penyebab mata bengkak pada kanak-kanak dan cara mengatasinya:

1. Kebiasaan menggosok mata

Walaupun kelihatan sederhana, kebiasaan menggosok mata dapat membuat mata anak membengkak. Menggosok mata dengan alasan apa pun boleh membuat mata membengkak, terutama jika mata mengalami kerengsaan akibat masuknya kotoran atau benda asing ke dalam mata.

Kompres mata anak dengan kain atau kain lap yang direndam dalam air sejuk dan gunakan titisan mata jika diperlukan. Walau bagaimanapun, ubat mata yang digunakan mestilah mengikut preskripsi doktor.

2. Alahan

Reaksi alergi pada mata boleh terjadi apabila mata terkena bahan yang mencetuskan alergi (alergen), seperti debunga, debu, atau bulu binatang. Bukan hanya itu, pengambilan makanan atau ubat yang boleh mencetuskan alergi juga boleh menyebabkan mata bengkak.

Mata bengkak yang disebabkan oleh alahan biasanya disertai dengan mata yang merah, gatal, berair, atau sensitif terhadap cahaya.

Untuk merawat mata yang bengkak kerana alahan, anda boleh memberi tetes mata anak anda atau ubat oral yang mengandungi antihistamin. Namun, jangan lupa berjumpa dengan doktor terlebih dahulu sebelum memberi ubat kepada si kecil anda.

3. Kecederaan pada mata

Bengkak pada mata anak juga boleh disebabkan oleh kecederaan. Kecederaan ini boleh menjadi ringan, seperti sabun atau pasir di mata; juga boleh menjadi teruk, misalnya, kesan pada mata.

Kecederaan mata yang disebabkan oleh benda asing, bahan kimia, atau kesan harus segera diperiksa oleh doktor. Sekiranya kecederaan mata anak anda disebabkan oleh benda asing atau bahan kimia, bilas matanya terlebih dahulu dengan air yang mengalir sebelum membawanya ke doktor untuk diperiksa.

4. Penyumbatan saluran air mata

Apabila saluran air mata tersumbat, air mata tidak dapat keluar dan berkumpul di sekitar mata. Ini boleh menyebabkan pembengkakan di kawasan bawah mata. Saluran air mata yang tersumbat biasanya disebabkan oleh jangkitan, kecederaan, atau pendedahan bahan kimia pada mata.

Secara amnya, saluran air mata yang tersekat akan sembuh dengan sendirinya dalam beberapa hari. Namun, anda dapat membantu mempercepat penyembuhan dengan memampatkan mata bawah si kecil menggunakan kain yang telah direndam dalam air suam.

5. Selulitis periorbital

Selulitis periorbital berlaku apabila bakteria menyerang tisu lembut di sekitar mata, terutama kelopak mata. Biasanya, ini berlaku setelah anak itu digigit serangga di sekitar mata. Selain mata yang bengkak, selulitis periorbital juga dicirikan oleh mata merah dan kulit yang sedikit mengeras di sekitar mata.

Sekiranya anak kecil anda mempunyai keadaan ini, bawa dia ke doktor dengan segera. Doktor akan memberikan antibiotik yang sesuai untuk membunuh bakteria yang menyebabkan jangkitan. Sekiranya tidak dirawat atau tidak dirawat, jangkitan di sekitar mata boleh merebak ke bola mata dan menyebabkan selulitis orbit yang boleh menyebabkan kebutaan.

Mata bengkak pada kanak-kanak boleh disebabkan oleh pelbagai perkara, mulai dari keadaan tidak berbahaya hingga penyakit serius. Oleh itu, segeralah berjumpa doktor jika bengkaknya sangat teruk sehingga mata tidak dapat dibuka, atau jika pembengkakan ringan tetapi tidak membaik selama lebih dari 2 hari.