Kesihatan

Terapi CPAP untuk Sleep Apnea dan Risikonya

Terapi CPAP adalah salah satu kaedah rawatan untuk apnea tidur. Terapi CPAP untuk apnea tidur Ini penting untuk membantu orang dengan keadaan ini tidur lebih lena dan bernafas secara normal. Walau bagaimanapun, terdapat juga risiko yang timbul dari terapi ini.

Apnea tidur adalah gangguan tidur yang menyebabkan pernafasan penghidap berhenti sementara beberapa kali semasa tidur. Orang yang mempunyai apnea tidur biasanya juga akan berdengkur atau berdengkur ketika tidur.

Sebilangan pesakit apnea tidur tidak merasakan apa-apa simptom, tetapi ada juga yang mengalami sakit kepala ketika bangun tidur, tidur kurang nyenyak, cepat letih, dan sukar menumpukan perhatian.

Sekiranya tidak dikendalikan dengan betul, apnea tidur boleh membuatkan penghidap kekurangan oksigen. Ini boleh menyebabkan pelbagai komplikasi berbahaya, termasuk kematian mendadak semasa tidur.

Oleh itu, apnea tidur perlu segera dirawat oleh doktor. Untuk merawat keadaan ini, doktor boleh memberikan beberapa rawatan, termasuk terapi CPAP untuk merawat keadaan ini apnea tidur.

Bagaimana Terapi CPAP Berfungsi untuk Sleep Apnea

Terapi CPAP (tekanan saluran udara positif berterusan) dilakukan dengan menggunakan mesin khas yang berfungsi menyalurkan oksigen melalui selang dan topeng oksigen ke saluran pernafasan pesakit apnea tidur semasa mereka tidur.

Dengan terapi CPAP, pesakit apnea tidur dapat mendapat pengambilan oksigen yang mencukupi, sehingga gejala berhenti bernafas dapat dikurangkan.

Terapi CPAP untuk apnea tidur boleh dilakukan di hospital atau secara bebas di rumah setelah pesakit diberi arahan bagaimana menggunakan mesin oleh doktor.

Sebelum memulakan terapi CPAP untuk apnea tidur, doktor akan menjalankan beberapa siri pemeriksaan yang terdiri daripada pemeriksaan fizikal dan pemeriksaan sokongan, seperti: belajar tidur, untuk menilai seberapa teruk keadaannya apnea tidur dialami oleh pesakit.

Selepas itu, sekiranya pesakit perlu menerima terapi CPAP untuk apnea tidur, doktor akan mengatur jumlah oksigen yang diberikan melalui mesin CPAP dan menerangkan kepada pesakit bagaimana cara menghidupkan, menggunakan, dan menyimpan alat dengan betul.

Risiko Menggunakan Peranti Terapi CPAP

Sehingga kini, terapi CPAP masih merupakan salah satu langkah rawatan utama untuk merawat diabetes apnea tidur. Walau bagaimanapun, terapi ini memerlukan banyak wang.

Sebagai tambahan, terapi CPAP untuk apnea tidur Ia juga boleh menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti:

  • Kerengsaan atau luka di wajah, hidung, dan sekitar mulut kerana pemasangan topeng dan tali topeng
  • Sesak nafas atau sukar menghembus nafas
  • Hidung kering dan tersumbat
  • Hidung berdarah
  • Kesukaran tidur kerana ketidakselesaan atau bunyi bising dari mesin CPAP
  • mulut kering
  • Pening dan sakit kepala
  • Perut kembung, kerap bersendawa, dan banyak kentut kerana menelan banyak udara

Kadang kala, topeng CPAP juga boleh dikeluarkan secara tidak sengaja semasa pesakit menggunakan alat tersebut semasa tidur.

Terapi CPAP untuk apnea tidur adalah salah satu elemen penting dalam rawatan gangguan tidur. Walau bagaimanapun, tidak semua kes apnea tidur dapat disembuhkan dengan bantuan CPAP.

Untuk mengatasi apnea tidur, kadang-kadang doktor juga perlu melakukan rawatan lain, seperti memberi ubat, menyarankan pesakit menurunkan berat badan, untuk melakukan pembedahan.

Langkah rawatan akan disesuaikan mengikut sebab dan keparahannya apnea tidur dialami oleh pesakit.

Sekiranya anda merasa anda mengalami apnea tidur dan mengalami gejala yang menyusahkan kerana keadaan ini, berjumpa doktor. Untuk mengatasi keadaan yang anda alami, doktor anda mungkin dapat mengesyorkan terapi CPAP untuk: apnea tidur atau berikan rawatan lain mengikut keadaan anda.