Kehidupan yang sihat

Mengenal Demisexual, Tarikan Seksual kerana Ikatan Emosi

Demisexual adalah orientasi seksual apabila seseorang merasa tertarik kepada orang yang dengannya dia terikat secara emosional. Ini bermaksud bahawa demisexual hanya dapat merasakan gairah seksual setelah dia mengenali seseorang dengan baik sehingga bahagian emosinya terlibat.

Seseorang yang mempunyai orientasi seksual demeksual umumnya tidak dapat merasakan cinta pada pandangan pertama. Ia memerlukan masa untuk golongan demisexual dapat menjalin hubungan rapat dengan seseorang. Selepas itu, mereka hanya dapat merasakan dorongan seksual terhadap orang itu.

Uniknya, ikatan emosi tidak harus berbentuk perasaan cinta atau hubungan romantis seperti berpacaran, tetapi juga dapat menjalin hubungan persahabatan.

Ciri-ciri Demisexual

Pada pandangan pertama, demisexual kelihatan seperti sesuatu yang biasa. Anda mungkin berfikir bahawa sebenarnya, banyak orang melakukan hubungan seks dengan rakan-rakan yang rapat dengan emosi.

Walau bagaimanapun, walaupun anda mempunyai pilihan seperti itu, itu tidak semestinya menjadikan anda seorang yang demekseksual.

Sebagai contoh mudah, orang yang tidak demisexual boleh tertarik secara seksual kepada artis terkenal yang tampan atau cantik dan seksi, menjadikannya fantasi seksual mereka.

Seseorang yang berorientasikan demisex tidak boleh melakukan itu. Ini kerana mereka tidak mengenali atau merasakan ikatan emosi yang erat hanya dengan melihat penampilan fizikal mereka.

Orang lain mungkin merasakan ikatan emosi selepas hubungan intim, tetapi demisexual mesti merasakan hubungan yang kuat sebelum melakukan hubungan seks.

Seorang demisexual juga sering dianggap aseksual kerana nampaknya dia tidak berminat dengan seks. Sebenarnya, mereka tidak mahu melakukan hubungan seks bukan kerana tidak ada dorongan seks sama sekali, tetapi kerana mereka tidak mempunyai hubungan emosional dengan orang lain.

Tanda Demisexual

Orang yang mempunyai orientasi seksual demekseksual akan menunjukkan ciri-ciri berikut:

  • Jarang atau sukar merasakan tarikan seksual kepada orang baru, orang asing, atau kenalan baru.
  • Hanya dapat merasakan tarikan seksual kepada seseorang yang dianggap dekat, seperti teman rapat, teman lelaki, suami atau isteri.
  • Tahap hubungan emosi dengan seseorang mempengaruhi tahap daya tarikan seksual mereka. Semakin dekat ikatan emosi, semakin tinggi peluang untuk melakukan hubungan seks dengan orang tersebut.
  • Tidak bersemangat dan tidak berminat untuk membayangkan melakukan hubungan seks dengan seseorang yang anda tidak kenal dengan baik, walaupun orang itu cantik atau tampan dan mempunyai keperibadian yang menyenangkan.

Orientasi seks demisexual boleh dimiliki oleh mana-mana jantina dan orientasi seksual lain, sama ada heteroseksual, homoseksual, biseksual, atau panseksual.

Bagi demisexual, kedekatan emosi mempunyai makna yang lebih penting daripada hubungan yang hanya mementingkan seks sahaja. Namun, itu tidak bermaksud bahawa mereka tidak menikmati hubungan seksual.

Istilah orientasi seksual masih berkembang dan kadang-kadang diperdebatkan. Ada orang yang berpendapat bahawa orientasi seksual perlu ditekankan sebagai sebahagian daripada identiti mereka, tetapi ada juga banyak orang yang tidak terlalu memikirkan identiti itu.

Sekiranya anda mempunyai soalan mengenai demisexual atau ingin mendapatkan nasihat mengenai orientasi seksual anda, jangan ragu untuk berbincang dengan psikologi.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found