Kesihatan

Ubat Diet Herba Menjadi Ramping? Inilah Fakta

Tuntutan perubatan diet herba yang manaberkebolehan menurunkan berat badandan menjadikan badan lebih langsing membuat banyak orangberminatuntuk memakannya. Walaupun, Keberkesanan ubat diet herba dalam menurunkan berat badan masih perlu dilakukan ditgolongan elit lebih banyak lagi, termasuk kesan kemungkinan kesan sampingan.  

Sebelum anda mengambil pil diet herba, tinjau pil diet herba yang menyatakan dapat membantu menurunkan berat badan. Tuntutan itu tidak semestinya benar, kerana penggunaan yang tidak betul sebenarnya boleh menyebabkan kesan berbahaya kepada kesihatan.

Fakta Okelawar Dia HHerba penting untuk diketahui

Walaupun ubat-ubatan herba mengandungi bahan semula jadi, penggunaan ubat-ubatan herba tetap harus dipertimbangkan. Ini kerana keberkesanan dan keselamatan ubat diet herba yang dijual di pasaran masih dipertanyakan. Beberapa ubat herba malah mengandungi bahan berbahaya.

Tuntutan bahawa ubat-ubatan herba atau suplemen yang dibuat dari bahan semula jadi tidak mempunyai kesan sampingan sebenarnya tidak tepat, kerana secara amnya tidak ada kajian yang telah menguji keberkesanan dan kesan sampingan ubat-ubatan ini. Tanggapan setiap orang terhadap ramuan dalam ubat diet herba ini juga boleh berbeza.

Keberkesanan Okelawar Dia HHerba dan Kesan Sampingannya

Beberapa ubat diet herba dipercayai dapat membantu mengurangkan berat badan. Namun, harus juga difahami bahawa kandungan dalam beberapa produk dan makanan tambahan diet herba juga berisiko membahayakan kesihatan.

Berikut adalah beberapa ramuan ubat diet herba yang sering dijumpai, bersama dengan kesan sampingan penggunaannya:

1. Asid linoleat terkonjugasi (casid linoleik konjugasi /CLA)

CLA adalah bahan semula jadi dalam ubat diet herba yang dipercayai dapat menurunkan berat badan. Walaupun didakwa dapat menurunkan berat badan, masih ada sedikit kajian saintifik yang menyokong tuntutan ini.

CLA sebenarnya adalah bahan semula jadi yang terdapat dalam telur, daging, dan produk tenusu. Walaupun berasal dari bahan semula jadi, ubat diet herba yang mengandungi CLA tidak boleh diambil secara sembarangan. Pengambilan CLA yang berlebihan dapat meningkatkan risiko seseorang menghidap sindrom metabolik dan diabetes.

2. Kitosan

Chitosan adalah serat makanan yang terdapat pada udang, kepiting, udang karang, dan kerang. Chitosan dipercayai dapat menurunkan kadar lemak dan kolesterol, sehingga diklaim mampu menurunkan berat badan. Walau bagaimanapun, keberkesanan kitosan dalam penurunan berat badan tidak disokong oleh bukti yang kukuh.

Walaupun tidak menyebabkan kesan sampingan yang serius, sebilangan orang boleh mengalami sakit perut dan sukar membuang air besar (sembelit) setelah memakan ramuan ini. Terutama pada orang yang mempunyai alahan terhadap makanan laut jenis kerang dan udang.

3. Halia

Halia adalah bahan semula jadi yang sering dijumpai dalam ubat diet herba. Ubat diet yang mengandungi halia dipercayai dapat menurunkan berat badan berkat kandungannya gingerol di dalamnya.

Walaupun begitu, pengambilan ubat diet yang mengandungi halia boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk perut kembung dan sembelit. Selain itu, halia juga dapat meningkatkan aliran hempedu dari pundi hempedu, jadi penggunaannya pada orang yang mengalami gangguan pundi hempedu harus lebih berhati-hati.

4. Jeruk pahit

Jeruk pahit adalah bahan semula jadi yang terbuat dari ekstrak pokok oren yang mengandungi bahan aktif synephrine. Jeruk pahit sering dijumpai dalam makanan tambahan pelangsing.

Boren itter dipercayai dapat membantu mengurangkan berat badan. Walau bagaimanapun, penyelidikan telah dilakukan hanya pada minyak dari kilang ini. Sekiranya dimakan secara langsung, bahan aktif dalam boren itter dapat meningkatkan tekanan darah dan nadi.

Ekstrak teh hijau

Ekstrak teh hijau dianggap dapat mengurangkan selera makan, meningkatkan proses pembakaran kalori, dan mengurangkan lemak badan. Walau bagaimanapun, andaian ini belum terbukti sepenuhnya.

Selain itu, jika dikonsumsi secara berlebihan, ekstrak teh hijau dapat menyebabkan sejumlah kesan sampingan, seperti mual, muntah, kembung, cirit-birit, pening, gelisah, dan insomnia.

Anda harus mempertimbangkan kesan sampingan penggunaan ubat diet herba sebelum memutuskan untuk mengambilnya. Lebih baik mengetahui terlebih dahulu apa ramuan dalam ubat diet herba dan kesan sampingannya.

Untuk memastikan keselamatan pil diet herba yang akan anda gunakan, anda harus berjumpa dengan doktor terlebih dahulu, terutamanya jika anda mempunyai penyakit atau keadaan perubatan tertentu.

Sekiranya anda mempunyai masalah dengan berat badan, kaedah terbaik adalah berjumpa pakar pemakanan. Doktor anda akan membantu anda menguruskan diet yang baik, serta memberi ubat penurunan berat badan yang selamat jika diperlukan.