Kehidupan yang sihat

Pernah dengar Diet Paleo? Baca maklumat di sini

Diet paleo adalah kaedah diet yang mengamalkan diet manusia pada zaman paleolitik. Itulah sebabnya diet paleo juga dikenali sebagai diet gua. Lalu, mengapa diet manusia gua dijadikan contoh untuk diet? Ayuh, lihat ulasan penuh di bawah.

Sebelum mengetahui cara menanam tanaman, manusia purba yang tinggal di gua harus mencari dan mengumpulkan bahan makanan untuk terus hidup. Bahan makanan ini terdiri dari berbagai binatang yang diburu, ikan, buah, sayur, biji, dan kacang yang terdapat di alam liar.

Nah, diet paleo memberi tumpuan kepada pilihan makanan semula jadi dan organik. Diet ini juga membatasi makanan yang dihasilkan dengan bertani dan memelihara ternakan, seperti produk tenusu, gula, kentang, garam, dan minyak sawit. Pemakanan diet ini juga tidak makan makanan bungkus dan makanan dalam tin.

Diet Paleo diyakini bermanfaat dalam meningkatkan kesihatan, yaitu membantu menurunkan berat badan, mengurangi jerawat, meningkatkan kualiti tidur, dan mengurangi risiko berbagai penyakit, seperti penyakit kardiovaskular dan diabetes tipe 2.

Jenis Makanan dalam Diet Paleo

Pada dasarnya, makanan yang disarankan untuk dimakan sesuai dengan diet paleo adalah makanan yang diperoleh dengan berburu, memancing, atau dijumpai di alam liar.

Walaupun tidak sepenuhnya meniru diet manusia gua, ada versi diet paleo yang diubahsuai yang disesuaikan dengan diet moden. Salah satu asas diet ini adalah makanan bebas gluten.

Secara umum, terdapat beberapa kumpulan makanan yang memenuhi syarat untuk diet Paleo, termasuk:

  • Sayur-sayuran dan buah-buahan
  • Umbi, kacang dan biji yang bebas daripada racun perosak dan racun kulat
  • Daging rendah lemak, terutamanya haiwan yang diberi makan rumput atau mencari makan
  • Telur dan ikan yang kaya dengan omega-3, seperti salmon, makarel, dan tuna
  • Minyak yang berasal dari biji dan kacang, seperti minyak zaitun dan minyak kacang soya

Sementara itu, makanan yang harus dielakkan pada diet paleo umumnya adalah makanan yang diproses, misalnya:

  • Pelbagai produk tenusu, termasuk keju, yogurt dan mentega
  • Lentil, kacang polong dan kacang tanah
  • Produk bijirin yang diproses, seperti oat dan barli
  • Gula dan garam
  • Makanan segera, bungkusan atau tin

Selain makanan, mereka yang menjalani diet paleo juga disarankan untuk tidak minum minuman selain air. Namun, ada juga diet paleo yang memungkinkan pengambilan kopi dan teh, terutama teh hijau organik.

Pemanis, seperti madu, sirap maple, dan agave, masih boleh diminum, walaupun dalam jumlah yang terhad.

Penting untuk diingat bahawa untuk menjaga berat badan yang ideal, menjadikan tubuh lebih cergas dan cergas, dan menjaga tubuh yang sihat, diet paleo juga perlu digabungkan dengan aktiviti atau senaman fizikal biasa.

Siapa yang Disyorkan untuk Memakan Diet Paleo?

Diet paleo dianggap sesuai untuk mereka yang menghidap diabetes. Sebabnya, diet ini mengutamakan pengambilan makanan yang tinggi protein, lemak baik, serat, dan rendah kalori, gula, dan garam sehingga dapat membantu mengawal kadar gula darah dan tekanan darah, terutama pada penderita diabetes.

Bukan hanya itu, diet paleo ini juga sesuai untuk mereka yang ingin menurunkan berat badan secara semula jadi, selamat, dan sihat. Walau bagaimanapun, diet ini tidak digalakkan untuk jangka masa panjang.

Adakah Terdapat Perkara Yang Perlu Diperhatikan dalam Diet Paleo?

Sama seperti diet lain, diet paleo yang dilakukan terlalu lama atau secara ekstrem juga berisiko menyebabkan tubuh mengalami kekurangan nutrisi (kekurangan zat makanan), seperti kalsium, vitamin, B, dan vitamin D. Diet ini juga tidak disyorkan untuk orang yang mempunyai penyakit tertentu, seperti kegagalan buah pinggang.

Juga, diet ini mungkin tidak sesuai untuk semua orang, kerana bahan-bahan semula jadi dan organik yang dimakan oleh diet paleo umumnya tidak murah. Mereka juga mungkin tidak tersedia secara meluas di daerah-daerah tertentu, terutama daerah terpencil atau luar bandar.

Oleh itu, jika anda ingin menjalani diet paleo, ada baiknya berjumpa dengan pakar pemakanan terlebih dahulu, supaya doktor dapat mencadangkan pilihan diet yang lebih selamat dan sesuai dengan keadaan kesihatan anda.