Keluarga

Bayi 9 Bulan Tidak Boleh Merangkak, Adakah Biasa?

Sekiranya anda mendapati anak kecil anda belum dapat merangkak, walaupun dia sudah berusia 9 bulan, cubalah jangan terlalu risau. Setiap bayi mempunyai kadar pertumbuhan dan perkembangan yang berbeza, jadi mungkin dia hanya dapat merangkak setelah berumur lebih dari 9 bulan.

Sebelum dapat berdiri dan berjalan, bayi perlu belajar merangkak terlebih dahulu. Dengan terbiasa merangkak, otot bayi akan menjadi lebih kuat untuk menyokong tubuhnya ketika berdiri dan berjalan kemudian.

Bayi pada umumnya belajar merangkak dengan mengimbangkan badan mereka pada kedudukan yang disokong pada tangan dan lutut terlebih dahulu. Selepas itu, dia akan mencari jalan untuk dapat bergerak maju-mundur dari kedudukan ini dengan menolak lutut.

Anda mungkin tertanya-tanya, pada usia berapa bayi mesti merangkak? Lihat penjelasan berikut.

Ketahui Bila Bayi Mula Merangkak

Sebilangan besar bayi telah mula belajar merangkak sekitar 6 bulan atau sekitar 7-10 bulan. Namun, jika anak kecil anda belum dapat merangkak walaupun sudah mencecah 9 bulan, itu tidak bermakna perkembangannya terganggu. Bayi dengan pertumbuhan dan perkembangan normal dan sihat juga merangkak lambat.

Risiko anak kecil anda untuk merangkak lewat akan lebih tinggi jika dia dilahirkan sebelum kehamilan 37 minggu atau dilahirkan sebelum waktunya. Namun, lama kelamaan, si kecil anda akan merangkak ketika tubuhnya sudah siap. Sementara menunggu tubuhnya siap, anda boleh mula membimbing bayi anda untuk belajar merangkak.

Ayuh, Latih Anak Kecil Anda untuk Merangkak

Untuk membantu si kecil belajar merangkak, anda boleh mengambil langkah berikut:

1. Jemput anak anda bermain semasa berada dalam keadaan rawan

Letakkan si kecil di perutnya dan bermain dengannya selama beberapa minit. Posisi rawan dapat melatih si kecil menjadi lebih kuat untuk menyokong kepalanya dan menguatkan punggungnya. Ini dapat membantu menguatkan otot badan yang diperlukan untuk merangkak.

Selain merangsang keinginan anak untuk merangkak, kedudukan rawan juga dapat mengelakkan kepala bayi terlalu banyak terbaring di punggungnya.

2. Kurangkan penggunaan baby walker atau berayun

Ayunan atau berjalan kaki (baby walker) mungkin anda memerlukan si kecil agar selamat dan tidak cerewet ketika melakukan aktiviti lain. Walau bagaimanapun, kedua-dua objek ini membatasi pergerakan si kecil anda, jadi dia memerlukan masa lebih lama untuk menguatkan otot-otot badan yang diperlukan untuk merangkak.

3. Pikat si Kecil untuk bergerak

Cara terbaik untuk mendorong anak anda merangkak adalah dengan membuatnya bergerak. Cuba letakkan si kecil di perutnya, kemudian letakkan mainan itu sedikit di hadapannya sehingga dia terdorong untuk mengambilnya.

Silap mata lain adalah meletakkan cermin di hadapan anak kecil anda. Melihat pantulannya sendiri di cermin dapat memotivasinya untuk bergerak secara beransur-ansur untuk merangkak.

4. Sediakan ruang yang selesa untuk dia menerokai

Isi salah satu kawasan di lantai rumah dengan mainan dan perkara menarik yang lain supaya dia dapat bergerak menjelajah ruangan. Namun, anda perlu sentiasa mengawasi anak kecil anda semasa bermain dan memastikan keadaan rumah itu bersih dan selamat untuk diterokai.

5. Menunjukkan cara merangkak

Anak kecil anda mungkin akan merangkak lebih cepat jika anda memberi contoh cara merangkak. Dengan cara itu, si kecil dapat meniru apa yang anda lakukan.

Bilakah Anda Perlu Makluman?

Anak kecil anda belum dapat merangkak ketika berusia 9 bulan, tidak semestinya menunjukkan bahawa dia mengalami masalah pertumbuhan dan perkembangan. Namun, anda harus berhati-hati jika pada usia itu dia tidak dapat merangkak dan menunjukkan kelewatan dalam aspek pertumbuhan dan perkembangan lain, seperti:

  • Bayi anda tidak dapat menopang berat kepala atau badannya sendiri dan kelihatan lemas atau tidak mempunyai tenaga untuk bergerak.
  • Anak kecil anda tidak dapat berguling, merangkak, atau merangkak sama sekali walaupun dia berumur 1 tahun.
  • Anak kecil cenderung hanya menggerakkan satu bahagian badan. Keadaan ini boleh menjadi tanda keadaan berbahaya atau adanya gangguan neurologi, seperti cerebral palsy atau cerebral palsy palsi serebrum.
  • Anak kecil kurang responsif dan tidak bersemangat ketika diajak bermain.

Sekiranya anda merasa gelisah jika anak kecil anda yang berusia 9 bulan tidak dapat merangkak atau jika anak anda mengalami beberapa masalah pertumbuhan dan perkembangan di atas, anda boleh membawanya ke pakar pediatrik untuk pemeriksaan pertumbuhan dan betul rawatan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found