Kesihatan

Mengenal Frostbite dan Cara Mengatasinya

Frostbite adalah keadaan di mana kulit dan tisu asasnya rosak atau mati kerana terdedah kepada suhu yang sangat sejuk. Frostbite Ia boleh berlaku di mana sahaja di badan, tetapi lebih kerap berlaku di tangan, kaki, telinga, hidung dan dagu.

Frostbite biasanya berlaku apabila badan terdedah kepada suhu yang terlalu sejuk, baik dari cuaca, udara, atau hubungan fizikal langsung dengan objek yang sangat sejuk, seperti nitrogen cair dan ais kering.

Selain terdedah kepada suhu sejuk yang melampau, ada beberapa faktor yang juga membuat seseorang lebih berisiko mendapatkannya radang dingin, termasuk:

  • Terlalu lama di kawasan sejuk dan berangin
  • Pakaian yang tidak tebal atau tidak tahan suhu sejuk ketika berada di tempat sejuk, seperti di kawasan bersalji
  • Keadaan badan yang lemah kerana keletihan, kelaparan, atau dehidrasi
  • Keadaan perubatan tertentu, seperti penyakit jantung, gangguan saluran darah, dan diabetes
  • Tabiat merokok, pengambilan alkohol, atau penggunaan dadah
  • Mengambil ubat tertentu, seperti ubat penyekat beta

Bukan itu sahaja, radang dingin juga lebih berisiko pada kanak-kanak, orang tua, dan orang yang mengalami hipotermia pada suhu sejuk yang melampau.

Simptom Frostbite Berdasarkan Keparahan

Simptom radang dingin berbeza bergantung kepada keparahannya. Berikut adalah gejala radang dingin berdasarkan tahap keparahannya dari ringan hingga teruk:

Tahap 1: Frostnip

Frostnip adalah bentuk paling ringan dari radang dingin. Keadaan ini boleh menyebabkan kulit menjadi merah atau putih pucat dan terasa sangat sejuk. Sekiranya dibiarkan, lama-kelamaan keadaan ini boleh menyebabkan bahagian badan terjejas frostnip menjadi kebas.

Semasa mengalami frostnip, anda perlu mula mencari suhu hangat dengan segera atau menjauhi suhu sejuk. Semasa dihangatkan, bahagian badan yang terkena frostnip Anda akan merasa kesemutan dan kesakitan seperti pin dan jarum. Sensasi ini akan hilang dengan sendirinya apabila badan kembali ke suhu normal.

Tahap 2: radang dingin yang cetek

Frostbite cetek atau radang dingin yang cetek yang dicirikan oleh kulit yang bengkak, pucat atau kebiruan. Pada tahap ini, kristal ais mula terbentuk di tisu kulit, menjadikan kulit terasa kasar dan keras. Keadaan ini kadang kala boleh menyebabkan pembakaran ais.

Apabila dihangatkan, kulit akan terasa sakit atau sakit seperti terbakar dan mengelupas. Walaupun begitu, radang dingin yang cetek Umumnya boleh disembuhkan dan kulit akan sembuh dalam masa 6 bulan.

Tahap 3: radang dingin dalam

Frostbite dalam adalah radang dingin yang buruk. Keadaan ini dicirikan oleh kebas pada kulit dan penampilan kebiruan. Pada tahap ini, kerosakan telah berlaku di semua lapisan tisu kulit. Sebenarnya, otot dan sendi di sekitar kawasan beku mungkin tidak berfungsi dengan baik.

Setelah dihangatkan, kulit akan melepuh dan bertukar menjadi keras dan hitam. Ini menunjukkan bahawa tisu badan telah mati (gangren).

Semakin lama seseorang terdedah kepada suhu sejuk yang melampau, semakin teruk keadaannya radang dingin apa yang dia alami. Frostbite boleh berlaku dalam 30 minit pada suhu -28o Celsius. Semasa berada pada suhu -35° Celsius, radang dingin boleh berlaku dalam masa kurang dari 10 minit.

Walaupun ia boleh berlaku dengan cepat, radang dingin selalunya terlambat untuk mengenali sensasi kebas yang menyertainya. Ini menyebabkan keadaan radang dingin sering dikesan terlambat, menjadikannya lebih sukar untuk dirawat.

Cara Mengendalikan Frostbite

Pengendalian radang dingin mungkin berbeza, bergantung kepada keparahannya. Frostnip Biasanya ia dapat diselesaikan dengan menggunakan air suam atau memanaskan badan di dekat perapian. Sementara itu, radang dingin yang cetek dan radang dingin dalam memerlukan bantuan perubatan segera.

Berikut adalah langkah-langkah pengendalian radang dingin:

1. Jauhi sumber sejuk

Langkah pertama untuk menangani radang dingin adalah menjauh dari sumber sejuk secepat mungkin. Anda dapat melindungi kulit anda dari terkena suhu sejuk, misalnya dengan memasukkan tangan ke ketiak atau menutup wajah anda dengan kain kering. Ini penting agar kerosakan kulit tidak bertambah buruk.

Juga, jangan gosokkan kawasan kulit yang terjejas radang dingin untuk menjaga suaminya. Tindakan ini sebenarnya boleh merosakkan tisu kulit.

2. Memanaskan kawasan kulit yang terkena radang dingin

Sekiranya anda sudah berada di tempat yang hangat, ganti pakaian anda dengan segera dan gunakan selimut untuk meningkatkan suhu badan. Selepas itu, rendam kawasan kulit beku dalam air suam dengan suhu 40° Celsius selama 15-30 minit.

Setelah dihangatkan, kawasan kulit tidak boleh terkena sejuk lagi dalam masa terdekat. Ini kerana kulit dapat membeku lagi dan menjadi rosak, bahkan lebih teruk dari sebelumnya.

3. Menggunakan dadah

Sekiranya anda mengalami simptom radang dingin tahap 2 dan 3, anda dinasihatkan untuk segera berjumpa doktor. Proses pemanasan biasanya boleh menyebabkan kesakitan yang teruk, jadi doktor akan memberi anda ubat penahan sakit, seperti paracetamol atau ibuprofen.

Dalam kes yang teruk, pesakit radang dingin juga perlu mendapatkan cairan intravena untuk memulihkan cairan tubuh yang hilang akibat suhu sejuk. Kawasan kulit yang terjejas radang dingin Ia juga perlu dibersihkan dan dibalut untuk mencegah jangkitan.

4. Lakukan pembedahan

Pembedahan umumnya diperlukan dalam kes radang dingin teruk atau telah menyebabkan kematian tisu. Keadaan ini menunjukkan bahawa tisu badan telah rosak secara kekal dan tidak dapat diperbaiki, jadi ia perlu dikeluarkan.

Sekiranya perlu, amputasi akan dilakukan oleh doktor untuk membuang tisu badan mati.

Semakin cepat simptomnya radang dingin dikesan, kerosakan pada tisu badan lebih senang diperbaiki. Namun, jika terlalu teruk atau pendedahan suhu sejuk berlangsung terlalu lama, radang dingin biasanya akan lebih sukar dikendalikan.

Oleh itu, sekiranya anda merasakan simptomnya radang dingin, terutamanya jika anda berada di tempat yang sangat sejuk, segera berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan sebelum keadaan anda menjadi lebih teruk.