Kehidupan yang sihat

Ini adalah risiko makan jeroan terlalu kerap

Di Indonesia, jeroan sering diproses menjadi hidangan yang enak. Walaupun jeroan sedap dimakan, anda tidak boleh mengabaikan risiko kesihatan yang timbul akibat memakan jeroan. Terutama jika anda memakannya terlalu kerap atau terlalu banyak.

Jerawat adalah nama lain untuk organ dalaman haiwan yang siap diproses menjadi pelbagai jenis hidangan. Organ dalaman yang dimaksudkan boleh berupa lidah, babi, usus, hati, paru-paru, jantung, limpa, dan otak.

Kesan Sampingan Makan Serangga Terlalu Sering

Jerawat tidak selalu buruk bagi tubuh. Mengkonsumsi jeroan dalam jumlah yang berpatutan, sebenarnya masih boleh memberikan pelbagai faedah.

Ini kerana jeroan mengandungi pelbagai nutrien yang diperlukan oleh tubuh, seperti vitamin A, B, D, E, K, zat besi, magnesium, selenium, dan zink. zink. Vitamin dan mineral ini sangat penting untuk menjalankan pelbagai proses metabolik dalam badan.

Walaupun jeroan kaya dengan nutrien penting, itu tidak bermakna anda disyorkan untuk memakan jeroan terlalu kerap atau terlalu banyak. Sebagai tambahan kepada nutrien yang disebutkan sebelumnya, jeroan juga mempunyai sebatian purin yang sangat tinggi. Bukan hanya itu, jeroan juga mengandung lemak tepu dan kolesterol tinggi.

Berikut adalah beberapa masalah kesihatan yang boleh timbul akibat memakan terlalu banyak atau terlalu banyak jeroan:

  • Vitamin A yang berlebihan

    Had selamat untuk mengkonsumsi vitamin A sehari adalah 10,000 IU, sedangkan vitamin A yang terkandung dalam jeroan cukup tinggi. Itulah sebabnya, terlalu banyak mengkonsumsi jeroan dapat menyebabkan penumpukan vitamin A dalam tubuh. Vitamin A yang berlebihan dapat menyebabkan pelbagai masalah kesihatan, seperti mual, muntah, sakit kepala, cirit-birit, dan kerusakan hati.

  • Kolesterol tinggi

    Jerawat umumnya mengandungi kadar kolesterol dan lemak yang tinggi. Walaupun lemak diperlukan oleh badan, tetapi anda mesti tetap memperhatikan jumlah penggunaannya.Alasannya, pengambilan pengambilan lemak yang berlebihan sebenarnya boleh menyebabkan pembentukan plak pada saluran darah. Keadaan ini menjadikan anda lebih mudah terkena penyakit jantung.

  • Gout

    Penyakit gout akan lebih mudah muncul pada orang yang sering atau makan terlalu banyak makanan yang tinggi kandungan purin. Semakin banyak kandungan purin dalam makanan, semakin tinggi kadar asid urik yang dihasilkan oleh tubuh. Tahap asid urik yang tinggi ini kemudian akan membentuk kristal padat pada sendi, akhirnya menyebabkan keradangan dan kesakitan. Itulah sebabnya penghidap gout disarankan agar tidak memakan jeroan.

Sekiranya badan anda sihat, makan jeroan dibenarkan, asalkan tidak terlalu kerap dan terlalu banyak. Tujuannya adalah agar anda dapat mengelakkan pelbagai masalah kesihatan yang telah dijelaskan di atas. Terutama bagi anda yang sudah mempunyai sejarah asid urik dan kolesterol tinggi.

Sebagai alternatif dari jeroan, anda boleh mengambil daging lembu, ayam, atau jenis daging tanpa lemak lain, seimbang dengan makanan berkhasiat yang seimbang. Sekiranya anda suka makan makanan yang tidak sihat atau tidak sihat dan merasakan keluhan yang boleh menyebabkan penyakit di atas, anda harus berjumpa doktor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found