Kehidupan yang sihat

Ini Berbagai Pilihan Sumber Karbohidrat yang Lebih Sihat daripada Beras

Nasi adalah makanan ruji bagi kebanyakan orang di Indonesia. Namun, itu tidak bermaksud sumber karbohidrat hanya bergantung pada beras. Lebih-lebih lagi, nasi putih dikatakan dapat meningkatkan risiko masalah kesihatan. Ayuh, periksa makanan apa yang mengandungi karbohidrat yang sebenarnya lebih sihat daripada nasi.

Menurut penyelidikan, badan harus mendapat 45-65% kalori dari karbohidrat, 20-35% dari lemak dan 10-35% dari protein. Karbohidrat berlebihan sering tidak disedari. Contohnya, jika anda makan roti putih pada waktu pagi, makan nasi putih pada waktu siang, dan burger pada waktu petang.

Pelbagai Sumber Karbohidrat Selain Beras

Sumber makanan yang merangkumi karbohidrat yang baik adalah sumber yang perlahan-lahan diserap oleh badan dan mengandungi banyak serat. Contohnya biji-bijian, biji-bijian, buah-buahan dan sayur-sayuran. Terdapat pelbagai kebaikan karbohidrat jenis ini, termasuk menurunkan risiko penyakit jantung, mengawal berat badan dan mencegah barah usus besar.

Sementara itu, karbohidrat buruk yang dapat meningkatkan risiko pelbagai penyakit adalah karbohidrat dari makanan yang diproses dan tidak mengandungi serat. Contohnya nasi putih dan roti putih.

Berikut adalah beberapa jenis makanan yang mengandungi karbohidrat baik yang boleh dimakan:

 • Jagung

Jagung yang masih dalam bentuk semula jadi kaya akan serat, antioksidan, vitamin C, lutein, dan zeaxanthin. Proseskan jagung dengan mendidih atau dibakar, untuk mendapatkan faedahnya.

 • Kentang

Kentang mengandungi vitamin C dan kalium, serta 4 gram serat ketika dimakan bersama kulit. Selain berfungsi sebagai kentang tumbuk, cuba potong kentang menjadi kiub kecil. Kemudian, salutkan dengan minyak zaitun dan bakar hingga masak.

 • keledek

Satu keledek yang dimasak boleh mengandungi 18-21% karbohidrat yang terdiri daripada serat, gula, dan tepung. Selain itu, ubi jalar juga mengandungi vitamin A, vitamin C, kalium, dan antioksidan.

 • Kacang polong

Kacang polong adalah sumber serat, antioksidan, dan anti-radang, serta mengandung kumestrol yang melindungi tubuh daripada barah perut. Anda boleh menambahkannya ke salad atau sup.

 • kacang merah

Selain tinggi protein, kacang merah juga mengandung 22% karbohidrat, mineral, dan vitamin. Tetapi berhati-hatilah, jangan makan kacang ginjal mentah kerana berisiko menyebabkan keracunan.

 • Bijirin

Pilih bijirin dengan bijirin penuh dan satu yang mengandungi sekurang-kurangnya 3 gram serat dan maksimum 10 gram gula setiap hidangan.

 • Quinoa

Quinoa adalah bijirin berkhasiat yang setelah memasak dapat mengandung 21.3% karbohidrat baik, ia juga merupakan sumber serat dan protein yang hebat. Kandungannya yang bebas gluten juga menjadikannya sering dipilih untuk diminum oleh orang yang menghidap penyakit seliak.

Selain itu, beberapa jenis buah juga diketahui mengandungi karbohidrat serta pelbagai nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan tubuh, seperti:

 • Pisang

Pisang kaya dengan kalium, serat, vitamin B6, dan mangan. Pisang boleh dimakan secara langsung, diproses menjadi smoothie, atau digabungkan dengan ais krim atau menjadi bahan kek.

 • Jingga

Selain mengandungi air dan serat, jeruk sebenarnya mengandungi 11.8% karbohidrat kamu tahu. Selain itu, buah ini juga kaya dengan vitamin C, B, dan kalium. Selain meningkatkan penyerapan zat besi dari makanan, buah ini juga membantu menyuburkan jantung dan mencegah batu karang.

 • Blueberry

Selain air, blueberry mengandungi 14% karbohidrat, vitamin C, K, dan mangan, yang membantu melindungi tubuh dari kerosakan dan meningkatkan ingatan pada orang tua (warga tua).

 • epal

Secara amnya, epal dengan pelbagai warna mengandungi 13-15% karbohidrat, serta vitamin dan mineral. Makan epal juga dapat membantu mengurangkan risiko penyakit jantung dan mengawal kadar gula dalam darah.

Nah, setelah anda mengetahui pelbagai sumber karbohidrat, anda boleh mula mengganti nasi atau roti putih. Diharapkan pengambilan karbohidrat yang baik dapat menolong kesihatan anda. Walau bagaimanapun, jika anda mempunyai keadaan kesihatan yang istimewa, anda harus berjumpa doktor sebelum mengambil sumber karbohidrat ini.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found