Keluarga

5 Makanan untuk Meningkatkan Kualiti Sperma

Untuk meningkatkan kualiti sperma, salah satu perkara yang mesti diperhatikan oleh lelaki adalah pengambilan nutriennya. Ptitik penyelidikankdan pengambilan nutrien yang buruk dapat mengurangkan kualiti sperma, menjadikan pasangan sukar hamil.

Pasangan yang ingin mempunyai anak perlu memperhatikan beberapa perkara, dan salah satunya adalah menjaga kualiti sperma. Untuk meningkatkan kualiti sperma, seorang lelaki perlu makan makanan sihat yang seimbang dari segi nutrisi, terutama yang kaya dengan antioksidan, protein, vitamin dan mineral, dan karbohidrat.

Makanan untuk Meningkatkan Kualiti Sperma

Berikut adalah beberapa jenis makanan yang mesti dimakan untuk meningkatkan kualiti sperma:

1. Makanan yang mengandungi folat

Sebaik-baiknya, keperluan pemakanan seorang ibu, bapa kepada ibu bapa juga memerlukan pengambilan folat atau vitamin B9. Menurut penyelidikan, kekurangan folat dapat mengurangkan jumlah dan kualiti sperma.

Seorang lelaki disyorkan untuk mengambil sebanyak 400 mikrogram asid folik setiap hari. Bahan ini banyak terdapat pada kacang tanah, kacang hijau, kacang soya, bijirin, kentang, dan buah-buahan. Sebilangan sayur-sayuran, seperti bayam, brokoli, dan tauge, juga merupakan sumber folat yang baik.

2. Makanan yang kaya dengan vitamin C

Kajian menunjukkan bahawa vitamin C bukan sahaja dapat meningkatkan kualiti sperma, tetapi juga dapat mencegah kecacatan. Jumlah vitamin C yang harus diambil oleh lelaki dewasa setiap hari ialah 90 miligram.

Beberapa makanan yang mengandung banyak vitamin C adalah buah-buahan, seperti jeruk, kiwi, stroberi, jambu biji, cili, dan tomat; sayur-sayuran, seperti brokoli dan kentang; dan bijirin dan susu vitamin C yang diperkaya atau ditambah.

3. Makanan yang mengandungi vitamin D

Vitamin D dipercayai dapat meningkatkan kualiti sperma dan kadar testosteron dalam badan. Lelaki dewasa disyorkan untuk mengambil 15 mikrogram vitamin D setiap hari.

Vitamin ini dapat diperoleh dari ikan laut, kuning telur, cendawan, dan susu dan produk olahan, seperti keju atau yogurt.

4. Makanan yang mengandungi zink

Kekurangan zink boleh meningkatkan risiko lelaki untuk kemandulan. Oleh itu, lelaki dewasa disyorkan untuk mengambil zink sekurang-kurangnya 17 miligram sehari.

Sebilangan makanan yang kaya zink termasuk daging ayam, bijirin, kacang-kacangan, biji-bijian, dan susu. Zink juga boleh didapati dari kerang, udang karang, dan ketam.

5. Makanan yang mengandungi likopena

Satu kajian di Jepun menunjukkan bahawa lelaki yang mengonsumsi lycopene secara berkala mengalami peningkatan kualiti sperma. Ini mungkin kerana lycopene mempunyai kesan antioksidan yang baik, sehingga dapat mendukung kesihatan sel sperma. Lycopene terdapat pada tomato, jambu biji, tembikai, dan betik.

Kesuburan dan kualiti sperma tidak hanya ditentukan dari makanan, tetapi juga dari gaya hidup. Terapkan gaya hidup yang sihat, seperti tidak merokok, menghindari pengambilan alkohol, mengurangkan tekanan, dan menjaga berat badan yang ideal, sehingga kualiti sperma terjaga.

Sekiranya anda telah mencuba beberapa makanan penambah sperma tetapi masih menghadapi masalah untuk mendapatkan keturunan, anda harus berjumpa doktor untuk pemeriksaan lebih lanjut.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found