Kehidupan yang sihat

Ketahui Khasiat Minyak Argan untuk Rambut

Bagi kebanyakan orang, terutama wanita, rambut adalah mahkota yang melengkapkan penampilan. Pelbagai jenis rawatan dilakukan untuk mencantikkan "mahkota", termasuk menerapkan bahan-bahan alami, seperti minyak argan. Adakah benar bahawa minyak argan mempunyai manfaat untuk rambut? Ayuh, lihat perbincangan mengenai minyak argan di bawah!

Minyak argan berasal dari biji pokok argan (Argania spinosa) yang biasa dijumpai di Maghribi. Minyak ini mengandungi pelbagai jenis lemak sayuran (sterol) dan asid lemak, seperti asid oleik, asid linoleat, asid stearat, dan asid palmitik.

Selain itu, minyak argan juga mengandung vitamin E, omega-3, dan antioksidan polifenol, beta-karoten, dan xanthophylls. Berkat khasiatnya, minyak ini telah lama digunakan sebagai bahan makanan, ubat tradisional, dan juga bahan penjagaan kulit dan rambut.

Kelebihan Minyak Argan pada Rambut

Minyak argan mempunyai banyak manfaat kesihatan, salah satunya adalah kesihatan rambut. Berikut adalah peranan minyak argan dalam menjaga rambut yang sihat:

1. Memberi khasiat dan mengekalkan kelembapan rambut

Minyak argan kaya dengan nutrien yang bermanfaat untuk kesihatan rambut. Asid oleik dan asid linoleat yang terdapat di dalamnya akan melapisi kulit kepala dan bahagian paling luar dari batang rambut (kutikula), dan menjaga rambut tetap lembap.

 2. Menjaga kesihatan kulit kepala

Selain melembapkan, minyak argan juga mampu mengatasi keradangan dan mempercepat penyembuhan luka pada kulit kepala.

Vitamin E, polifenol, karotena, asid lemak, dan xanthophylls dalam minyak argan bertindak sebagai antioksidan yang melindungi kulit, menekan keradangan, dan mempercepat penyembuhan luka pada kulit kepala.

 3. Buat rrambut licin, berkilat dan mudah diurus

Minyak argan dapat berfungsi sebagai perapi untuk menjadikan rambut berkilau, halus, dan lebih senang disisir dan diurus. Minyak argan juga bagus untuk digunakan untuk mengatasi rambut keriting.

 4. Pembaikan kerosakan rambut

Minyak argan berguna untuk memperbaiki kerosakan rambut akibat proses penataan rambut yang menggunakan panas (penggayaan panas) atau bahan kimia, seperti pewarna rambut. Bahan kimia dalam pewarna rambut dapat memusnahkan protein rambut sehingga rambut mudah rosak.

Asid linoleat dan asid oleik dalam minyak argan dapat mengurangkan jumlah protein yang musnah, sekaligus melindungi rambut dari pengeringan. penggayaan panas, kerana kedua-dua asid lemak itu akan melapisi batang rambut.

Selain itu, rawatan dengan minyak argan dapat mencegah pecah dan merawat rambut rapuh, sehingga rambut lebih tebal dan lebih sihat.

5. Mencegah keguguran rambut dan merangsang pertumbuhan rambut

Vitamin E dalam minyak argan dikatakan dapat mempromosikan pertumbuhan rambut dan menguatkan strukturnya. Terdapat kajian yang juga menyatakan bahawa minyak argan dapat mencegah keguguran rambut.

Namun, tidak banyak kajian yang membincangkannya sehingga manfaatnya tidak dapat dipastikan.

Cara Menggunakan Minyak Argan pada Rambut

Terdapat 2 jenis minyak argan yang biasanya digunakan pada rambut, yaitu minyak argan murni dan minyak argan yang telah diproses dan ditambahkan pada produk perawatan rambut. Berikut adalah cara menerapkan minyak argan pada rambut mengikut jenis yang digunakan.

Minyak argan tulen

Terdapat pelbagai cara untuk menggunakan minyak argan murni pada rambut, termasuk:

  • Sapukan beberapa tetes minyak argan ke hujung rambut yang basah sebelum kering.
  • Hangatkan satu sendok teh atau dua minyak argan, kemudian sapukan pada rambut anda dan berikan sedikit urutan pada kulit kepala. Biarkan selama setengah jam, kemudian bilas rambut anda dengan air sejuk.
  • Campurkan 1-2 tetes minyak argan ke dalam syampu atau perapi yang akan anda gunakan. Kaedah ini boleh dilakukan 3 kali seminggu.
  • Gunakan sebagai topeng rambut dengan menggunakan 8-10 tetes minyak argan murni ke rambut dan mengurut kulit kepala selama 10 minit. Selepas itu, balut rambut anda dengan tuala atau topi mandi, dan dibiarkan semalaman. Bilas rambut keesokan harinya.

Minyak argan halus

Sekiranya anda menggunakan produk penjagaan rambut (syampu, perapi, serum rambut, atau topeng rambut) yang mengandungi minyak argan di dalamnya, gunakan produk tersebut mengikut kaedah dan peraturan penggunaan yang dinyatakan pada kemasan produk.

Banyak, betul, kebaikan minyak argan untuk rambut? Produk yang mengandungi minyak argan kini sangat senang dicari. Penggunaannya juga tidak terlalu rumit, jadi anda boleh melakukannya sendiri di rumah.

Walaupun setakat ini penggunaan minyak argan untuk kesihatan rambut dianggap selamat, tetapi jika anda mengalami gatal-gatal dan kerengsaan pada kulit kepala atau kelemumur muncul setelah menggunakan minyak argan, hentikan penggunaannya segera dan berjumpa doktor.

Ditulis oleh:

dr. Caroline Claudia