Kehidupan yang sihat

Jangan cuai, ini adalah cara yang betul untuk mencuci topeng kain

Menjaga topeng kain adalah sesuatu yang tidak boleh disedari. Sekiranya tidak dicuci dengan betul dan betul, topeng kain dapat menjadi tempat pembiakan kuman, bakteria, dan virus yang menyebabkan penyakit. sekarang, ingin tahu apakah kaedah yang betul untuk mencuci topeng kain? Ayuh, cari jawapannya di sini!

Semasa wabak ini, topeng kain adalah sifat yang mesti digunakan ketika melakukan aktiviti di luar rumah. Penggunaan topeng kain berfungsi untuk melindungi diri daripada terkena kuman penyakit, termasuk virus Corona yang menyebabkan COVID-19 yang merupakan endemik di seluruh dunia.

Walau bagaimanapun, tidak sedikit orang yang masih mengabaikan atau bahkan mengabaikan kebersihan topeng kain. Sebenarnya, topeng kain mesti dibasuh dengan cara yang betul agar tidak cepat rosak dan kembali kepada kebersihan apabila digunakan semula.

Ini adalah cara mencuci topeng kain

Walaupun kaedah mencuci sama seperti cara mencuci pakaian secara umum, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan agar topeng kain benar-benar bersih dan selamat digunakan semula.

Berikut ini adalah cara mencuci topeng kain sesuai dengan rekomendasi dari Kementerian Kesehatan Republik Indonesia:

1. Rendam topeng kain di dalam air panas

Pertama sekali, sediakan bekas air panas dengan suhu sekitar 50-60 ° C. Air panas ini berfungsi untuk membunuh kuman yang melekat pada kain.

Tambahkan detergen ke dalam bekas dan rendam topeng kain selama kira-kira 5 minit. Selepas itu, gosokkan topeng kain dengan perlahan sehingga kotoran hilang. Sebaiknya jangan menggosok terlalu keras kerana boleh merosakkan kain.

2. Bilas topeng kain dengan air yang mengalir

Setelah merendam dan membersihkannya, bilas topeng kain di bawah air yang mengalir. Pastikan tiada busa atau sisa pencuci pada topeng. Baki sabun pada kain boleh menyebabkan bau yang kuat, sehingga tidak selesa dipakai.

3. Keringkan topeng kain

Sekiranya topeng kain bersih dari busa pencuci, anda boleh mengeringkannya di bawah sinar matahari langsung hingga kering. Sinar matahari boleh membunuh sisa mikroorganisma buruk yang masih boleh dilekatkan pada topeng kain. Sebelum mengeringkannya, anda juga boleh mengeringkannya terlebih dahulu di pengering.

Anda harus ingat, anda harus mengelakkan pengeringan topeng kain di dalam bilik, ya. Daripada menjadi bersih, pengeringan kain di dalam rumah sebenarnya dapat menjadikan topeng lembap dan menjadi tempat pembiakan bakteria.

4. Seterika topeng kain

Jangan memakai topeng kain segera setelah pengeringan, okey? Topeng perlu disetrika dengan suhu panas terlebih dahulu agar tidak ada lagi kuman, bakteria, atau virus yang melekat pada permukaan kain. Setelah menyeterika, maka topeng kain yang bersih dan kemas ini siap anda pakai.

Setelah mencuci topeng kain, pastikan anda mencuci tangan dengan sabun dan air mengalir sehingga bersih sepenuhnya. Sekiranya anda menggunakan mesin basuh, pastikan juga mesin basuh anda dijaga dengan baik, ya.

Perkara lain yang tidak kurang pentingnya adalah mengelakkan penggunaan topeng kain lebih dari sekali. Oleh itu, tanggalkan topeng kain tanpa menyentuh permukaan luar topeng dan basuh topeng sebaik sahaja digunakan. Sebaiknya, sediakan sekurang-kurangnya 2 topeng supaya anda dapat menggunakannya secara bergantian.

Walaupun terdengar remeh, menjaga kebersihan topeng kain tidak boleh diabaikan. Kotor dan tidak dijaga dengan betul topeng kain sebenarnya boleh menjadi tempat kuman tumbuh. Sekiranya anda terus menggunakan topeng yang penuh dengan kuman, anda akan lebih mudah terkena jangkitan. kamu tahu. Di samping itu, kulit wajah anda tentu akan lebih terdedah kepada gangguan kulit

Salah satu contoh yang paling sering diadukan akhir-akhir ini adalah maskne, atau jerawat yang tumbuh di kawasan yang ditutupi oleh topeng. Oleh itu, ayuh, gunakan petua mencuci topeng kain di atas supaya topeng kain anda selamat digunakan dan tidak cepat rosak.

Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai penggunaan topeng kain atau cara mencucinya, jangan ragu untuk berjumpa doktor. Anda boleh berunding dengan mudah melalui berbual terus dengan doktor dalam aplikasi ALODOKTER.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found