Keluarga

Kenali Risiko Mengandung di Usia Muda Kerana Hubungan intim Awal

Fenomena hamil pada usia muda masih Menjadi salah satu masalah yang sering dijumpai di seluruh dunia, termasuk Indonesia. Bukan hanya kesan sosial dan ekonomi, kehamilan pada usia muda juga tidak baik untuk kesihatan wanita yang masih remaja.

Berdasarkan data yang dikumpulkan oleh UNICEF, jumlah perkahwinan remaja di Indonesia masih cukup tinggi. Pada tahun 2018, dianggarkan sekurang-kurangnya 1.2 juta wanita telah berkahwin sebelum berusia 18 tahun. Sebenarnya, kira-kira 432,000 daripadanya sudah hamil pada usia 18 tahun atau lebih muda.

Kehamilan pada usia muda adalah masalah yang serius, kerana kebanyakan remaja merasakan mereka tidak bersedia secara fizikal dan mental untuk hamil dan menjalankan tanggungjawab dan peranan ibu bapa.

Bahaya hamil pada usia muda

Berbanding dengan wanita yang hamil pada usia 20-30 tahun, gadis remaja yang hamil pada usia muda atau di bawah 18 tahun lebih berisiko mengalami pelbagai masalah kesihatan.

Berikut adalah beberapa risiko atau kesan yang boleh berlaku pada remaja yang hamil pada usia yang terlalu muda:

1. Kkematian ibu dan bayi

Semakin muda wanita ketika hamil, semakin tinggi risiko menghadapi pelbagai masalah semasa hamil. Risiko ini tidak hanya membahayakan kesihatannya, tetapi juga bagi janin di dalam kandungan.

Tubuh wanita remaja juga masih mengalami pertumbuhan dan umumnya tidak bersedia untuk melahirkan anak, misalnya kerana pelvis yang sempit.

Di samping itu, kerana alasan malu atau kehamilan di luar nikah, tidak sedikit wanita muda yang menutup atau menjaga rahsia keadaannya, sehingga kesihatan tubuh dan janin mereka tidak dipantau. Masalah-masalah ini dapat meningkatkan risiko kematian remaja yang hamil pada usia muda dan juga janin mereka.

2. Kelainan pada bayi

Wanita yang hamil pada usia muda kadang-kadang tidak mendapat sokongan daripada keluarga atau pasangannya. Kadang kala, kehamilan juga tidak diingini.

Ini boleh menyebabkan mereka tidak mendapat rawatan yang mencukupi. Sebenarnya, kehamilan adalah tempoh penting yang memerlukan penjagaan dan persiapan yang baik.

Satu kajian menunjukkan bahawa masih banyak remaja hamil yang kekurangan zat makanan. Keperluan nutrisi yang tidak dipenuhi dapat meningkatkan risiko janin mengalami pelbagai gangguan, seperti penyakit kongenital, kelahiran pramatang, atau bahkan keguguran.

3. Komplikasi kehamilan

Wanita yang hamil pada usia muda berisiko lebih tinggi mengalami komplikasi kehamilan, seperti tekanan darah tinggi dan preeklamsia. Sekiranya tidak dirawat dengan betul, keadaan ini boleh membahayakan ibu dan janin.

4. Bayi dengan berat lahir rendah

Persalinan pramatang adalah masalah yang sering berlaku pada wanita yang hamil pada usia remaja atau terlalu muda.

Harap maklum bahawa bayi yang dilahirkan sebelum waktunya mempunyai risiko yang lebih tinggi untuk mengalami pelbagai masalah kesihatan, seperti pernafasan, pencernaan, masalah penglihatan, dan masalah pertumbuhan dan perkembangan.

Di samping itu, bayi yang dilahirkan oleh ibu yang masih remaja juga berisiko dilahirkan dengan berat lahir rendah. Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya atau dengan berat lahir rendah biasanya memerlukan penjagaan khas. Sekiranya keadaannya teruk, bayi juga perlu dirawat di NICU.

5. Penyakit kelamin

Remaja yang melakukan hubungan seks pada usia muda lebih berisiko menderita penyakit kelamin, seperti HIV, klamidia, sifilis, dan herpes. Ini mungkin disebabkan oleh ketidaktahuan atau ketidakmatangan pemikiran mereka mengenai seks yang selamat, termasuk pentingnya menggunakan kondom.

Penyakit kelamin yang tidak dirawat boleh menyebabkan pelbagai komplikasi pada kehamilan, mulai dari gangguan genetik pada janin, bayi yang dilahirkan dengan kecacatan, kelahiran pramatang, hingga kematian janin di rahim.

Selain itu, dalam jangka masa panjang, penyakit kelamin juga boleh menyebabkan keradangan pelvis dan kerosakan pada tuba fallopi, sehingga meningkatkan risiko kehamilan ektopik.

6. Kemurungan selepas bersalin

Remaja perempuan lebih berisiko mengalami kemurungan selepas bersalin kerana mereka merasa tidak bersedia, terutama jika mereka tidak mendapat sokongan dari keluarga atau pasangan. Risiko kemurungan menyebabkan mereka tidak dapat menjaga bayi mereka dengan betul atau bahkan bermaksud membuang atau mengakhiri nyawa bayi.

Remaja perempuan yang mengalami kehamilan yang tidak dirancang juga sering menghadapi tekanan dari banyak pihak dalam pelbagai bentuk. Contohnya, dorongan untuk menggugurkan kehamilan, ketakutan terhadap pendapat orang ramai, atau ketakutan akan kemampuan kewangan untuk menjaga bayi pada masa akan datang.

Cara Mengelakkan Masalah Kesihatan Semasa Kehamilan pada Usia Muda

Walaupun risiko hamil dan melahirkan pada usia muda sangat tinggi, ada cara yang dapat dilakukan agar keadaan kesihatan ibu dan janin terjaga, termasuk:

Perundingan berkala dengan pakar obstetrik

Agar keadaan kesihatan ibu dan janin dapat dijaga, penting untuk menjalani pemeriksaan kebidanan secara berkala kepada pakar kandungan atau bidan. Penting juga untuk mengesan lebih awal jika terdapat kelainan atau keadaan tertentu pada janin. Dengan cara ini, tindakan dapat diambil dengan segera.

Menjauhkan diri daripada ubat-ubatan terlarang, alkohol, danrokok

Pertumbuhan dan perkembangan janin dalam rahim juga dipengaruhi oleh gaya hidup yang dijalani setiap hari. Oleh itu, wanita hamil perlu menjauhi alkohol, berhenti merokok, dan mengelakkan penggunaan ubat-ubatan haram agar tidak membahayakan kesihatan diri dan janin.

Memenuhi pengambilan pemakanan

Semasa mengandung, badan memerlukan banyak nutrien. Oleh itu, wanita hamil perlu menjalani diet yang sihat. Wanita hamil juga memerlukan suplemen kehamilan yang mengandungi pelbagai nutrien, termasuk vitamin, asid folik, dan zat besi agar keadaan kesihatan dan pertumbuhan dan perkembangan janin dapat dijaga.

Cari sokongan

Bukan hanya wanita yang hamil pada usia muda, wanita hamil yang cukup tua juga perlu mendapat sokongan yang baik. Oleh itu, jangan merasa malu, ragu, atau takut untuk mencari Sistem sokongan baik semasa mengandung.

Sekiranya sukar mendapatkan bantuan, cubalah mencari kaunselor atau kumpulan kaunseling yang dapat membantu anda mendapatkan maklumat atau membuat keputusan mengenai kehamilan dan mencari orang yang ingin mengasuh bayi anda.

Cara mencegah kehamilan pada usia muda

Kehamilan pada usia muda dapat dicegah dengan mendapatkan maklumat dan pengetahuan yang mencukupi mengenai kesihatan seksual dan pembiakan. Untuk mengelakkan kehamilan pada usia muda, ibu bapa dan remaja perlu melengkapkan diri dengan maklumat berikut:

1. Menjalani program perancang keluarga (keluarga merancang)

Perancangan keluarga adalah program pemerintah yang bertujuan untuk mengawal kadar kesuburan dan kehamilan, termasuk untuk remaja di bawah usia 18 tahun. Malangnya, masih banyak wanita yang tidak menggunakan alat kontraseptif untuk mencegah kehamilan.

Bukan hanya dapat mencegah kehamilan, penggunaan alat kontraseptif seperti kondom, juga dapat mencegah penularan penyakit kelamin.

2. Dapatkan ppendidikan yang mencukupi

Pendidikan yang baik akan menjadikan remaja lebih berhati-hati dalam membuat keputusan dan menjaga diri mereka sendiri. Pendidikan mengenai seksualiti atau pendidikan seksual juga perlu diberikan lebih awal, bukan hanya untuk kanak-kanak perempuan, tetapi juga untuk kanak-kanak lelaki.

Dengan mengetahui bagaimana proses kehamilan dan risiko seks bebas, setiap remaja dapat membuat keputusan untuk menjauhkan diri dari persetubuhan.

3. Buat keputusan untuk diri sendiri

Ramai wanita muda tidak menyedari bahawa tubuh dan kehidupan mereka adalah tanggungjawab dan tanggungjawab mereka sendiri. Di samping itu, masih banyak wanita muda yang tidak dapat membuat keputusan mengenai kapan mereka akan mempunyai anak atau bagaimana menjaga sistem pembiakan mereka.

Oleh itu, adalah penting untuk memberikan pendidikan kesihatan seksual dan pembiakan bagi remaja, terutamanya remaja yang telah mencapai usia baligh. Dengan memperoleh maklumat yang mencukupi, remaja diharapkan dapat menghindari hubungan seksual sebelum berkahwin, terutama seks di bawah paksaan.

Remaja yang menjadi mangsa keganasan seksual juga dapat melaporkan kepada Komisi Perlindungan Anak Indonesia (KPAI) terdekat.

Menghormati diri sendiri dan memperkaya diri dengan pengetahuan tentang kesihatan seksual dan pembiakan adalah langkah penting untuk mengelakkan kehamilan pada usia muda. Sekiranya anda masih mempunyai pertanyaan mengenai bahaya hamil pada usia muda dan pencegahannya, jangan ragu untuk berjumpa doktor.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found