Kehidupan yang sihat

Mimisan Semasa Kehamilan, Tidak Perlu Panik

Pelbagai aduan kesihatan pada wanita hamil boleh membimbangkan, termasuk mimisan semasa kehamilan. Walau bagaimanapun, wanita hamil tidak perlu terlalu risau. Mimisan dengan intensiti ringan sebenarnya agak normal semasa kehamilan.

Biasanya mimisan akan lebih kerap berlaku ketika usia kehamilan telah memasuki trimester kedua. Mimisan semasa kehamilan umumnya berlaku kerana perubahan hormon semasa kehamilan.

Punca Mimisan Semasa Kehamilan

Semasa hamil, bekalan darah dalam badan ibu hamil akan meningkat untuk memenuhi keperluan nutrisi dan oksigen janin. Keadaan ini menyebabkan saluran darah wanita hamil melebar, termasuk saluran darah hidung.

Selain itu, tekanan pada saluran darah halus di sekitar hidung juga meningkat. Akibatnya, saluran hidung dan saluran udara menjadi bengkak, yang menyebabkan saluran darah pecah dengan lebih mudah.

Mimisan juga dapat terjadi ketika wanita hamil mengalami demam, sinusitis, atau alergi, dan ketika membran di dalam hidung terlalu kering kerana cuaca sejuk atau berangin. Kecederaan pada hidung dan keadaan perubatan tertentu, seperti hipertensi atau gangguan pembekuan dalam aliran darah, juga boleh menyebabkan mimisan semasa kehamilan.

Kesan Mimisan pada Kehamilan

Mimisan semasa kehamilan secara amnya tidak berbahaya bagi ibu dan janin, terutamanya jika ia hanya berlaku sekali-sekala. Walau bagaimanapun, wanita hamil perlu berhati-hati jika mimisan berlaku lebih dari sekali atau berlaku secara berterusan. Sebabnya, mimisan seperti itu mungkin dikaitkan dengan peningkatan risiko pendarahan selepas bersalin.

Bagaimana mhentikan mimisan semasa hamil

Sekiranya anda mengalami mimisan semasa mengandung, wanita hamil tidak boleh panik. Tetap tenang dan ambil langkah pengurusan mimisan berikut:

 • Duduk tegak dan turunkan kepala anda sedikit.
 • Elakkan posisi tidur atau memiringkan kepala ke atas, kerana ini akan menyebabkan darah menetes ke belakang tekak anda.
 • Cubit bahagian bawah hidung dengan ibu jari dan jari telunjuk anda.
 • Bernafas melalui mulut dan tekan hidung anda selama 10-15 minit tanpa berhenti.
 • Duduk tegak atau tegak lurus, untuk menurunkan tekanan darah di rongga hidung, untuk mengelakkan pendarahan lebih lanjut.
 • Kemudian, tekan hidung dengan ais yang dibalut tuala atau kain.
 • Wanita hamil boleh tidur di sisi mereka sekiranya merasa lemah.

Untuk mengelakkan mimisan berulang dari kehamilan, elakkan perkara berikut sekurang-kurangnya 24 jam selepas mimisan:

 • Membuang lendir (ingus) terlalu kuat
 • Membengkok
 • Melakukan aktiviti yang berat
 • Tidur di punggung
 • Memetik hidung

Juga, elakkan minum minuman beralkohol atau minuman panas, kerana boleh menyebabkan saluran darah di hidung melebar dan membuat mimisan menjadi lebih teruk.

Mimisan semasa mengandung adalah normal dan tidak berbahaya bagi wanita hamil. Walau bagaimanapun, jika mimisan semasa kehamilan tidak berhenti setelah melakukan langkah-langkah di atas, atau setelah mencubit hidung selama 20 minit, jangan ragu untuk segera berjumpa doktor. Mungkin, keadaan ini adalah masalah serius yang memerlukan rawatan perubatan segera.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found