Kehidupan yang sihat

Ketahui Manfaat Lemak Tak jenuh dari Sekarang

Lemak tidak selalu memberi kesan buruk pada badan. Lemak diperlukan oleh tubuh, antara lain, sebagai sumber tenaga dan bahan mentah untuk membentuk hormon. Salah satu jenis lemak yang diperlukan oleh badan adalah lemak tak jenuh.

Lemak tak jenuh atau biasa dikenali sebagai lemak tak jenuh adalah salah satu jenis asid lemak yang baik untuk tubuh.

Tidak seperti jenis lemak lain yang berbahaya, seperti lemak tepu dan lemak trans, lemak tak jenuh sebenarnya memberikan banyak faedah untuk tubuh. Lemak tak jenuh dapat membantu meningkatkan kolesterol baik (HDL), mengurangkan kolesterol jahat (LDL), dan membantu menjaga jantung yang sihat.

Jenis-JJenis Lemak tak jenuh

Lemak tak jenuh terdiri daripada dua jenis, iaitu:

Lemak tak jenuh tunggal

Lemak tak jenuh tunggal juga dikenali sebagai MUFA (asid lemak tak jenuh tunggal) kerana ia hanya mempunyai satu ikatan berganda. Asid lemak yang termasuk dalam jenis lemak tak jenuh tunggal adalah asid palmitoleik, asid oleik, dan asid Vacsenik.

Lemak tak jenuh ganda

Asid lemak ini juga dikenali sebagai asid lemak tak jenuh ganda (PUFA). Disebut kerana asid lemak ini mempunyai banyak ikatan berganda. Terdapat dua jenis asid yang merangkumi lemak tak jenuh ganda, iaitu asid lemak omega-3 dan asid lemak omega-6.

Asid lemak tak jenuh ganda juga mempunyai manfaat kesihatan yang baik, seperti mencegah penyakit jantung dan menyokong pertumbuhan otak.

Kebaikan Lemak Tak jenuh

Terdapat beberapa kebaikan lemak tak jenuh untuk kesihatan, iaitu:

1. Meningkatkan kolesterol baik (HDL)

Makan lemak tak jenuh dapat meningkatkan kolesterol baik (HDL) dalam darah. Dengan peningkatan kadar kolesterol HDL, risiko penyempitan dan penumpukan plak pada saluran darah akan berkurang.

2. Membantu pertumbuhan sel baru

Pengambilan makanan yang mengandungi lemak tak jenuh juga dapat mengekalkan dan membantu pembentukan sel baru. Selain itu, kandungan vitamin E yang tinggi dalam lemak ini juga diperlukan untuk menyuburkan mata, menjaga kulit yang sihat, dan menguatkan sistem imun.

3. Mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok

Menggantikan pengambilan lemak tepu dengan lemak tak jenuh dapat mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok. Lemak tak jenuh akan mengurangkan kadar kolesterol jahat (LDL) dalam darah, sehingga mencegah aterosklerosis atau penyumbatan saluran darah yang menyebabkan penyakit jantung dan strok.

4. Meningkatkan kepekaan insulin

Lemak tak jenuh juga diketahui dapat meningkatkan kepekaan insulin di dalam badan. Satu kajian mendapati bahawa pengambilan makanan yang mengandungi lemak tak jenuh selama tiga bulan dapat meningkatkan kepekaan insulin hingga 9 persen.

Jadi, pengambilan lemak tak jenuh secara berkala dapat membantu penghidap diabetes jenis 2 untuk mengawal kadar gula dalam darah mereka.

5. Membantu mengekalkan berat badan

Salah satu kelebihan pengambilan lemak tak jenuh tunggal secara berkala adalah membantu mengawal berat badan. Orang yang kerap mengambil lemak tak jenuh dan mengekalkan pengambilan kalori boleh mengalami penurunan berat badan.

Untuk memenuhi keperluan asid lemak tak jenuh, anda boleh makan pelbagai makanan yang kaya dengan jenis lemak ini, seperti alpukat, kacang, biji, minyak zaitun, salmon, tuna, dan sardin.

Walaupun lemak tak jenuh mempunyai banyak manfaat untuk tubuh, anda tetap disarankan untuk tidak meminumnya secara berlebihan. Jumlah pengambilan lemak tak jenuh tunggal yang disyorkan untuk orang dewasa adalah sekitar 50-65 gram sehari.

Sekiranya anda mempunyai keadaan perubatan tertentu, berjumpa dengan doktor anda untuk menentukan jenis makanan dan jumlah pengambilan lemak tak jenuh yang sesuai dengan keadaan anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found