Kesihatan

Allylestrenol - Faedah, dos dan kesan sampingan

Allylestrenol adalah ubatuntuk mencegah keguguran, kerana tahap rendah hormon progesteron. Untuk mengelakkan keguguran, allylesrenol bertindak sebagai pengganti hormon progesteron di dalam badan.

Allylestrenol berfungsi seperti progesteron hormon semula jadi yang membantu menyiapkan rahim untuk menerima telur yang disenyawakan, dan membantu mengurangkan risiko keguguran dan mengekalkan kehamilan. Allylestrenol juga boleh digunakan untuk mencegah kelahiran pramatang atau keguguran berulang.

tanda dagangan allylesrenol: Alyrenol, Gravynon, Nobor, Obstanon, Preabor, Pregtenol, Pregnabion, Pregnolin, Premaston, Prenol, Prestrenol

Apa ituAllylestrenol

kumpulanUbat preskripsi
KategoriTerapi penggantian progesteron
ManfaatMencegah keguguran yang disebabkan oleh kekurangan hormon progesteron
Dimakan olehMatang
Allylestrenol untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N:Tidak dikategorikan.

Allylestrenol tidak diketahui sama ada boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatTablet

Amaran Sebelum Mengambil Allylestrenol

Allylestrenol hanya boleh digunakan mengikut preskripsi doktor. Sebelum mengambil allylesrenol, anda perlu memperhatikan perkara berikut:

 • Jangan mengambil allylesrenol jika anda alah kepada ubat ini. Sentiasa beritahu doktor anda mengenai alahan yang anda alami.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai penyakit hati. Allylestrenol tidak boleh digunakan pada pesakit dengan gangguan hati yang teruk.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengalami pendarahan faraj di luar kitaran haid, gangguan mental, tumor payudara, barah payudara, epilepsi, diabetes, migrain, asma, darah tinggi, penyakit jantung, strok, atau pernah mengalami serangan jantung.
 • Jangan memandu kenderaan atau mengendalikan mesin berat semasa anda mengambil allylesrenol, kerana ubat ini dapat mengurangkan kepekatan.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat lain, termasuk makanan tambahan, atau produk herba.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami overdosis, reaksi alahan ubat, atau kesan sampingan yang lebih serius setelah mengambil allylesrenol.

Dos dan Peraturan Penggunaan Allylestrenol

Dos allylesrenol yang biasa diberikan oleh doktor untuk mencegah keguguran adalah 5 mg, 3 kali sehari selama 5-7 hari. Tempoh rawatan boleh dilanjutkan mengikut keadaan pesakit.

Cara Mengambil Allylestrenol Dengan Betul

Ikuti nasihat doktor dan baca maklumat yang tertera pada pakej ubat sebelum mengambil allylesrenol. Jangan menambah atau mengurangkan dos tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Allylestrenol boleh diambil sebelum atau selepas makan. Walau bagaimanapun, untuk mengelakkan gangguan pencernaan, ubat ini boleh diambil bersama makanan atau selepas makan.

Gunakan air kosong untuk menelan tablet allylesrenol. Dianjurkan untuk mengambil allylesrenol pada waktu yang sama setiap hari supaya kesan ubat dimaksimumkan dan risiko kesan sampingan lebih rendah.

Sekiranya anda terlepas jadual pengambilan ubat secara tidak sengaja, segera ambil ubat tersebut sekiranya waktu rehat dengan jadual seterusnya tidak terlalu dekat. Sekiranya sudah dekat, abaikan dan jangan gandakan dos.

Simpan allylesrenol di tempat tertutup pada suhu bilik dan jangan beku. Elakkan panas, tempat lembap, dan cahaya matahari langsung. Jauhi dari kanak-kanak.

Interaksi Allylestrenol dengan Ubat-ubatan Lain

Tidak ada kesan interaksi yang tepat apabila allystrenol digunakan dengan ubat lain. Walau bagaimanapun, kandungan progesteron di dalamnya dapat berinteraksi dengan beberapa jenis ubat, seperti ciclosporin, ketoconazole, carbamazepine, phenytoin, atau phenobarbital. Untuk selamat, selalu beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat lain.

Kesan Sampingan dan Bahaya Allylestrenol

Kesan sampingan yang mungkin timbul selepas mengambil allylesrenol adalah:

 • Sakit kepala atau migrain
 • Gangguan visual, termasuk proptosis atau penglihatan berganda
 • Mual
 • Gag

Selain itu, allystrenol adalah progesteron sintetik. Penggunaan progesteron juga dapat menyebabkan beberapa kesan sampingan, seperti sakit perut, perubahan selera makan, kenaikan berat badan, edema, kelemahan, mengantuk, sukar tidur, gangguan mood, atau perubahan dalam kitaran haid.

Lakukan pemeriksaan kepada doktor sekiranya aduan di atas tidak mereda atau malah bertambah buruk. Segera berjumpa doktor jika anda mengalami simptom alergi ubat yang boleh dicirikan oleh ruam kulit gatal, kesukaran bernafas, atau pembengkakan muka, mata, atau bibir, setelah mengambil allylesrenol.