Kesihatan

Selalunya Terlupa Sekejap? Mungkin Anda Mempunyai Otak Kabus

Adakah anda sering lupa sebentar untuk melakukan sesuatu atau membincangkan sesuatu? Berhati-hati! Mungkin anda mengalami kabus otak. Keadaan ini boleh dialami oleh sesiapa sahaja dan pada bila-bila masa. Penyebabnya juga berbeza-beza, mulai dari tekanan, keletihan atau kurang tidur, hingga demensia.

kabus otak atau kabut otak adalah keadaan di mana seseorang merasa sukar untuk menumpukan perhatian dan tidak dapat memberi tumpuan ketika memikirkan sesuatu. kabus otak bukanlah penyakit, tetapi gejala keadaan atau penyakit tertentu yang boleh mempengaruhi kemampuan seseorang untuk berfikir dan mengingat.

Sebaris Sebab Kabus Otak

Semasa mengalami kabus otak, seseorang dapat mengalami gangguan fungsi kognitif, seperti kesukaran berfikir dengan jelas, kurang tumpuan, tidak dapat fokus, dan mudah dilupakan.

Keluhan ini cenderung muncul sekali-sekala, dan orang yang mengalaminya dapat kembali ke pemikiran normal seperti biasa setelah beberapa waktu. Walau bagaimanapun, dalam kes tertentu, kabus otak kelihatan lebih kerap mengganggu aktiviti dan kehidupan penghidap.

Terdapat pelbagai sebab kabus otak Apa yang perlu anda ketahui termasuk:

1. Kekurangan rehat

Kurang tidur, sering bangun lewat, atau kualiti tidur yang buruk dapat mempengaruhi fungsi otak. Akibatnya, kurang tidur atau masalah tidur yang lain dapat memperburuk daya tumpuan anda dan menyukarkan anda berfikir. Penyelidikan juga menunjukkan bahawa orang yang sering tidak mendapat cukup tidur atau tidur kurang nyenyak lebih cenderung mengalami diabetes kabus otak.

Agar otak berfungsi dengan optimum, pastikan anda mendapat tidur yang cukup dan berkualiti setiap hari. Sekiranya anda adalah orang yang mengalami masalah tidur atau mengalami insomnia, cubalah memohon kebersihan tidur, jauhi alat, dan elakkan minum minuman berkafein sebelum tidur.

2. Perubahan hormon

Perubahan hormon, seperti ketika wanita mengalami menopaus, juga dapat memicu bermulanya menopaus kabus otak. Apabila menopaus berlaku, tahap hormon progesteron dan estrogen dalam tubuh wanita akan mengalami perubahan.

Ini boleh mempengaruhi memori dan fungsi otak untuk sementara waktu, sehingga wanita yang mengalaminya dapat menjadi pelupa atau lebih mudah terkena jangkitan kabus otak.

3. Tekanan dan kemurungan

Rasa tertekan dan tertekan sesekali adalah perkara biasa dan normal dalam kehidupan seharian. Namun, jika anda merasa cemas, sedih, atau putus asa selama berminggu-minggu atau bahkan berbulan-bulan, kemungkinan besar anda mengalami tekanan kronik.

Anda perlu tahu bahawa tekanan kronik dapat meningkatkan risiko pelbagai masalah kesihatan, mulai dari tekanan darah tinggi, sistem kekebalan tubuh yang lemah, hingga gangguan mental tertentu, seperti kemurungan, dan penurunan fungsi otak.

Fungsi otak yang terganggu akibat tekanan boleh menyebabkan keluhan kesukaran berfikir dengan jelas, mudah lupa, dan sukar menumpukan perhatian. Inilah sebab mengapa tekanan yang teruk boleh menyebabkan kabus otak.

4. Kekurangan pengambilan tertentu

Diet yang tidak sihat boleh menyebabkan tubuh anda kekurangan nutrien tertentu. Ini dapat meningkatkan risiko anda mengalami kabus otak.

Penyelidikan menunjukkan bahawa orang yang kekurangan nutrien tertentu, seperti protein, zat besi, vitamin B-kompleks, vitamin E, antioksidan, dan omega-3, mempunyai risiko lebih tinggi terkena demensia dan demensia. kabus otak. Selain itu, reaksi alahan terhadap jenis makanan tertentu juga dikatakan dapat meningkatkan risiko seseorang mendapatnya kabus otak.

5. Kesan sampingan ubat

Setiap ubat mempunyai kesan sampingannya sendiri. Beberapa jenis ubat, seperti ubat antikolinergik, ubat penenang, antidepresan, dan pil tidur, diketahui mempengaruhi prestasi saraf otak dan bahan kimia di otak (neurotransmitter).

Kesan ini boleh mencetuskan penampilan kabus otak dan aduan lain, seperti mengantuk dan perubahan mood. Ubat-ubatan lain, seperti kemoterapi, juga sering menyebabkan kabus otak.

Sekiranya anda merasa kabus otak setelah mengambil ubat-ubatan tertentu, berjumpa dengan doktor anda, sehingga anda boleh beralih ke jenis ubat lain atau mendapatkan dos yang lebih rendah untuk mencegah gejala ini berulang.

6. Keadaan perubatan tertentu

Terdapat banyak keadaan perubatan atau penyakit yang boleh menyebabkan gejala kabus otak, misalnya penyakit autoimun, penuaan, keletihan, dan gangguan mental. Selain itu, penyakit lain, seperti sindrom keletihan kronik, anemia, demensia, dan jangkitan virus Corona atau COVID-19, juga boleh menyebabkan kabut otak. kamu tahu.

Inilah Cara Mengatasi Kabus Otak

Penyelenggaraan kabus otak benar-benar bergantung kepada apa penyebabnya. Sekiranya kabut otak anda disebabkan oleh keadaan perubatan tertentu, seperti anemia, rawatan untuk anemia dengan suplemen zat besi boleh menjadi penyelesaiannya.

Di samping itu, ada beberapa cara yang boleh anda lakukan di rumah untuk mengatasi kabus otak, itu dia:

  • Cuba dapatkan tidur yang cukup 7-9 jam sehari.
  • Menguruskan tekanan dengan baik.
  • Hadkan atau jauhi minuman berkafein dan alkohol.
  • Tetap aktif bersenam dengan kerap.
  • Menjaga fungsi dan kesihatan otak dengan melakukan latihan otak, misalnya bermain teka-teki atau bermain muzik.
  • Pengambilan makanan berkhasiat yang kaya dengan antioksidan, vitamin dan mineral, protein, dan omega-3, seperti buah-buahan dan sayur-sayuran, kacang-kacangan, ikan, telur, dan susu.

kabus otak apa yang berlaku sekali sekala masih boleh dianggap normal. Namun, jika ini kerap berlaku atau bertambah buruk dan menyukarkan anda bekerja, belajar, atau menjalankan aktiviti harian, anda harus segera berjumpa doktor.

kabus otak Ini mungkin disebabkan oleh keadaan perubatan yang lebih serius. Keadaan ini harus segera dirawat oleh doktor agar tidak bertambah buruk dan sukar diatasi.