Kesihatan

Omphalocele - Gejala, sebab dan rawatan

Omphalocele atau omphalocele adalah gangguan kelahiran yang dicirikan oleh penonjolan organ yang ada di dalam rongga perut bayi, seperti perut, usus, dan hati, melalui pusar. Omphalocele boleh terpengesanan sejak mengandung atau hanya dilihat ketika bayi dilahirkan.

Omphalocele adalah kecacatan kelahiran yang jarang berlaku. Hasil kajian menunjukkan omphalocele berlaku pada 1 dalam 5,000-10,000 kelahiran. Omphalocele sering dikelirukan dengan gastroschisis. Sebenarnya, kedua-duanya adalah gangguan yang berbeza.

Perbezaannya adalah pada omphalocele, organ yang keluar ditutupi oleh membran; sedangkan dalam gastroschisis, organ yang keluar tidak dilindungi oleh membran membran.

Gejala dan Tanda Omphalocele

Omphalocele mudah dikenali kerana gejalanya cukup jelas, iaitu pembuangan organ di perut melalui lubang pusar. Organ yang keluar dari pusar ditutup oleh membran pelindung.

Pada omphalocele ringan, lubang yang terbentuk tidak terlalu besar, sehingga hanya satu organ atau sebahagian usus sahaja yang keluar. Namun, dalam kes yang teruk di mana lubang yang terbentuk cukup besar, usus, hati, pundi kencing, perut, dan testis juga dapat keluar.

Bila hendak berjumpa doktor

Sekiranya anda hamil, periksa kehamilan anda secara berkala kepada pakar obstetrik. Selain menjaga kehamilan yang sihat, penjagaan pranatal dapat mengesan sama ada janin mempunyai omphalocele.

Sekiranya janin diketahui mempunyai omphalocele, doktor akan mengesyorkan agar pemeriksaan kehamilan lebih kerap dilakukan. Tujuannya adalah untuk memantau perkembangan janin dan merancang kaedah kelahiran yang sesuai untuk keadaan ibu dan janin yang sedang hamil.

Punca Omphalocele

Omphalocele berlaku kerana kelainan pada perkembangan janin. Semasa perkembangan janin, tepat pada kehamilan 6-10 minggu, usus dan organ dalaman, seperti hati, pundi kencing, perut, ovari, atau testis, menonjol ke pusar.

Organ yang menonjol akan memasuki rongga perut ketika usia kehamilan memasuki minggu ke-11. Walau bagaimanapun, pada bayi dengan omphalocele, usus dan organ ini tidak memasuki rongga perut.

Tidak diketahui dengan tepat apa yang menyebabkan omphalocele. Walau bagaimanapun, keadaan ini disyaki berkaitan dengan perubahan (mutasi) atau kelainan pada gen atau kromosom.

Faktor risiko omphalocele

Walaupun penyebab sebenar omphalocele tidak diketahui, ada beberapa faktor yang diketahui meningkatkan risiko menghidapi keadaan ini, termasuk:

 • Kebiasaan mengambil alkohol dalam jumlah berlebihan semasa mengandung.
 • Kebiasaan merokok lebih daripada 1 bungkus sehari semasa kehamilan.
 • Menggunakan antidepresan SSRI (perencat pengambilan serotonin selektif) semasa mengandung.
 • Menjadi gemuk semasa mengandung.

Bayi dengan omphalocele juga sering mengalami gangguan genetik, seperti sindrom Turner, sindrom Patau (trisomi 13), sindrom Edward (trisomi 18), sindrom Down (trisomi 21), sindrom Beckwith-Wiedemann, dan kelainan kongenital tulang belakang, jantung, dan tulang.penyakit pencernaan.

Diagnosis omphalocele

Omphalocele dapat dikesan dengan ultrasound kehamilan, terutama pada trimester kehamilan kedua dan ketiga. Sekiranya omphalocele dikesan, doktor akan melakukan beberapa siri pemeriksaan pada janin, seperti: gema janin, iaitu ultrasound untuk melihat fungsi dan gambar jantung pada janin, ultrasound untuk melihat buah pinggang, dan ujian genetik.

Pada bayi baru lahir, omphalocele akan dilihat melalui pemeriksaan fizikal. Sekiranya bayi dilahirkan dengan omphalocele, doktor juga akan melakukan pemeriksaan sokongan, seperti sinar-X, untuk melihat apakah terdapat kelainan pada organ lain.

Rawatan Omphalocele

Omphalocele dirawat dengan pembedahan. Masa operasi ini bergantung pada keadaan bayi dan tahap keparahan omphalocele.

Pada omphalocele ringan, pembedahan akan dilakukan sebaik sahaja bayi dilahirkan. Operasi ini bertujuan memasukkan organ ke dalam rongga perut.

Sekiranya omphalocele teruk, organ secara beransur-ansur akan dimasukkan ke dalam perut. Ini kerana rongga perut bayi masih di peringkat awal.

Sementara menunggu rongga perut bayi berkembang, doktor akan melakukan rawatan berikut:

 • Letakkan bayi di dalam inkubator agar suaminya tetap hangat.
 • Pasang alat pernafasan atau ventilator.
 • Beri cecair dan makanan melalui IV.
 • Masukkan tiub nasogastrik untuk menyedut cecair dan udara dari rongga perut.
 • Memohon krim antibiotik pada membran yang melapisi organ di luar perut untuk mencegah jangkitan bakteria.
 • Meliputi organ yang keluar dengan penghalang pelindung khas untuk mengelakkan dehidrasi.

Setelah rongga perut bayi berkembang, pembedahan akan dilakukan lagi untuk memasukkan organ yang keluar, kemudian lubang di mana organ keluar akan ditutup dan dijahit.

Komplikasi Omphalocele

Omphalocele boleh menyebabkan sejumlah komplikasi, sebelum dan selepas bayi dilahirkan. Komplikasi ini merangkumi:

 • Kelewatan perkembangan.
 • Kesukaran makan dan bernafas.
 • Jangkitan kerana pecahnya membran pelindung organ.
 • Kematian tisu pada organ yang keluar dari pusar kerana kekurangan bekalan darah.

Pencegahan Omphalocele

Untuk mengurangkan risiko omphalocele, wanita hamil disarankan untuk melakukan pemeriksaan rutin dengan pakar kandungan, mengamalkan gaya hidup yang sihat, dan tidak minum ubat tanpa terlebih dahulu berjumpa doktor.

Beberapa langkah yang dapat diambil untuk menerapkan gaya hidup sihat untuk pencegahan omphalocele adalah:

 • Makan makanan berkhasiat yang seimbang.
 • Ambil vitamin atau makanan tambahan yang ditetapkan oleh doktor anda, termasuk asid folik.
 • Jangan merokok dan minum minuman beralkohol.
 • Mengekalkan berat badan yang ideal.