Keluarga

Cara Membanteras Bayi Dengan Betul

Bayi kadang kala mengalami kembungselepas memberi makan. Agar dia tidak ribut, oIbu bapa perlu mengetahui cara melahirkan bayi mereka dengan cara yang betul untuk meredakan keluhan ini. Sekiranya dilakukan dengan cara yang salah, bukannya bersendawa, bayi akan merasa lebih tidak selesa.

Semasa bayi menyusu, udara dapat ditelan dan terperangkap di saluran pencernaan. Udara yang terperangkap ini boleh menyebabkan bayi meludah, kembung, dan ribut kerana kolik.

Bersendawa bayi anda dapat membantu mengeluarkan udara dan mencegah masalah ini berlaku, sehingga bayi anda dapat menyusu lebih lama dan tidur lebih lena.

Berapa kerap Bayi Perlu Disketawa dan bagaimana?

Sebenarnya, tidak ada peraturan yang menghendaki ibu untuk melahirkan bayi mereka selepas setiap kali menyusui. Sebilangan bayi perlu dilahirkan secara berkala, tetapi ada juga yang tidak. Anda boleh mencuba melahirkan anak anda jika dia kelihatan tidak selesa semasa atau selepas makan, atau jika dia tiba-tiba bangun dari tidur dan rewel. Ini mungkin disebabkan oleh kolik atau kembung.

Terdapat beberapa posisi yang boleh anda cuba untuk membungkus anak kecil anda, iaitu:

1. Kedudukan dibawa tegak

Duduk tegak dan pegang si kecil menghadap anda. Letakkan dagu bayi anda di bahu anda, dan sokong badannya dari bawah dengan satu tangan. Kemudian, gunakan tangan ibu yang lain untuk menggosok atau menepuk punggung si kecil dengan perlahan dan lembut.

2. Kedudukan duduk

Duduklah anak kecil anda di pangkuan ibu anda. Sokong badannya dengan memegang dagunya dan menyokong dadanya dengan pangkal tapak tangan. Cuba pegang dagu si kecil anda, bukan memegang lehernya. Dengan tangan anda yang lain, tepuk atau gosokkan punggung si kecil dengan lembut.

3. Kedudukan rawan

Letakkan anak kecil anda di lengan atau pangkuan anda dalam keadaan rawan. Sokong dan letakkan kepala lebih tinggi daripada badan, atau letakkan badan bayi dengan condong 45 °, kemudian tepuk atau gosokkan punggungnya dengan lembut.

Cubalah tiga kaedah di atas dan gunakan kedudukan yang paling selesa untuk anda dan si kecil. Pastikan badan bayi anda lurus (tidak melengkung atau bengkok) supaya udara dapat keluar dengan mudah. Jangan lupa menadah tangan ketika menepuk punggung supaya tidak bertepuk tangan terlalu keras.

Perkara yang perlu diberi perhatian semasa melahirkan bayi

Melumurkan anak kecil anda tidak perlu terlalu lama, lakukan langkah di atas selama 1-2 minit atau sehingga si kecil anda bersendawa. Ini bermaksud, jika dia tidak bersendawa hingga 2 menit, Anda tidak perlu melanjutkan. Tetapi jika anak kecil anda masih kelihatan tidak selesa atau rewel, cubalah bersendawa lagi di posisi lain.

Juga, membasuh bayi anda boleh membuatnya muntah. Jadi, sediakan tuala atau kain ketika membasuh anak kecil anda, Bun.

Terdapat kajian yang menunjukkan bahawa kebiasaan melahirkan bayi tidak dapat mencegah kolik, malah meningkatkan risiko bayi meludah. Walaupun begitu, penyelidikan pada skala yang lebih besar dan lebih terperinci masih diperlukan untuk membenarkan ini.

Sekiranya anak kecil anda masih kolik atau rewel setelah bersendawa, cubalah membaringkannya dan mengurut perlahan perutnya. Selain itu, Ibu juga dapat menggerakkan kedua kaki si Kecil seperti mengayuh basikal.

Namun, jika semua kaedah di atas masih tidak berfungsi untuk menenangkan si kecil atau membuatnya lebih rewel, anda harus membawa si kecil anda ke pakar pediatrik untuk diperiksa dan diberi rawatan jika perlu.

Ditulis oleh:

dr. Michael Kevin Robby Setyana

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found