Keluarga

Bilakah Bayi Boleh Dibawa Dengan Pesawat?

Sekiranya anda mesti pergi ke tempat yang jauh dengan kapal terbang tetapi tidak dapat meninggalkan anak kecil anda yang masih bayi, anda tidak perlu risau. Bayi boleh menaiki kapal terbang, Macam mana boleh jadi, Roti. Beberapa syarikat penerbangan malah membenarkan bayi yang baru lahir dibawa dengan pesawat. kamu tahu! Namun, ada perkara yang perlu diberi perhatian.

Sebenarnya, tidak ada peraturan yang pasti mengenai membawa bayi di pesawat. Sama ada bayi boleh menaiki pesawat bergantung pada usia dan keadaan kesihatan bayi, serta peraturan syarikat penerbangan.

Ini adalah usia yang sesuai untuk bayi dapat menaiki kapal terbang

Perjalanan dengan kapal terbang dianggap selamat sekiranya bayi dalam keadaan sihat. Sebilangan doktor mengesyorkan menunggu sehingga bayi berusia 4-6 minggu. Walau bagaimanapun, beberapa syarikat penerbangan membenarkan bayi melakukan perjalanan melalui udara dari usia 2 hari.

Sekiranya anak kecil anda dilahirkan sebelum waktunya, jangan terburu-buru untuk membawanya pergi dengan kapal terbang, OK, Bun. Bayi yang dilahirkan sebelum waktunya dibenarkan melakukan perjalanan udara sekurang-kurangnya 1-2 minggu selepas tarikh lahir, bukan tarikh dilahirkan.

Pada dasarnya, bayi mempunyai sistem imun yang belum matang, jadi mereka sangat mudah diserang penyakit. Tambahan lagi, si kecil anda mungkin belum menjalani semua vaksinasi.

Pesawat ini telah menutup peredaran udara. Ini dikhuatiri akan meningkatkan risiko jangkitan pada bayi, terutama jika orang lain sakit di dalam pesawat. Selain itu, perubahan tekanan udara ketika pesawat berada pada ketinggian tertentu juga dapat membuat telinga bayi sakit dan membuat bayi rewel, atau sukar bernafas.

Sebelum membawa anak kecil anda ke dalam pesawat, anda juga disarankan untuk memeriksa keadaan kesihatannya dengan doktor terlebih dahulu. Beberapa syarikat penerbangan malah meminta ibu bapa memasukkan surat doktor yang menyatakan bahawa bayi dalam keadaan sihat untuk perjalanan udara.

Petua untuk membawa bayi menaiki kapal terbang

Supaya anda dan si kecil dapat menikmati perjalanan menaiki kapal terbang dengan selesa, lakukan petua berikut:

  • Pilih jadual penerbangan yang sesuai untuk si kecil anda, yang sesuai dengan waktu tidur mereka. Dengan cara itu, si kecil dapat tidur dengan tenang di dalam kapal terbang.
  • Pesan tempat duduk bayi tambahan, terutamanya jika anak kecil anda cukup besar.
  • Pakai pakaian yang selesa untuk si kecil anda dan tutupi semasa perjalanan sekiranya suhu pesawat cukup sejuk.
  • Letakkan peralatan anak kecil anda dalam satu beg, seperti menukar pakaian, lampin, tisu basah dan kering, selimut atau serbet, alat pacu bayi, dan ubat-ubatan untuk memudahkan anda ketika mencarinya. Bawa beg bersama anda ke kabin pesawat.
  • Bawa dan bawa anak kecil anda berjalan-jalan di sepanjang lorong pesawat apabila tali pinggang keledar dapat dilepaskan dan keadaan memungkinkan.
  • Menyusui si kecil atau memberi makanan ringan ketika berlepas atau mendarat, sehingga telinga anak kecil anda tidak sakit kerana perubahan tekanan udara di pesawat.

Semasa berada di dalam pesawat, memegang si kecil akan memudahkan anda menenangkan atau mengajaknya bermain. Di samping itu, anda juga dapat menjimatkan kos satu tempat duduk kapal terbang.

Walau bagaimanapun, tidak boleh digendong bayi anda sepanjang masa. Ini boleh membahayakan sekiranya berlaku pergolakan atau pendaratan kecemasan yang membuang anak kecil anda dari pangkuan. Oleh itu, anda lebih baik menempah satu kerusi lagi untuk kerusi kereta Sedikit, tetapi pastikan terlebih dahulu dasar syarikat penerbangan mengenai perkara ini.

Bayi boleh menaiki kapal terbang, tetapi ada perkara yang perlu anda perhatikan dan pertimbangkan sekiranya anda ingin membawa anak kecil anda pergi dengan kapal terbang. Pastikan terlebih dahulu kepada doktor bahawa keadaan kesihatan Si Kecil cukup sihat untuk melakukan perjalanan melalui udara. Sekiranya tidak digalakkan, anda boleh memilih jenis pengangkutan lain yang sesuai untuk si kecil anda.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found