Kesihatan

Menstruasi Pertama Tidak Datang, Kenali Sebabnya

Haid pertama biasanya adalah saat yang anda nantikan anak perempuan, sebagaitandadia telah memasuki zaman remaja. Tetapi, bagaimana jika Haid tidak datang kepada anak anda? Mari kita ketahui sebab dan penyelesaian.

Kanak-kanak perempuan pada umumnya akan mengalami haid pertama pada usia 10-15 tahun. Menjelang haid pertama, kanak-kanak perempuan biasanya akan mengalami tanda-tanda akil baligh, seperti payudara yang tumbuh atau rambut halus di sekitar faraj terlebih dahulu.

Faktor Penyebab Telambat Menstruasi Pertama

Kelewatan haid pertama pada kanak-kanak perempuan biasanya disebabkan oleh beberapa faktor, termasuk:

 • Tekanan berlebihan

  Salah satu faktor yang boleh menyebabkan kelewatan haid pertama adalah tekanan. Tekanan yang dialami semasa akil baligh biasanya disebabkan oleh kerja rumah, masalah keluarga atau perselisihan dengan rakan sebaya.

 • Berlebihan atau kurang berat badan

  Mari cuba periksa berat badan anak anda. Berat terlalu sedikit atau terlalu banyak boleh mempengaruhi hormon kesuburan. Oleh itu, penting untuk mengekalkan berat badan.

 • faktor keturunan

  Perkara lain yang tidak kurang berpengaruh adalah keturunan. Cuba lihat pengalaman Ibu atau ahli keluarga yang lain, pada usia berapa mereka mengalami haid pertama. Sekiranya ahli keluarga anda mengalami kelewatan semasa haid pertama, ini juga boleh berlaku pada anak perempuan anda.Faktor keturunan juga boleh mempengaruhi kanak-kanak perempuan melalui tempoh akil baligh yang berbeza.

 • Senaman yang berlebihan

  Kanak-kanak perempuan yang aktif dalam sukan cenderung mempunyai tempoh pertama yang lebih lama. Ini biasanya berlaku pada ballerina, pelari atau atlet dalam sukan lain. Ini kerana senaman yang berlebihan dapat menyebabkan tubuh memerlukan lebih sedikit lemak dan kalori, sehingga menurunkan hormon kesuburan.

 • Mengambil ubat atau ramuan herba

  Beberapa jenis ubat boleh mempengaruhi hormon kesuburan, termasuk ubat antidepresan dan alergi. Selain itu, ramuan herba seperti herba juga boleh memberi kesan lolo. Oleh itu, mulai sekarang, perhatikan ramuan dalam ramuan herba yang mungkin dimakan oleh anak perempuan anda.

Secara amnya, setelah mendapat haid pertama, adalah normal bagi kanak-kanak perempuan untuk haid selama 3-5 bulan. Kitaran haid akan normal kira-kira dua tahun selepas haid pertama berlaku.

Cara Mengatasi Kehamilan yang Terlambat

Bagi anak perempuan anda, yang mungkin telah melewatkan tempoh pertamanya, tidak perlu risau. Terdapat beberapa cara yang boleh dilakukan untuk mendorong haid pertama.

Cuba minta anak perempuan anda bersenam secara teratur dan menjalani gaya hidup sihat untuk mengekalkan berat badannya. Di samping itu, disarankan untuk minum minuman dan makanan yang kaya dengan kalsium, seperti susu, yogurt, bayam, tahu, jus oren.

Sekiranya sehingga usia 16 tahun, anak perempuan anda tidak mengalami haid pertamanya, anda harus segera berjumpa doktor. Doktor boleh melakukan pemeriksaan untuk mengetahui penyebabnya, dan memberikan rawatan sekiranya diperlukan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found