Kesihatan

Azaleic Acid - Manfaat, dos dan kesan sampingan

Asid Azaleic adalah ubat untuk jerawat dan rosacea. Asid Azaleic boleh didapati dalam bentuk krim dan gel dan bertujuan untuk orang dewasa dan kanak-kanak berumur 12 tahun ke atas.

Asid Azaleic mengandungi sifat antibakteria dan anti-radang, menjadikannya sesuai untuk merawat masalah kulit, seperti jerawat dan rosacea. Ubat ini berfungsi dengan mengurangkan pembengkakan dan kemerahan pada rosacea, serta membunuh bakteria penyebab jerawat dan mengurangkan pengeluaran keratin yang menyebabkan jerawat.

Tanda dagangan asid Azaleik: AV F AZA, AVZ, AZA 20, Zeliris, Zelface

Apakah Asid Azaleic?

kumpulanAsid dikarboksilik
KategoriUbat preskripsi
ManfaatRawat jerawat dan rosacea
Dimakan olehOrang dewasa dan kanak-kanak 12 tahun
Asid Azaleic untuk wanita hamil dan menyusuiKategori B: Kajian haiwan tidak menunjukkan risiko kepada janin, tetapi tidak ada kajian terkawal pada wanita hamil.

Asid Azaleic dapat diserap ke dalam susu ibu. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan ubat ini tanpa berunding terlebih dahulu dengan doktor anda.

Bentuk ubatKrim & gel

Amaran Sebelum Menggunakan Asid Azaleat:

 • Jangan gunakan asid azaleik jika anda mempunyai alahan terhadap ubat ini.
 • Jangan simpan atau gunakan asid azaleik berhampiran sumber panas, kerana ubat ini mudah terbakar.
 • Jangan merokok semasa menggunakan ubat ini. Sekiranya anda ingin merokok selepas menggunakan ubat ini, tunggu sebentar.
 • Beritahu doktor mengenai sejarah perubatan anda, terutamanya jika anda pernah menghidap asma.
 • Beritahu doktor anda jika anda hamil, menyusu, atau merancang kehamilan.
 • Beritahu doktor anda bahawa anda mengambil asid azaleik sebelum menjalani pembedahan.
 • Segera berjumpa doktor jika selepas beberapa minggu keadaannya tidak bertambah baik atau bertambah buruk.
 • Segera berjumpa doktor sekiranya reaksi alahan berlaku pada kulit setelah menggunakan asid azaleik.

Dos dan Peraturan Penggunaan Asid Azaleat

Asid Azaleic akan diberikan oleh doktor. Dos asid azaleik yang akan diberikan bergantung kepada keadaan yang dialami oleh pesakit. Berikut adalah penjelasan mengenai dos umum asid azaleik:

 • Keadaan: jerawat

  Bentuk dos: krim 20% atau gel 15%

  Orang dewasa dan kanak-kanak 12 tahun: sapukan 2 kali sehari (pagi dan malam) dengan jangka masa rawatan boleh sampai 6 bulan

 • Keadaan: rosacea

  Bentuk dos: 15% gel

  Orang dewasa dan kanak-kanak 12 tahun: sapukan 2 kali sehari (pagi dan malam)

Biasanya, keadaan pesakit bertambah baik dalam masa 4-8 minggu setelah menggunakan asid azaleik. Sekiranya keadaan bertambah buruk, hentikan rawatan dan berjumpa doktor dengan segera.

Cara Menggunakan Asid Azaleat dengan Betul

Pastikan anda mengikuti arahan yang diberikan oleh doktor anda dan baca arahan pada bungkusan sebelum menggunakan asid azaleik. Ubat ini hanya digunakan untuk kulit.

Sebelum menggunakan asid azaleik, bersihkan kawasan kulit yang akan disapu dengan sabun ringan, kemudian bilas dan biarkan kering.

Goncangkan bungkusan asid azaleik sebelum digunakan. Selepas menggunakan ubat ini, basuh tangan anda dengan sabun dan air.

Jangan gunakan ubat ini lebih daripada yang disyorkan, kerana tidak akan membuat keadaan bertambah baik dengan lebih cepat. Ini sebenarnya akan meningkatkan risiko kesan sampingan.

Jangan gunakan alat solek pada wajah (solekan) sebelum asam azaleat dikeringkan.

Jangan biarkan ubat ini masuk ke mata, bahagian dalam hidung atau mulut. Sekiranya bersentuhan dengan mata, segera bilas dan berjumpa doktor.

Jangan membalut atau menutup kawasan yang telah dilumurkan dengan asid azaleik, kecuali jika diarahkan oleh doktor anda.

Simpan asid azaleat pada suhu bilik dan jauh dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Asid Azaleic dengan Ubat-ubatan Lain

Tidak diketahui sama ada terdapat kesan interaksi tertentu semasa menggunakan asid azaleik bersama dengan ubat lain. Sebagai langkah berjaga-jaga, beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, suplemen atau ramuan lain.

Namun, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan semasa menggunakan asid azaleik, iaitu:

 • Jangan sapukan ubat lain ke kawasan kulit yang telah dilumurkan dengan asid azaleik.
 • Jangan gunakan sabun dan produk penjagaan kulit yang keras atau mengandungi alkohol, rempah atau kapur.
 • Jangan makan makanan yang boleh memicu kemerahan kulit, seperti makanan pedas, minuman panas, atau minuman beralkohol.

Kesan Sampingan dan Bahaya Asid Azaleat

Asid Azaleic boleh menyebabkan kawasan kulit yang digunakan menjadi kering, mengelupas, merah, dan kesemutan atau terbakar. Kesan sampingan lain yang mungkin timbul daripada penggunaan asid azaleik adalah:

 • Demam
 • Ruam gatal
 • Kulit melepuh
 • Kerengsaan dan bengkak
 • Perubahan warna kulit

Hentikan rawatan dan berjumpa doktor jika anda mengalami gejala di atas atau mengalami reaksi alergi terhadap ubat tersebut, seperti gatal, ruam bengkak, dan kesukaran bernafas.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found