Kesihatan

Fakta di Sebalik Bahaya Minum Kopi Setiap Hari

Ramai orang mengatakan bahawa minum kopi setiap hari boleh membahayakan kesihatan. Namun, tidak sedikit juga yang berpendapat bahawa tidak ada bahaya minum kopi setiap hari. Oleh itu, yang manakah antara dua pernyataan ini benar? Mari lihat fakta di bawah.

Kopi adalah salah satu minuman paling popular di dunia. Minuman ini terdapat dalam pelbagai jenis, terdapat kopi hitam klasik atau kopi yang diseduh, kopi hijau, kopi luwak, dan kopi putih (kopi putih).

Walaupun rasanya pahit, kopi mempunyai banyak manfaat untuk kesihatan tubuh, termasuk meningkatkan stamina dan tenaga, meningkatkan kesihatan tubuh mood, melancarkan metabolisme, meningkatkan tumpuan, dan menghilangkan rasa mengantuk.

Jika dikonsumsi dalam jumlah yang sesuai, kopi juga dikatakan dapat mengurangi risiko berbagai penyakit, seperti diabetes tipe 2, penyakit Alzheimer, penyakit Parkinson, penyakit jantung, dan strok.

Fakta Perubatan berkaitan dengan Bahaya Minum Kopi Setiap Hari

Kopi memang bermanfaat untuk kesihatan, tetapi minuman ini juga mempunyai beberapa kesan sampingan, terutama jika diminum terlalu kerap atau banyak.

Berikut adalah beberapa bahaya minum kopi setiap hari yang perlu anda ketahui:

1. Menyebabkan kegelisahan

Kafein yang terkandung dalam kopi memang dapat meningkatkan kewaspadaan, konsentrasi, dan mengatasi rasa mengantuk. Namun, jika dikonsumsi terlalu kerap, terutama selama berhari-hari, kopi sebenarnya boleh menyebabkan kegelisahan dan kegelisahan.

Sekiranya tidak terhad, terlalu banyak minum kopi boleh menyebabkan anda mengalami gangguan kecemasan.

2. Menyebabkan gangguan tidur

Kafein dalam kopi adalah bahan perangsang yang dapat menjadikan prestasi otak dan saraf lebih aktif. Inilah sebabnya mengapa minuman berkafein, seperti kopi, teh, coklat, atau minuman bertenaga, dapat mencegah dan menghilangkan rasa mengantuk.

Namun, jika terlalu kerap dikonsumsi, kopi atau minuman berkafein lain boleh mengganggu kualiti tidur dan menyukarkan anda tidur. Ini dapat meningkatkan risiko anda mengalami gangguan tidur atau insomnia.

3. Menyebabkan masalah pencernaan

Pengambilan kopi setiap hari juga boleh menyebabkan pelbagai masalah pencernaan, seperti sakit perut, mual, muntah, dan pedih ulu hati. Sekiranya diminum setiap hari atau berlebihan, kopi boleh menyebabkan anda mengalami cirit-birit, pedih ulu hati, atau penyakit refluks asid (GERD).

4. Meningkatkan tekanan darah

Kafein dalam kopi boleh menyebabkan kesan sampingan dalam bentuk peningkatan tekanan darah. Jika diminum setiap hari atau terlalu banyak, kopi boleh menyebabkan tekanan darah meningkat dan bahkan berisiko menyebabkan hipertensi.

Selain itu, pengambilan kopi yang berlebihan juga dapat membuat jantung berdegup lebih cepat, menyebabkan sensasi dada yang berbeza.

5. Kesan pengambilan kafein

Apabila anda terbiasa minum kopi setiap hari, seseorang mungkin merasa sukar untuk melanggar kebiasaan tersebut.

Ini kerana mereka mungkin mengalami gejala tertentu ketika berhenti minum kopi, seperti sakit kepala, keletihan, sukar menumpukan perhatian, perubahan mood atau mood, serta gegaran atau gegaran badan. Gejala ini timbul kerana kesan dari pengambilan kafein.

6. Meningkatkan kekerapan membuang air kecil

Kopi adalah minuman yang mempunyai kesan diuretik semula jadi. Ini menjadikan minuman boleh menyebabkan anda kerap membuang air kecil dan bahkan mengalami dehidrasi, terutama jika anda tidak minum air secukupnya.

7. Mencetuskan kehilangan tulang

Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan kopi dalam jumlah yang sesuai bermanfaat untuk menjaga kesihatan dan kekuatan tulang.

Namun, sebaliknya, pengambilan kafein terlalu banyak atau terlalu banyak sebenarnya boleh mengganggu penyerapan dan metabolisme kalsium. Ini menjadikan kopi berisiko menyebabkan kehilangan tulang atau osteoporosis.

Sebagai tambahan kepada pelbagai risiko di atas, pengambilan kopi juga dapat meningkatkan risiko diabetes, terutama jika minuman ini dikonsumsi dengan gula yang terlalu banyak.

Had Selamat Jumlah Pengambilan Kopi Setiap Hari

Kopi sebenarnya cukup selamat untuk dimakan, selagi jumlahnya tidak berlebihan. Secara amnya, had selamat pengambilan kopi untuk orang dewasa ialah sekitar 4 cawan sehari atau bersamaan 400 mg kafein sehari.

Sementara itu, wanita hamil atau menyusui juga boleh mengambil kopi, tetapi hadnya lebih rendah, iaitu maksimum 200 mg kafein atau setara dengan 2 cawan kopi sehari.

Namun, untuk berada di pihak yang selamat, anda disarankan untuk tidak mengonsumsi kopi setiap hari, terutama jika anda mempunyai sejarah penyakit atau masalah kesihatan tertentu, seperti bisul perut, tekanan darah tinggi, gangguan bipolar, epilepsi., penyakit refluks asid, atau sindrom iritasi usus (IBS).

Kesimpulannya, bahaya minum kopi setiap hari ada, jika dosnya melebihi had selamat atau anda mempunyai sejarah masalah kesihatan seperti yang disebutkan di atas.

Sekiranya anda sukar untuk berhenti minum kopi atau mengalami keluhan dan masalah kesihatan tertentu setelah minum kopi, berjumpa doktor untuk mendapatkan rawatan yang tepat.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found