Kesihatan

Inilah Kepentingan Ujian Mata Awal

Melakukan ujian mata secara berkala adalah penting untuk menjaga kesihatan mata Anda.

Ujian mata tidak hanya bertujuan untuk mereka yang mempunyai masalah penglihatan. Ujian mata juga dapat mengesan pelbagai penyakit mata sebelum gejala muncul.

Ujian Mata, Untuk Apa?

Banyak masalah mata tidak mempunyai gejala atau tanda yang jelas, terutama pada peringkat awal. Inilah sebab mengapa ujian mata diperlukan. Sekiranya diagnosis diperoleh lebih awal, rawatan penyelamatan penglihatan yang tepat dan berpotensi dapat dimulakan dengan segera.

Dengan ujian mata, kita juga dapat mengetahui tanda-tanda awal keadaan kesihatan yang lain. Menurut seorang pakar oftalmologi, mata boleh bertindak sebagai petunjuk kesihatan seseorang secara keseluruhan. Pesakit dengan penglihatan kabur dapat menghidap diabetes, tumor, atau bahkan strok. Mata kering boleh menjadi tanda seseorang menghidap penyakit tiroid. artritis reumatoid, atau lupus. Pergerakan mata yang tidak biasa mungkin menunjukkan penyakit sklerosis berbilang. Walaupun mata merah dan gatal dapat menunjukkan alergi terhadap kanta lekap yang tidak disedari.

Ujian mata juga dapat dilakukan untuk mencari kerusakan pada saraf optik setelah stroke, kecederaan kepala, atau keadaan lain yang menyebabkan pengurangan aliran darah ke otak. Bagi mereka yang melamar pekerjaan dalam bidang elektronik, pengangkutan, ketenteraan, atau yang memerlukan kemampuan untuk membezakan warna, ujian kesihatan pada satu bahagian badan ini juga penting untuk dilakukan.

Bilakah Anda Perlu Menguji Mata?

Seberapa kerap seseorang harus menjalani ujian mata ditentukan oleh beberapa faktor seperti usia, kesihatan, dan adakah mereka berisiko mengalami masalah mata.

  • Bayi berumur 6-8 minggu, diperiksa untuk melihat apakah mata anak kecil anda mengikuti objek, warna, atau wajah seseorang yang menarik.
  • Bayi berumur 2-3 bulan, adakah si kecil anda berusaha mencari barang yang mereka lihat.
  • Bayi berusia 3-5 bulan, adakah si kecil mula meniru ekspresi wajah dan memperhatikan perkara-perkara.
  • Bayi berumur 6-12 bulan, adakah si kecil anda menumpukan perhatian pada perkara yang dekat dan jauh dan memperhatikan gambar dan gambar.
  • Kanak-kanak di bawah umur 3 tahun boleh diperiksa untuk masalah mata yang paling biasa seperti mata melintang, mata malas (mata malas).
  • Selepas itu, pada usia 3 hingga 5 tahun, anak dapat menjalani pemeriksaan mata yang lebih luas.
  • Sekiranya anda sudah memasuki usia sekolah, anak anda mesti memerhatikan penglihatan mereka sebelum memasuki kelas pertama sekolah rendah (1 SD). Sekiranya tidak ada gejala penyakit mata dan tidak ada riwayat keluarga masalah penglihatan, ujian mata dapat diulang setiap satu atau dua tahun. Atau lakukan ujian mata seperti yang disyorkan oleh pakar oftalmologi.
  • Orang berusia 20-an dan 30-an disarankan untuk menjalani ujian mata setiap lima hingga 10 tahun. Orang berusia 40-an hingga 54-an setiap dua hingga empat tahun.
  • Umur 55-64 tahun setiap satu hingga tiga tahun.
  • Berumur lebih dari 65 setiap satu atau dua tahun.

Perlu diingat, ujian mata mungkin lebih kerap dilakukan jika seseorang memakai cermin mata atau kanta lekap, mempunyai penyakit kronik yang boleh menyebabkan penyakit mata (seperti diabetes), dan terdapat riwayat keluarga penyakit mata.

Ayuh, jaga kesihatan anda dan lakukan ujian mata anda mulai sekarang.