Kehidupan yang sihat

Mengetatkan Payudara Selepas Menyusu Secara Semula Jadi

Ramai wanita merasakan payudara mereka menjadi kendur setelah menyusu. Untuk menegangkan payudara selepas menyusui, sebenarnya ada beberapa cara mudah dan semula jadi yang boleh anda lakukan sendiri di rumah.

Semasa mengandung, melahirkan, dan menyusu, bentuk dan saiz payudara anda cenderung berubah. Wanita hamil biasanya merasakan ukuran payudara meningkat dengan meningkatnya usia kehamilan. Namun, setelah penyusuan berakhir, ukuran payudara boleh menyusut atau bahkan kelihatan kendur.

Punca Payudara kendur selepas menyusu

Ukuran payudara ditentukan oleh jumlah tisu lemak. Semakin banyak tisu lemak di payudara, semakin besar dan padat. Ketumpatan payudara akan meningkat apabila kelenjar payudara menghasilkan susu setelah melahirkan.

Setelah penyusuan berakhir, tisu payudara akan berubah kerana susu tidak lagi dihasilkan. Inilah yang dianggap salah satu penyebab payudara tidak lagi kembali ke ukuran atau bentuk semula jadi, atau bahkan kendur.

Walau bagaimanapun, kendur payudara selepas melahirkan tidak sepenuhnya disebabkan oleh penyusuan. Ini disokong oleh bukti saintifik yang menunjukkan bahawa ukuran dan bentuk payudara juga boleh berubah pada wanita yang tidak menyusui bayinya.

Selain tidak lagi menghasilkan susu, payudara yang kendur setelah menyusui mungkin disebabkan oleh beberapa faktor, seperti:

 • Peningkatan berat badan semasa mengandung dan menyusu.
 • Penurunan berat badan secara drastik.
 • Umur. Semakin tua ibu ketika menyusu, semakin tinggi risiko perubahan bentuk payudara setelah menyusui.
 • Faktor genetik.
 • Payudara besar sebelum mengandung.
 • Tabiat merokok.

Cara Mengetatkan Payudara

Ramai wanita berpendapat bahawa senaman dapat menegangkan payudara selepas menyusui. Pada dasarnya, senaman tidak banyak mempengaruhi jumlah payudara. Ukuran payudara tidak akan meningkat hanya kerana melakukan senaman secara berkala. Sebabnya adalah kerana payudara mengandungi lemak, bukan otot, sedangkan latihan bertujuan untuk melatih otot.

Namun, pergerakan tertentu dalam sukan yang dilakukan secara teratur akan melatih otot-otot di sekitar payudara. Jenis senaman ini cukup membantu untuk mengekalkan kedudukan payudara, sehingga payudara kelihatan tegap.

Lalu, bagaimana dengan ubat herba, pil, atau krim pengencang payudara? Jangan terlalu berharap. Sehingga kini, ketiga-tiganya belum terbukti dapat mengembalikan keanjalan dan ketegasan kulit payudara.

Sekiranya anda ingin menegangkan payudara selepas menyusu, cubalah cara berikut untuk menjaga payudara anda:

 • Mengekalkan berat badan yang ideal.
 • Menggunakan coli.
 • Lakukan aktiviti fizikal atau bersenam secara berkala.
 • Berhenti merokok dan menjauhi asap rokok.
 • Makan makanan seimbang yang seimbang dan minum air secukupnya.
 • Kekalkan postur. Sekiranya anda terbiasa berdiri atau duduk dengan punggung lurus dan bahu lurus, kedudukan ini dapat membantu menyokong payudara anda, sehingga payudara anda kelihatan lebih kencang secara semula jadi.

Selain kaedah di atas, pengencangan payudara juga boleh dilakukan dengan prosedur perubatan dalam bentuk pembedahan plastik. Walau bagaimanapun, pembedahan payudara tidak selalu selamat kerana berisiko mengganggu proses penyusuan jika anda ingin mempunyai lebih banyak anak pada masa akan datang.

Perkara yang perlu anda ingat ialah kira-kira 6 bulan setelah penyusuan selesai, tisu berlemak secara semula jadi secara perlahan akan menggantikan tisu kelenjar penghasil susu di payudara. Oleh itu, payudara akan kelihatan lebih kenyang.

Sekiranya anda telah melakukan pelbagai kaedah di atas tetapi masih belum puas dengan bentuk payudara anda, cubalah berjumpa doktor untuk mendapatkan nasihat lebih lanjut.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found