Kehidupan yang sihat

Mereka mengatakan tidur siang membuat anda gemuk, perhatikan fakta

Terdapat anggapan dalam masyarakat bahawa tidur siang menjadikan anda gemuk. Sebenarnya ada pelbagai faedah tidur siang yang dapat anda rasakan. Sebenarnya, faedah tidur siang melebihi kesan negatif yang mungkin berlaku.

Menurut penyelidikan, tidur siang dapat membuat anda merasa lebih santai, mood (mood) untuk bersikap positif, mengurangkan keletihan, meningkatkan kewaspadaan, dan meningkatkan prestasi badan. Di samping itu, masih banyak faedah yang dapat anda rasakan di sebalik kebiasaan tidur di siang hari.

Fakta mengenai Tabiat Tidur

Untuk menjawab anggapan bahawa benar bahawa tidur siang menjadikan anda gemuk, adalah idea yang baik untuk mempertimbangkan fakta penting berikut dari tidur siang:

 • Mengatasi kekurangan tidur

  Menurut penyelidikan, tidur siang dapat digunakan sebagai solusi untuk mengatasi kekurangan tidur. Tidur 15-20 minit sudah cukup untuk menyegarkan badan dan meningkatkan kewaspadaan, tenaga, dan prestasi motor.

 • Meningkatkan fungsi memori

  Kajian menunjukkan bahawa tidur selama 5 minit dapat meningkatkan fungsi memori. Ini disokong oleh kajian lain yang mengatakan tidur kurang dari 30 minit dapat meningkatkan kewaspadaan badan, prestasi, dan kemampuan belajar.Selain itu, tidur siang selama 30-60 minit dapat membantu meningkatkan ingatan dan kreativiti dan membantu menghafal perbendaharaan kata atau mengingat arah. Akhirnya, tidur selama 60-90 minit dianggap berperanan dalam membuat hubungan baru di otak dan menyelesaikan masalah kreatif.

 • Menurunkan tekanan darah

  Satu kajian menunjukkan bahawa tidur siang dapat menurunkan tekanan darah. Melihat sejumlah manfaat yang dapat dirasakan, anda tidak perlu risau jika anda mempunyai kebiasaan tidur siang. Perkara yang paling penting ialah anda tidur siang mengikut keperluan dan tidak terlalu lama.

Waktu Tidur Ideal

Walaupun mempunyai sejumlah faedah, tidur siang tidak boleh terlalu lama. Kerana tidur lebih dari 30 minit sebenarnya boleh menyebabkan inersia tidur, iaitu gangguan kognitif yang berlaku setelah bangun tidur. Selain itu, tidur lebih dari satu jam dikhuatiri akan meningkatkan risiko diabetes jenis 2 hingga 46%.

Menurut kajian lain, tidur lebih dari 90 minit dianggap meningkatkan risiko sindrom metabolik sebanyak 50%. Sindrom metabolik merangkumi keadaan seperti tekanan darah tinggi, kolesterol tinggi, gula darah tinggi, dan lemak berlebihan di pinggang.

Untuk mendapatkan tidur maksimum, dengan baik, dan tanpa menyebabkan rasa mengantuk yang lebih dalam, anda boleh menggunakan beberapa perkara seperti:

 • Mencari tempat yang selesa

  Anda dinasihatkan untuk mencari dan mencari tempat yang anda rasa selesa atau berada di dalam bilik yang gelap (anda juga boleh memakai penutup mata). Ketiadaan cahaya dapat membantu anda tidur lebih cepat.

 • Mengehadkan waktu tidur siang

  Tidur siang mesti cukup pendek. Sebaiknya tidur siang selama 20-30 minit sahaja. Jangan lupa untuk menetapkan penggera misalnya di telefon bimbit atau jam tangan anda supaya anda tidak terlambat tidur.

 • Elakkan tidur terlalu lewat

  Mula tidur antara pukul 13:00 dan 15:00 dan bangun antara 16:00 atau 17:00. Bangun dari tidur lewat dari jam 17:00 sebenarnya boleh menyukarkan anda untuk tidur pada waktu malam.

 • Mendengarkan muzik santai

  Sekiranya anda menghadapi masalah untuk tidur, disarankan untuk mendengar muzik santai atau siaran radio yang membosankan. Ini dapat membantu anda tertidur walaupun hanya sebentar.

Sehingga kini, belum terbukti bahawa tidur siang menjadikan anda gemuk atau menambah berat badan. Sekiranya anda kerap tidur siang, anda sebenarnya akan mendapat banyak faedah kesihatan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found