Kehidupan yang sihat

Pelbagai Khasiat Nangka Yang Anda Dapatkan

DalamDi sebalik rasa manis dan aroma yang unik, ternyata terdapat banyak faedah nangka yang dapat kita perolehi. Kandungan nutrien dalam nangka buat buah ini sangat sedaphabis untuk pengawal kesihatan.

Buah Nangka (Artocarpus heterophylus) adalah salah satu jenis buah yang mudah dijumpai di Indonesia. Tekstur kulit nangka sedikit berduri dan warnanya berwarna hijau kekuningan, sementara dagingnya berwarna kuning dan mempunyai aroma yang khas.

Anda boleh menikmati nangka dengan memakannya secara langsung atau sebagai campuran salad buah, ais buah, jus, kompot, hingga es teler. Selain daging, anda juga dapat menikmati biji nangka yang juga mempunyai banyak faedah.

Dalam hidangan nangka (kira-kira 100-150 gram), terdapat kira-kira 100-160 kalori. Selain itu, buah ini yang cukup digemari orang mengandungi beberapa jenis nutrien yang baik untuk kesihatan, iaitu:

  • Karbohidrat kompleks
  • Serat
  • Protein
  • Vitamin, termasuk vitamin A, B, dan C
  • Mineral, seperti magnesium, kalium, tembaga dan mangan
  • Lemak, tetapi dalam jumlah yang sangat kecil

Sebagai tambahan kepada nutrien di atas, nangka juga mengandungi banyak air dan antioksidan. Sebenarnya, nangka dan buah-buahan lain yang berasal dari keluarga yang sama, seperti buah cempedak, mengandungi sejenis antioksidan yang dianggap mampu melawan sel barah.

Manfaat Nangka untuk Kesihatan

Berkat kandungan pelbagai nutrien ini, nangka mempunyai pelbagai manfaat untuk tubuh. Berikut adalah kelebihan buah nangka yang sangat disesalkan:

1. Melancarkan pencernaan

Salah satu kelebihan nangka baik untuk mengekalkan fungsi pencernaan. Nangka adalah sumber serat yang baik. Dengan memenuhi pengambilan serat yang mencukupi, anda akan mengelakkan pelbagai masalah pencernaan, seperti sembelit.

Selain mengandung serat, buah ini juga mengandung karbohidrat kompleks yang berfungsi sebagai prebiotik untuk menyokong pertumbuhan bakteria baik di saluran pencernaan.

2. Mengekalkan berat badan yang ideal

Apabila anda memakan nangka, anda akan merasa kenyang lebih lama, jadi keinginan untuk makan makanan ringan atau makan berlebihan juga akan berkurang.

Ini berkat kandungan serat dan protein yang tinggi dalam nangka. Selain itu, kandungan kalori dalam nangka juga rendah. Ini menjadikan nangka sebagai pilihan makanan yang baik untuk mengekalkan berat badan yang ideal.

3. Mencegah penyakit kardiovaskular

Manfaat nangka dalam menjaga kesihatan jantung dan saluran darah dapat diperoleh dari kandungan serat, kalium, dan antioksidan yang tinggi.

Serat dan antioksidan berfungsi untuk mengurangkan kolesterol dan mencegah penyumbatan saluran darah (aterosklerosis). Sementara kalium berperanan menjaga tekanan darah tetap stabil.

Kerana faedah ini, nangka paling baik dikonsumsi sebagai bagian dari diet yang sihat untuk mencegah penyakit kardiovaskular, seperti penyakit jantung dan strok.

4. Menjaga kesihatan kulit

Anda mungkin cukup rajin menjalani pelbagai rawatan kulit. Namun, penjagaan kulit dari luar sahaja tidak mencukupi. Anda juga perlu makan makanan yang tinggi nutrien untuk mengekalkan kulit yang sihat.

Salah satu makanan yang baik untuk kulit adalah nangka. Buah ini kaya dengan antioksidan dan vitamin C yang dapat mencegah kerosakan kulit yang disebabkan oleh pendedahan cahaya matahari.

Selain itu, vitamin C dari nangka juga dapat membantu tubuh anda menghasilkan kolagen yang menjadikan kulit kenyal dan kencang, sehingga akan mencegah penuaan dini.

5. Mengurangkan risiko barah

Kanser adalah salah satu penyakit paling berbahaya dan mematikan di dunia. sekarang, agar anda terhindar dari penyakit ini, ada beberapa cara yang dapat anda lakukan untuk mencegah barah dan menjaga kesihatan secara keseluruhan, iaitu menjalani diet yang sihat dengan memakan makanan yang berkhasiat.

Nangka adalah salah satu makanan berkhasiat yang mengandungi banyak antioksidan. Antioksidan dapat mengatasi kesan negatif radikal bebas pada sel tubuh, dan kerosakan sel yang disebabkan oleh radikal bebas ini dapat menyebabkan pelbagai penyakit kronik, termasuk barah.

Tetapi anda perlu tahu, walaupun kandungan nutrisi dalam nangka dapat memberikan pelbagai manfaat di atas, manfaat nangka itu sendiri untuk kesihatan dan pencegahan penyakit masih perlu dibuktikan secara klinikal.

Perkara yang Perlu Diperhatikan Sebelum Mengonsumsi Nangka

Hati-hati, tidak semua orang boleh makan nangka. Pesakit kencing manis disarankan untuk membatasi pengambilan nangka, kerana buah ini mempunyai kandungan gula dan indeks glisemik yang tinggi.

Sekiranya dikonsumsi terlalu banyak, nangka dapat meningkatkan kadar gula dalam darah. Oleh itu, pengambilan nangka tidak boleh melebihi 2-3 hidangan sehari.

Buah nangka juga diketahui menyebabkan interaksi ubat dan mempengaruhi kerja ubat tertentu, jika diambil bersama dengan ubat ini. Contoh ubat yang boleh berinteraksi dengan nangka adalah ubat diabetes dan anestetik.

Oleh itu, jika anda mengambil ubat tersebut atau akan menjalani prosedur perubatan yang menggunakan ubat bius, anda harus mengelakkan memakan nangka sebentar. Sekiranya perlu, tanyakan kepada doktor anda jika anda boleh makan nangka semasa rawatan.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found