Keluarga

Ketahui Kebaikan Delima untuk Wanita Hamil

Terdapat banyak khasiat buah delima untuk wanita hamil. Selain dapat meningkatkan daya tahan tubuh, pengambilan buah delima juga dapat menjaga kesihatan gigi dan mulut, menurunkan tekanan darah, dan mencegah cacat lahir.

Manfaat buah delima untuk wanita hamil diperoleh berkat kandungan nutrien penting di dalamnya. Nutrien ini termasuk vitamin C, vitamin K, folat, antioksidan, dan kalium.

Khasiat Delima untuk Wanita Hamil

Berikut adalah beberapa faedah yang dapat diambil oleh wanita hamil dari buah delima:

1. Meningkatkan daya tahan

Kandungan vitamin C dalam buah delima berguna untuk meningkatkan sistem imun wanita hamil. Selain itu, kandungan antioksidan dalam buah ini juga cukup tinggi, bahkan 3 kali lebih banyak daripada anggur merah dan teh hijau. Antioksidan berperanan melawan radikal bebas, sehingga menyumbang kepada peningkatan imuniti badan.

2. Memelihara gigi dan mulut yang sihat

Manfaat buah delima untuk wanita hamil seterusnya adalah menjaga kesihatan gigi dan mulut. Wanita hamil lebih terdedah kepada masalah rongga dan gusi. Sebenarnya, kesihatan gigi dan gusi yang buruk semasa mengandung boleh menyebabkan banyak masalah, dari preeklamsia hingga kelahiran pramatang

3. Menurunkan tekanan darah

Tekanan darah tinggi adalah salah satu masalah dalam kehamilan yang boleh berlaku dan memberi kesan maut kepada ibu dan janin. Kandungan kalium dalam buah delima dapat membantu menurunkan tekanan darah dengan mengurangkan kadar garam yang berlebihan di dalam badan dan mengendurkan otot dinding saluran darah.

Walaupun begitu, pengambilan makanan yang mengandungi kalium sahaja tidak mencukupi. Wanita hamil juga perlu mengamalkan gaya hidup sihat dan berkonsultasi dengan pakar sakit puan secara berkala agar tekanan darah semasa kehamilan tetap normal.

4. Mencegah kecacatan kelahiran

Selain meningkatkan sistem imun wanita hamil, kandungan antioksidan dalam buah delima juga berperanan mencegah kecacatan kelahiran pada bayi. Bukan hanya itu, buah ini juga merupakan sumber asid folik yang sangat penting dalam menyokong pertumbuhan dan perkembangan janin.

Keperluan asid folik yang mencukupi semasa kehamilan telah terbukti dapat mengurangkan risiko kecacatan kelahiran. Oleh itu, gabungan antioksidan dan asid folik dalam buah delima menjadikan pengambilan buah ini semasa kehamilan sangat disyorkan untuk mencegah kecacatan kelahiran.

Keselamatan Penggunaan Buah Delima dan Benihnya

Buah delima boleh dimakan secara langsung atau dijadikan jus buah. Daging buah ini unik kerana dalam bentuk biji-bijian kecil dan setiap biji-bijian mengandungi biji. Ini menimbulkan pertanyaan, "Adakah selamat memakan buah ini dengan biji?"

Jawapannya betul-betul selamat. Sebenarnya, biji delima juga mengandungi pelbagai nutrien penting, seperti vitamin E dan serat, yang baik untuk kesihatan. Namun, wanita hamil yang mengalami sembelit kronik perlu berhati-hati, kerana pengambilan buah delima dan bijinya dapat meningkatkan risiko penyumbatan usus.

Manfaat buah delima untuk wanita hamil adalah bervariasi, tetapi wanita hamil masih harus berhati-hati dalam memakannya. Walaupun jarang berlaku, sesetengah orang boleh mengalami reaksi alergi, seperti gatal, bengkak, dan sesak nafas, setelah memakan buah delima.

$config[zx-auto] not found$config[zx-overlay] not found