Kehidupan yang sihat

Manfaat Minyak Jojoba yang Perlu Anda Ketahui

Terdapat pelbagai khasiat minyak jojoba. Selain dapat merawat kulit kering dan jerawat, minyak jojoba juga baik digunakan untuk membantu proses penyembuhan luka pada kulit dan menyuburkan rambut.

Jojoba (Simmondsia chinensis) adalah sejenis tanaman yang tumbuh subur di iklim kering dan gersang di Amerika Utara. Benih tanaman jojoba telah lama diproses menjadi minyak yang tidak hanya baik untuk kesihatan tubuh, tetapi juga sering digunakan sebagai bahan dalam produk kecantikan atau kosmetik.

Pelbagai Khasiat Minyak Jojoba

Terdapat banyak faedah minyak jojoba yang anda dapat, termasuk:

1. Mengatasi jerawat

Minyak Jojoba adalah salah satu bahan semula jadi untuk merawat kulit yang berjerawat. Beberapa penyelidikan mengatakan bahawa minyak jojoba mempunyai kesan anti-radang, antioksidan, dan antibakteria, sehingga dapat membantu membasmi bakteria pada kulit yang menyebabkan jerawat.

Selain itu, minyak jojoba juga diklaim dapat mencegah dan memudarkan parut jerawat dan mengurangkan sebum pada wajah. Namun, malangnya, keberkesanan khasiat minyak jojoba yang satu ini masih perlu dikaji lebih lanjut.

2. Melembutkan dan melembapkan kulit

Minyak Jojoba juga merupakan salah satu pelembap atau pelembab semula jadi kulit. Penyelidikan menunjukkan bahawa mineral, vitamin, dan antioksidan, serta minyak semula jadi dalam minyak jojoba, dapat membantu melembapkan dan meratakan tekstur semula jadi kulit.

Malah, minyak ini juga dapat digunakan untuk merawat kulit kering, jengkel, dan gatal, dan mencegah pengelupasan kulit.

3. Mencegah penuaan awal kulit

Minyak Jojoba diklaim mampu merangsang pembentukan kolagen secara semula jadi, sehingga dapat bermanfaat dalam menghambat proses penuaan dini pada kulit. Kerana mengandungi kesan pelembap dan anti-radang, minyak jojoba juga dapat digunakan untuk mengurangi dan memudarkan kedutan atau kerutan pada wajah.

4. Mempercepat proses penyembuhan luka

Beberapa kajian mengatakan bahawa minyak jojoba dapat mempercepat proses penyembuhan luka, serta menghilangkan parut. Ini kerana tanaman jojoba mengandung zat anti-radang, antibakteria, dan antioksidan.

Bukan hanya itu, kerana mengandung berbagai vitamin dan mineral, seperti vitamin E, minyak jojoba juga dapat digunakan untuk merawat kulit yang terluka atau jengkel akibat terkena sinar matahari.

5. Mencegah berulang dan melegakan simptom eksim dan psoriasis

Manfaat seterusnya dari minyak jojoba yang tidak kurang pentingnya ialah ia dapat membantu mengatasi gejala kulit kering, retak, kemerahan, dan lebam akibat eksim dan psoriasis. Ini disebabkan oleh sifat anti-radang dan antioksidan minyak jojoba, serta kesan emolien yang baik untuk mengekalkan kelembapan semula jadi kulit.

6. Mengekalkan rambut yang sihat

Bukan hanya dapat mengatasi pelbagai masalah kulit, minyak jojoba juga dapat digunakan untuk menjaga rambut yang sihat.

Minyak yang sihat ini telah lama digunakan untuk membuat rambut berkilau dan halus, menghilangkan kelemumur, merangsang pertumbuhan rambut dan membantu merawat kebotakan.

Setelah memahami penjelasan di atas, tidak menghairankan bahawa minyak jojoba sering digunakan sebagai produk untuk sabun, syampu, perapi, pelindung matahari, atau produk kosmetik lain.

Walaupun penggunaan minyak jojoba cenderung selamat, harus diingat bahawa beberapa kelebihan minyak jojoba belum disokong oleh bukti perubatan yang kuat dan masih memerlukan penelitian lebih lanjut. Walaupun jarang berlaku, kadang-kadang minyak jojoba juga boleh menyebabkan reaksi alergi pada sesetengah orang.

Oleh itu, jika anda ingin mengambil manfaat minyak jojoba untuk merawat penyakit kulit, anda harus berjumpa dengan pakar dermatologi terlebih dahulu untuk memastikan keselamatannya, dan juga mendapatkan cadangan rawatan yang lebih sesuai.