Kesihatan

Lutein - Faedah, dos dan kesan sampingan

Lutein adalah sejenis vitamin karotenoid yang diyakini berguna untuk mengatasi keadaan kekurangan lutein, menjaga kesihatan mata, dan mencegah degenerasi makula (AMD). atau katarak.

Lutein adalah pigmen organik yang terdapat dalam beberapa jenis bahan makanan, seperti bayam, brokoli, jagung, anggur, jeruk, kiwi, atau kuning telur. Sebatian Sebatian yang mempunyai sifat antioksidan dapat diserap oleh tubuh dengan betul jika dikonsumsi dengan makanan tinggi lemak.

Pada manusia, lutein bertindak sebagai pigmen warna pada mata manusia (macula dan retina) yang berfungsi untuk menyaring cahaya dan melindungi tisu mata dari kerosakan sinar matahari.

Tanda dagangan Lutein: Blackmores Lutein-Vision, Nutrilite Bilberry With Lutein, Ekstrak Bilberry GNC Herbal Plus Lutein & Zeaxanthin, Jenama Asli GNC Lutein

Apa itu Lutein

kumpulanUbat percuma
KategoriTambahan
ManfaatMencegah degenerasi makula (AMD) dan katarak
Dimakan olehMatang
Lutein untuk wanita hamil dan menyusuiKategori N: Tidak dikategorikan. Tidak diketahui sama ada lutein boleh diserap ke dalam susu ibu atau tidak. Sekiranya anda menyusu, jangan gunakan suplemen ini tanpa berunding dengan doktor anda.
Bentuk ubatKapsul dan tablet

Langkah berjaga-jaga Sebelum Mengambil Lutein

Terdapat beberapa perkara yang perlu anda perhatikan sebelum menggunakan lutein, iaitu:

 • Jangan mengambil lutein jika anda alah kepada suplemen ini.
 • Rujuk doktor anda terlebih dahulu sebelum mengambil lutein jika anda menderita Sistik Fibrosis. MenderitaSistik Fibrosis mungkin tidak dapat menyerap karotenoid dari makanan dengan betul dan mempunyai kadar lutein yang rendah dalam darah. Keadaan ini juga akan mempengaruhi keupayaan tubuh untuk menyerap lutein dalam makanan tambahan.
 • Rujuk doktor anda sebelum mengambil lutein jika anda pernah atau sedang mengalami barah kulit. Terdapat kebimbangan bahawa kadar lutein yang tinggi dalam darah akan meningkatkan risiko barah kulit.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengambil ubat, makanan tambahan, atau produk herba tertentu.
 • Segera berjumpa dengan doktor anda sekiranya anda mengalami reaksi alergi atau berlebihan setelah mengambil lutein.

Dos dan Peraturan Penggunaan Lutein

Tidak ada kadar kecukupan pemakanan (RDA) yang pasti untuk pengambilan lutein. Lutein sering dijumpai dalam produk multivitamin bersama dengan vitamin lain. Berikut adalah dos lutein yang disyorkan secara am berdasarkan penggunaannya yang dimaksudkan:

 • Matlamat: Cegah degenerasi makula yang berkaitan dengan usia (AMD)

  Dosnya adalah 6-12 mg sehari.

 • Matlamat: Melegakan simptom degenerasi makula yang berkaitan dengan usia (AMD)

  Dosnya adalah 10-20 mg sehari.

 • Matlamat: Mencegah katarak

  Dosnya adalah 6-12 mg sehari.

 • Matlamat: Melegakan simptom katarak

  Dosnya ialah 15 mg, 3 kali seminggu.

Cara Pengambilan Lutein dengan Betul

Pastikan anda membaca maklumat pada label pembungkusan sebelum mengambil makanan tambahan ini. Sekiranya anda mempunyai keadaan kesihatan tertentu atau ragu-ragu, berjumpa dengan doktor anda sebelum mengambil lutein atau sebarang suplemen vitamin yang mengandungi lutein.

Makanan tambahan vitamin dan mineral dikonsumsi untuk memenuhi keperluan tubuh untuk vitamin dan mineral, terutamanya apabila pengambilan vitamin dan mineral dari makanan tidak dapat memenuhi keperluan tubuh.

Perlu diingat, makanan tambahan hanya digunakan sebagai pelengkap keperluan nutrisi tubuh, bukan sebagai pengganti nutrien dari makanan.

Simpan suplemen lutein pada suhu bilik dan dalam bekas tertutup untuk mengelakkan pendedahan cahaya matahari, dan jauh dari jangkauan kanak-kanak.

Interaksi Lutein dengan Dadah Lain

Berikut adalah beberapa interaksi yang boleh berlaku semasa mengambil lutein dengan makanan tambahan, produk herba atau makanan lain:

 • Mengurangkan keberkesanan dan jumlah vitamin E yang diserap oleh badan
 • Menurunkan jumlah lutein yang diserap oleh badan semasa diambil dengan beta-karoten

Kesan Sampingan dan Bahaya Lutein

Sekiranya diambil mengikut dos yang disyorkan, suplemen lutein biasanya tidak menyebabkan kesan sampingan. Makanan tambahan lutein masih selamat digunakan pada dos 20 mg sehari. Sekiranya lutein dikonsumsi secara berlebihan, kulit anda mungkin akan menjadi sedikit kuning.

Pastikan anda membaca dan memperhatikan ramuan yang terdapat dalam setiap ubat. Jangan mengambil lebih daripada satu suplemen yang mengandungi lutein pada masa yang sama untuk mengelakkan berlebihan.