Kesihatan

5 Pilihan Masker Wajah untuk kulit yang berjerawat

Jerawat di wajah boleh mengganggu penampilan dan keyakinan diri. Oleh itu, lakukan penjagaan kulit yang betul jika anda mempunyai jerawat. Salah satunya adalah dengan menggunakan topeng muka untuk kulit yang berjerawat. Ketahui jenis topeng muka yang boleh merawat kulit yang berjerawat.

Penggunaan topeng muka untuk kulit yang berjerawat dapat mempercepat proses penyembuhan jerawat yang degil. Namun, penggunaannya tetap harus dilakukan dengan hati-hati agar tidak menimbulkan masalah kulit baru, seperti kerengsaan kulit.

Pilihan Topeng Muka untuk kulit yang berjerawat

Terdapat pelbagai pilihan topeng muka untuk kulit yang berjerawat. Sebenarnya, anda boleh menggunakan bahan semula jadi yang ada di rumah, kerana sebilangan bahan semula jadi mengandungi bahan tertentu yang berkesan untuk melegakan dan mencegah jerawat.

Berikut adalah pilihan topeng muka yang terbuat dari bahan semula jadi:

1. Topeng timun

Anda boleh menggunakan timun sebagai topeng muka untuk kulit yang berjerawat. Timun mempunyai kesan menenangkan sehingga dapat membantu mengatasi atau menghilangkan jerawat yang meradang.

Untuk mendapatkan faedah topeng timun, anda boleh menghancurkan 1 timun kecil, kemudian mencampurkannya dengan 1 cawan oatmeal. Setelah membentuk pes, campurkan lagi dengan 1 sudu teh yogurt dan kacau hingga rata.

Sapukan topeng ini ke wajah anda, biarkan selama 30 minit dan bilas hingga bersih. Masker timun bukan sahaja dapat menghilangkan jerawat yang meradang, tetapi juga dapat melembapkan kulit.

2. Topeng kunyit

Topeng muka seterusnya untuk kulit yang berjerawat adalah topeng kunyit. Kunyit bersifat anti-radang, antibakteria, dan mengandung antioksidan sehingga memiliki kemampuan yang signifikan untuk merawat kulit yang berjerawat. Bahan anti-radang pada kunyit secara khusus dapat membantu merawat jerawat yang meradang.

Anda hanya perlu menghaluskan kunyit secukupnya, kemudian sapukan ke wajah secara merata dan diamkan selama 10 minit. Selepas itu, bilas dengan air suam.

3. Topeng lidah buaya

Bagi mereka yang mempunyai jenis kulit berminyak dan sensitif, topeng muka untuk kulit rawan jerawat yang sangat disyorkan adalah topeng lidah buaya. Topeng lidah buaya dapat menghilangkan jerawat yang meradang sambil mencegah munculnya jerawat berkat kandungan asid salisilik dan sulfur di dalamnya.

Basuh batang daun lidah buaya hingga bersih, kemudian ambil daging atau gel putih jernih. Kisar dan sapukan ke wajah secara sekata. Untuk hasil maksimum, anda boleh mencampurkannya dengan bahan lain yang juga mengandungi sifat antibakteria, seperti madu dan kayu manis.

Anda hanya perlu mencampurkan 1 sudu besar gel lidah buaya yang dihancurkan dengan 2 sudu madu tulen dan satu sudu besar kayu manis. Setelah ketiga-tiga bahan sebati, sapukan ke wajah dan biarkan selama 5-10 minit sebelum dibilas dengan air bersih.

4. Topeng oatmeal

Bukan hanya dapat dijadikan menu sarapan, oatmeal Ia juga dapat digunakan sebagai bahan semula jadi untuk topeng muka untuk kulit yang berjerawat. Walaupun tidak merawat jerawat secara langsung, sifat anti-radang di oat mampu menenangkan kulit yang meradang dan kering.

Cara mendapatkan faedah oatmeal untuk wajah cukup sederhana. Anda hanya perlu melicinkan oatmeal, kemudian campurkan dengan air suam dan kacau hingga membentuk pes. Biarkan sehingga sejuk dan sapukan pada kulit yang berjerawat.

5. Topeng teh hijau

Bahan semula jadi yang boleh digunakan untuk merawat jerawat adalah teh hijau. Teh hijau mengandungi flavonoid dan tanin, yang diketahui dapat membantu melawan keradangan dan bakteria penyebab jerawat.

Selain itu, teh hijau mengandungi antioksidan yang disebut epigallocatechin-3-gallate (EGCG). Antioksidan ini terbukti dapat melawan keradangan, mengurangi produksi sebum, dan menghambat pertumbuhanP. acnes sehingga dapat membantu mengatasi dan mencegah munculnya jerawat.

Minum teh hijau dalam air mendidih selama 3-4 minit. Ambil ampas teh dengan menyaringnya, kemudian biarkan sehingga sejuk. Setelah sejuk, sapukan pada kulit yang rawan jerawat dan biarkan selama 10 minit, kemudian bilas dengan air bersih.

Walaupun lima bahan semula jadi ini dapat digunakan sebagai topeng muka untuk kulit yang berjerawat, jangan terlalu kerap menggunakannya. Anda hanya disarankan untuk menggunakannya pada kulit 1-2 kali seminggu.

Menggunakan topeng terlalu kerap boleh mengeringkan kulit. Sebenarnya, keupayaan semula jadi kulit untuk melawan jerawat dan noda juga dapat dikurangkan.

Sebelum menggunakan topeng muka untuk kulit yang berjerawat, disarankan agar anda menggunakan sedikit pada kawasan kulit di sekitar rahang. Kemudian, lihat reaksi yang timbul. Sekiranya kulit kelihatan jengkel, hentikan penggunaannya.

Topeng muka untuk kulit yang berjerawat yang berasal dari bahan semula jadi tidak memberikan hasil segera, jadi anda disarankan untuk menggunakannya secara berkala selama beberapa minggu.

Sekiranya masalah kulit anda tidak dapat diselesaikan walaupun anda telah menggunakan topeng muka untuk kulit yang berjerawat, anda harus berjumpa doktor kulit. Pakar dermatologi akan memberikan rawatan dan rawatan mengikut masalah kulit anda.